Odată cu răspândirea focarelor coronavirusului la nivel global și care poate provoca îmbolnăviri grave și pierderi de vieți omenești, trebuie să vă protejați. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să vă spălați mâinile corect. Probabil presupuneți că aveți rutina de spălare a mâinilor. Săpun, apă, uscați. Ce e atât de greu în asta? Problema este că o faceți greșit.

Conform (CDC) Centrului de Control și Prevenire a Bolilor, „Spălarea mâinilor cu săpun ar putea proteja aproximativ 1 din fiecare 3 copii mici care se îmbolnăvesc de diaree și aproape 1 din 5 copii mici cu infecții respiratorii precum pneumonia”.

Dacă doriți să vă asigurați că mâinile dvs. nu sunt purtătoare de germeni care produc boli, consultați cele 20 de moduri în care vă spălați greșit mâinile și intensificați jocul de spălare a mâinilor. În materialul de față sunt primele 11 moduri, vă recomandăm să parcurgeți și materialul al 2-lea.

Vezi și a doua parte a articolului AICI>>>

1.Nu acordați suficient de mult timp spălatului

O toaletă publică nu este tocmai un loc cald și primitor pentru a vă petrece timpul. Mediul neplăcut vă poate face să vă grăbiți la spălarea mâinilor. Dar dacă nu petreceți destul de mult timp spălându-vă pe mâini, chiar nu faceți mare lucru. Fără a dedica o perioadă adecvată de timp, spălarea nu este eficientă pentru a ucide microbii de pe suprafața pielii.

Remediu: Conform Clinicii Mayo, după ce vă udați și vă săpuniți mâinile, ar trebui să petreceți aproximativ 20 de secunde pentru a le freca. O modalitate populară de a ține evidența timpului de care ai nevoie este să cântați în gând melodia „La mulți ani”. Frecați-vă puternic mâinile împreună pe întreaga melodie pentru a vă asigura că săpunul are timp să acționeze și să omoare germenii.

2. Nu folosiți săpun

O clătire rapidă și apoi uscarea mâinilor pur și simplu nu este eficientă pentru a elimina microbii și bacteriile de pe mâini. Săpunul scoate acești microbi de pe suprafața grasă a pielii și îi îndepartează la clătire. De asemenea, CDC încurajează utilizarea săpunului cu fiecare spălare a mâinilor și pentru că „oamenii tind să frece mâinile mai bine atunci când folosesc săpun, ceea ce înlătură în continuare germenii”.

Remediu: nu clătiți și plecați! Dacă există săpun disponibil, folosiți-l în rutina dvs. Dacă săpunul nu este în preajmă, s-ar putea să vă descurcați mai bine folosind un produs de igienizare a mâinilor care conține cel puțin 60% alcool pentru a ucide germenii de pe mâini.

3. Aplicați mai întâi săpunul pe mâini

Când vine vorba de spălarea mâinilor, sunteți într-o echipă sau alta. Fie vă udați mâinile mai întâi, fie vă pompați săpunul lichid pe mâini. Deși este posibil să credeți că nu este nicio diferență, CDC vă recomandă să vă udați mai întâi mâinile. Pielea umedă poate absorbi mai ușor săpunul, ceea ce duce la o îndepărtare mai bună și mai eficientă a bacteriilor.

Remediu: Poate fi greu să vă dezobișnuiți, mai ales dacă ați folosit săpun înainte de a porni robinetul de ani buni. Cu toate acestea, este timpul să începeți să vă udați mâinile mai întâi. Acest lucru va asigură că săpunul își va face treaba.

