Dacă doriți să vă asigurați că mâinile dvs. nu sunt purtătoare de germeni care produc boli, consultați cele 20 de moduri în care vă spălați greșit mâinile și intensificați jocul de spălare a mâinilor. Aici sunt primele 11 măsuri – link primul articol. Următoarele 9 măsuri sunt mai jos:

Vezi și partea întâi a articolului AICI>>>

12. Atingeți mânerul ușii imediat după spălare

Când mâinile sunt curate, apucarea mânerului ușii pentru a ieși din toaleta publică le va putea contamina. Dr. Lennox Archibald, MD, Ph.D. de la Universitatea din Florida a studiat contaminarea bacteriilor în toaletele publice și toaletele aeronavelor. Descoperirile sale au concluzionat că suprafețele, inclusiv mânerele ușilor, au fost contaminate cu stafiloc, Coli și bacteriile Enterococcus. Acești germeni pot provoca boli care duc la diaree și alte afecțiuni digestive.

Remediu: folosiți un prosop de hârtie curat pentru a deschide ușa după ce v-ați spălat mâinile. Nu atingeți mânerul ușii în mod inutil și încercați să o împingeți cu piciorul în loc cu mâinile, dacă este posibil.

13. Nu vă spălați suficient de des

Dacă vă spălați pe mâini doar după ce ați folosit o toaletă publică, pur și simplu nu e suficient pentru a vă feri de germeni. Ar trebui să vă spălați pe mâini oricând simțiți că sunt murdare sau au fost expuse la germeni.

Remediu: Există momente specifice în care ar trebui să vă spălați pe mâini pentru a preveni răspândirea potențială a germenilor sau a bolilor. CDC recomandă spălarea mâinilor în aceste momente cheie:

  • Înainte și după îngrijirea cuiva care este bolnav;

  • Înainte, în timpul și după pregătirea sau consumul de mâncare;

  • Înainte și după tratarea unei răni;

  • După schimbarea unui scutec sau asistarea unui copil în utilizarea toaletei;

  • Dupa tuse, stranut sau suflarea nasului;

  • După atingerea unui animal, deșeuri de animale sau hrană pentru animale;

  • După atingerea gunoiului.

Dacă vă spălați bine mâinile în aceste condiții, puteți scăpa mai eficient de microbii și germenii care pot răspândi boala.

14. Vă bazați doar pe dezinfectante

În timp ce gelurile dezinfectante pot fi utile pentru eliminarea germenilor atunci când nu aveți facilitățile pentru o spălare completă a mâinilor, nu ar trebui să vă bazați doar pe acestea pentru a vă menține fără germeni. Conform CDC, „igienizatoarele de mână pe bază de alcool nu omoară toate tipurile de germeni, cum ar fi norovirus care provoacă afecțiuni gstro-intestinale, unii paraziți și Clostridium difficile, care provoacă diaree severă”. De asemenea, acești dezinfectanți nu pot elimina substanțele chimice dăunătoare, cum ar fi pesticidele sau metalele grele.

Remediu: Dezinfectanții mâinilor pot fi o modalitate rapidă de a elimina germenii înainte și după ce vizitați o persoană care este bolnavă sau dacă nu aveți acces la facilitățile de spălare a mâinilor. Cu toate acestea, dacă mâinile dvs. sunt vizibil murdare sau grase, igienizatorul de mâini pur și simplu nu va asigura decontaminarea. Va trebui să găsiți apă și săpun și să vă spălați bine pe mâini.

15. Nu va spălați dacă nu este apă caldă

Mitul vechi este că apa ierbinte este singura cale de a vă curăța mâinile de bacterii. Cu toate acestea, pentru ca apa fierbinte să fie eficientă în uciderea bacteriilor, ar trebui să fie de la 40 până la 55 grade Celsius, ceea ce este însă prea cald pentru piele! Potrivit Amanda R. Carrico, de la Institutul Vanderbilt pentru Energie și Mediu, „Este adevărat că temperatura ridicată ucide bacteriile, dar dacă ai de gând să folosești apă caldă pentru a le omorî, ar trebui să fie mult prea cald ca tu să le tolerezi”.

Remediu: Apa rece poate fi la fel de eficientă ca apa fierbinte pentru îndepărtarea microbilor de pe mâini, atât timp cât respectați un protocol corespunzător de spălare a mâinilor. Folosiți suficient săpun, frecați bine, clătiți bine și uscați-vă complet mâinile și veți fi curat, chiar și cu apă rece.

16. Nu vă curățați bucata de săpun

Dacă vă spălați pe mâini acasă, este posibil să folosiți bucata de săpun care se află lângă chiuvetă. Bacteriile adoră suprafețele umede și calde, astfel încât săpunul poate atrage câțiva microbi care pot sta la suprafața săpunului. Dacă urmați procedurile adecvate de spălare a mâinilor, aceste bacterii, mai mult ca sigur, nu se vor transfera pe mâini. Cu toate acestea, păstrarea curată a bucații de săpun vă poate garanta că nu va trebui să vă faceți griji pentru germenii de pe suprafața săpunului.

