Ce este ortodonția?

Ortodonția este acea ramură a medicinii dentare care se ocupă de diagnosticarea, prevenirea și tratarea anomaliilor de aliniere dentară și facială.
În acest scop medicul specialist ortodont folosește o gamă variată de metode de tratament și o serie de dispozitive medicale specifice, numite generic aparate dentare.
Fiind un domeniu medical a cărui popularitate a cunoscut o creștere importantă în ultima vreme, corelată cu dezvoltarea social-media și creșterea importanței pe care oamenii o acordă imaginii personale, despre Ortodonție și tratamentele ortodontice există diverse păreri în spațiul public. Unele dintre ele adevărate, altele false.

Iată, în cele ce urmează, câteva afirmații adevărate și false despre această specializare medicală și tratamentele aferente (ortodontice).

Afirmații adevărate:

  1. Tratamentele ortodontice ajută la corectarea alinierii dentare și la realizarea unei armonii funcționale a sistemului oro-facial. Anomaliile de aliniere dentară afectează mestecatul, vorbitul și respirația, cu implicații asupra stării de sănătate a organismului.
  2. Tratamentele ortodontice nu depind de vârsta pacientului, dar sunt mai eficiente aplicate în perioada copilăriei, cu precădere în cea numită a dentiției mixte (6 – 12 ani), atunci când se obțin cele mai bune rezultate. Aceasta deoarece tratamentul determină dezvoltarea armonioasă nu doar a danturii, ci și a maxilarelor.
  3. Majoritatea covârșitoare a tratamentelor ortodontice presupune montarea aparatelor dentare. Acestea sunt compuse din brackeți, fire, arcuri și elemente elastice, care ajută la mișcarea dinților și fixarea acestora în poziția corectă.
  4. Retainerele sunt o parte importantă a strategiei post-tratament ortodontic. Ele ajută la menținerea rezultatelor obținute în urma tratamentului ortodontic și previn recidiva.
  5. Tratamentul ortodontic este un tratament de durată, care variază între câteva luni și câțiva ani, în funcție de gradul severitatea anomaliilor constatate și tipul de tratament aplicat.

Afirmații false:

  1. Ortodonția este, de fapt, cosmetică dentară, al cărei singur scop este obținerea unui zâmbet frumos. Singurul lucru adevărat din această afirmație este obținerea unui zâmbet frumos, dar care este aspectul rezultat din armonia oro-facială obținută în urma tratamentului ortodontic.
  2. Tratamentul ortodontic este dureros. Ei bine, pacientul poate resimți un disconfort după montarea aparatelor dentare, dar acesta este temporar, dispărând după câteva zile (perioada de acomodare).
  3. Ortodonția se adresează copiilor. Deși rezultatele cele mai bune sunt obținute atunci când tratamentul ortodontic este aplicat în copilărie, tratamentele ortodontice pot fi aplicate, cu succes, la orice vârstă.
  4. Tratamentul ortodontic este costisitor. Existența numeroaselor tipuri de tratamente ortodontice, precum și aplicarea noilor tehnologii în Ortodonție, a determinat obținerea unor costuri rezonabile pentru acestea. În plus, creșterea nivelului de conștientizare în rândul pacienților a dus la aplicarea timpurie a tratamentelor ortodontice, ceea ce a contribuit la scăderea costurilor totale.
  5. Tratamentele ortodontice sunt aceleași pentru toată lumea. De fapt, fiecare pacient este unic, prin urmare fiecare caz este unic. Aceasta înseamnă că tratamentele ortodontice sunt personalizate în funcție de situația particulară a fiecărui pacient în parte.

Acestea au fost, pe scurt, câteva dintre afirmațiile adevărate și false despre Ortodonție și tratamentele ortodontice.
În mediul online pot exista mai multe astfel de afirmații, care pot fi confirmate sau infirmate de medicul specialist ortodont. Acesta din urmă este cel mai în măsură să ofere informații credibile și verificate despre domeniul în care își desfășoară activitatea.
De altfel, întrucât tratamentele ortodontice presupun un grad crescut de implicare și conștientizare din partea pacientului, medicul ortodont se va asigura că acesta beneficiază de toate informațiile necesare pentru realizarea scopului oricărui tratament ortodontic, anume armonia funcțională oro-facială.

Bibliografie (selectivă):

https://aaoinfo.org/whats-trending/7-myths-about-orthodontic-treatment/

https://www.webmd.com/oral-health/default.htm

https://www.healthline.com/health/do-i-need-braces

https://asmileworks.org/2022/10/24/6-common-myths-about-braces/