4. Nu folosiți săpun suficient

Nu fiți zgârciți cu săpunul! Dacă vă grăbiți, puteți fi tentați să pompați puțin săpun, să vă clătiți și să ieșiți. Cu toate acestea, săpunul face mai mult decât să vă facă mâinile să miroasă frumos. Potrivit doctorului Aileen Marty, MD, de la Universitatea Internațională din Florida, „întrucât suprafețele bacteriilor și virusurilor sunt făcute parțial din materiale grase, ingredientele din săpun creează o reacție chimică prin care se lipește de germeni, astfel încât prin clătire aceștia sunt îndepărtați de pe suprafața pielei. ” Dacă nu folosiți suficient săpun, nu îi dați șansa de a-și îndeplini rolul.

Un studiu realizat de Universitatea Johns Hopkins a cerut unor participanți să se spele pe mâini cu doar 1 mililitru de săpun și unii cu 3 mililitri de săpun. Participanții care au folosit 3 milimetri de fiecare dată când s-au spălat s-a dovedit că au mai puțini microbi pe mâini decât cei care folosesc doar o cantitate minusculă de săpun.

Remediu: Cantitatea exactă de săpun pe care ar trebui să o utilizați depinde de mărimea mâinilor și de cât de murdare sunt. Pompați de câteva ori săpun lichid și asigurați-vă că simțiți că atât partea din față, cât și cea din spate a mâinilor dvs. sunt acoperite cu strat de săpun înainte de clătire.

5. Utilizați prea mult săpun

Săpunul este o componentă importantă a spălării mâinilor și ajută la scoaterea de pe mâini a germenilor și bacteriilor. Cu toate acestea, utilizarea unei cantități imense de săpun poate fi, de asemenea, dăunătoare. Dacă pompați prea mult săpun pe mâini și nu-l clătiți corect, vă poate irita pielea mai târziu în timpul zilei.

Remediu: utilizați doar câteva pompe de săpun lichid pentru mâini. Ar trebui să folosiți suficient încât să puteți simți că ați acoperit toată suprafața mâinilor, dar nu atât încât mâinile să se simtă încleiate. Dacă, din greșeală, folosiți prea mult săpun, acordați-vă timp pentru a vă clăti bine mâinile și pentru a vă asigura că ați eliminat toate resturile. Acest lucru va preveni iritarea pielii care poate apărea dacă săpunul este lăsat pe piele.

6. Neglijați spatele mâinilor

Conform CDC, „Săpunirea și spălarea mâinilor creează frecare, ceea ce ajută la eliminarea murdăriei, grăsimii și germenilor de pe piele. Când vă spălați, frecați puternic palmele, dar este important să nu pierdeți din vedere și alte părți ale mâinilor. Partea din spate a mâinilor și între degete sunt expuse la germeni, așa că asigurați-vă că nu le neglijați în rutina de spălare.

Remediu: Modificați-vă tehnica de spălare a mâinilor, pentru a fi sigur că includeți toate suprafețele în spălarea de 20 de secunde.

7. Vă neglijați unghiile

Chiar dacă sunteți suficient de atenți pentru durata de 20 de secunde de frecare a mâinilor, rutina de spălare este ineficientă dacă nu implicați și unghiile. Germenii și bacteriile se pot bloca ușor sub unghii și dacă atingeți suprafețele, iar apoi vă atingeți fața sau vă mâncați unghiile, tot vă contaminați.

Remediu: Dr. Marty sugerează „Pentru a curăța microbii de sub unghii, luați mâna dreaptă și frecați vârfurile degetelor pe palma mâinii stângi și invers.” Includerea acestei mișcări în procesul de spălare a săpunului vă poate asigura că eliminați germenii care rămân prinși sub unghii.

8. Nu vă clătiți suficient

După ce ați frecat toate suprafețele și săpunul și-a făcut treaba, este la fel de important să-l clătiți. Săpunul spumat atrage microbii care au fost prinși în uleiurile pielii tale. Dacă nu le clătiți cu apă curentă, ele vor rămâne pur și simplu pe mâinile voastre. Reziduul de săpun poate fi, de asemenea, iritant pentru piele, care poate provoca mâncărimi sau înroșiri ale pielei.