Remediu: Este destul de simplu să vă păstrați curat săpunul. Elaine L. Larson, doctorand de la Școala de asistență medicală a Universității Columbia sugerează: „Clătiți săpunul în apă curgătoare pentru a elimina germenii și plasați-l în savonieră pentru a se usca între utilizări. În acest fel, nu există un mediu umed pentru germeni. „

17. Vă uscați mâinile cu prosoape textile

Când vă spălați mâinile acasă, fie în bucătărie sau chiuvetă de baie, este important să vă terminați rutina cu un prosop curat și uscat. Bacteriile prosperă și se reproduc în locuri calde și umede. Prosoapele care sunt încă puțin umede sau care nu au fost spălate complet, în timp sunt zone foarte bune pentru bacterii.

Un studiu publicat în „Food Protection Trends” a analizat bacteriile de pe 82 de prosoape de bucătărie casnice. Studiul a concluzionat că „bacteriile coliforme au fost detectate în 89% și E. coli în 25,6% din prosoape. Prezența E. coli a fost legată de frecvența spălării.”

Remediu: Spălați-vă des prosoapele de bucătărie și de baie și încercați să nu le lăsați să rămână ude. Charles Gerba de la Universitatea din Arizona sugerează: „Oamenii ar trebui să spele orice prosop de baie după aproximativ două zile de utilizare”. Deoarece uneori bacteriile pot supraviețui unei spălări cu detergent obișnuit, el sugerează utilizarea apei calde și a unui produs care conține înălbitor de oxigen activ atunci când spălăm prosoape.

18. Nu vă spălați deloc

Dacă omiteți complet spălarea mâinilor, ați putea răspândi bacterii dăunătoare pentru dvs. și pentru alții. Conform CDC, „Menținerea mâinilor curate este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi puteți face pentru a evita să vă îmbolnăviți și să răspândiți germeni către oamenii din jurul vostru. Multe boli și afecțiuni sunt răspândite pentru că nu vă curățați corect mâinile.”

Remediu: Nu numai că trebuie să vă spălați pe mâini de fiecare dată când folosiți toaleta, trebuie să vă spălați și înainte și după manipularea sau mâncarea alimentelor și oricând aveți de-a face cu răni deschise. Urmând un protocol adecvat de spălare a mâinilor, vă pot păstra pe dvs., prietenii și membrii familiei în siguranță de microbi, germeni și bacterii care pot fi găsite pe mâini.

19. Credeți că gelurile antibacteriene sunt mai bune decât săpunul

 

După multe studii, CDC a ajuns la concluzia că „nu există niciun beneficiu suplimentar pentru sănătatea consumatorilor (acest lucru nu include profesioniștii din domeniul sănătății) folosind săpunuri care conțin ingrediente antibacteriene în comparație cu utilizarea săpunului simplu”.

Drept urmare, Food and Drug Administration (FDA) a emis o hotărâre în septembrie 2016 conform căreia 19 ingrediente utilizate în săpunurile „antibacteriene” sunt la fel de eficiente ca apa și săpunul obișnuit. Aceste produse nu mai sunt permise să fie comercializate publicului sub denumirea de „antibacteriene”, iar unele dintre aceste ingrediente pot chiar face corpul nostru rezistent la antibiotice.

Remediu: În timp ce cuvintele cheie precum „antibacterian” sunt tentante, săpunul obișnuit funcționează bine. Atâta timp cât vă faceți timp să urmați protocolul de spălare a mâinilor cu apă curgătoare și săpun, eliminați bacteriile de pe mâini.

20. Vă spălați prea mult

Este important să vă mențineți mâinile curate, astfel încât să puteți preveni bolile și răspândirea germenilor. Dar este posibil să vă spălați prea mult pe mâini. Dacă aveți tulburări obsesiv-compulsive (TOC) sau suferiți de anxietate, puteți simți nevoia să vă spălați permanent mâinile, chiar dacă le-ați spălat și nu ați făcut nimic pentru a le contamina. Potrivit lui Francine Rosenberg, Psy.D. de la Universitatea Nova Sud-Est, „Cei cu compulsii de spălare a mâinilor sunt obsedați de frica de contaminare și de multe ori se spală pe mâini în mod repetat până când își produc leziuni”.

Remediu: Dacă vă simțiți obsedat de spălarea mâinilor și simțiți permanent nevoia de a apuca săpunul, chiar dacă știți că mâinile dvs. sunt curate, este posibil să aveți TOC sau anxietate. Este important să vorbiți cu un consilier sau terapeut cât mai curând posibil pentru a rezolva problemele care pot cauza această spălare obsesivă a mâinilor.

Vezi și partea întâi a articolului AICI>>>

Sursa: https://www.eatthis.com/washing-hands-wrong/