Remediu: Nu scufundați doar mâinile într-un bazin de apă și presupuneți că ați clătit săpunul. CDC avertizează, „Deoarece mâinile ar putea fi recontaminate dacă se clătește într-un bazin de apă stațională care a fost contaminată prin utilizarea anterioară, ar trebui folosită apă curgătoare curată.” Clătiți-vă bine mâinile și folosiți din nou frecare pentru a vă asigura că ați clătit săpunul din șanțurile mâinilor!

9. Nu vă uscați

Chiar și cea mai perfectă rutină de spălare a mâinilor este inutilă dacă nu vă uscați mâinile. Conform CDC, „Germenii pot fi transferați mai ușor către și de la mâinile ude”. Dacă trebuie să apucați mânerul ușii sau alte obiecte potențial germene în baia publică cu mâinile ude, pur și simplu vă recontaminați mâinile cu microbi pe care tocmai ați muncit atât de mult să-i spălați.

Remediu: Folosiți prosoape de hârtie, dacă sunt furnizate în toaleta publică. Chiar dacă vă grăbiți, acordați-vă timp suficient pentru a vă asigura că mâinile dvs. s-au uscat complet înainte de a părăsi toaleta sau a atinge orice suprafață. Nu atingeți niciun fel de suprafețe sau pe voi înșivă până nu vă uscați complet mâinile.

10. Alegeți uscătoarele cu aer în loc de prosoape de hârtie

Uscătoarele cu aer sunt mai bune pentru mediu și pot lăsa o amprentă de carbon mai mică decât prosoapele de hârtie. Din păcate, această metodă de uscare nu este la fel de igienică precum șervețele de hârtie. O revizuire sistematică completată de Clinica Mayo a testat ambele metode de uscare și a constatat că șervețele de hârtie pot usca mâinile mai rapid și amănunțit decât unele uscătoare de mâini. Studiul a concluzionat că șervețele de hârtie pot „elimina bacteriile în mod eficient și pot provoca o contaminare mai mică a mediului de spălare. Din punct de vedere igienic, șervețelele de hârtie sunt superioare uscătoarelor cu aer ”.

Remediu: Atunci când aveți de ales între aceste metode de uscare, sunteți plasat într-o dilemă mediu / igienă. Cu toate acestea, pentru a menține mâinile cât mai curate, ar trebui să alegeți prosoape de hârtie în loc de uscătorul de mâini. Folosiți numai cantitatea de prosoape de hârtie de care aveți nevoie pentru a vă usca complet mâinile.

11. Atingeți robinetul imediat după spălare

Un studiu realizat de Fundația Națională de Salubritate (NSF) a solicitat către 22 de familii să verifice obiectele obișnuite din casă. Acestea au fost testate pentru mai mulți contaminanți, inclusiv drojdie, mucegai și bacterii coliforme, care este o familie de bacterii care include Salmonella și E. coli. S-a ajuns la concluzia că 9% din robinetele de uz casnic conțineau aceste bacterii dăunătoare, care pot cauza îmbolnăviri. Dacă vă spălați pe mâini, dar atingeți robinetul imediat după aceea, puteți fi totuși expus la acești germeni.

Remediul: unele toalete publice sunt echipate cu robinete automate, ceea ce vă împiedică să le atingeți. Cu toate acestea, dacă sunteți într-o baie fără robinet automat, aveți grijă la ceea ce atingeți după spălarea mâinilor. Dacă este posibil, folosiți un prosop de hârtie curat pentru a opri robinetul după spălare.

Vezi și a doua parte a articolului AICI>>>

Sursa: https://www.eatthis.com/washing-hands-wrong/

Cabinetele noastre sunt deschise și respectă toate normele de protecție care se află în vigoare.

Înainte să îți faci programare află cum și de ce schimbă pandemia COVID-19 vizita la cabinetul medicului ortodont.