Ce este măseaua de minte?

Măseaua de minte (al treilea molar) sau măselele de minte reprezintă denumirea generică a ultimilor molari care apar în setul dentar complet al organismului uman (32 dinți permanenți). Denumirea lor nu are legătură cu istețimea, ci cu vârsta la care de obicei erup aceștia, adică între 17 și 21 ani. Fiind ultimii apăruți, acești molari sunt poziționați în partea posterioară a maxilarului, respectiv mandibulei.

Cand apare o măsea de minte?

Totodată, este foarte posibil ca să nu aveți molari de minte, întrucât aceștia nu apar la toate persoanele. Unii specialiști au formulat ipoteza viitoarei dispariții a acestora, cauzată de schimbarea obiceiurilor alimentare ale omului modern. De cele mai multe ori, molarii de minte erup normal, ei fiind de mare ajutor procesului de mestecare a hranei. Dar, este foarte probabil ca, odată apăruți, acești molari de minte să vă creeze probleme. Nu trebuie să vă îngrijorați, dacă odată cu apariția acestor molari veți resimți durere, este normal. Dacă durerea persistă, trebuie să vă adresați medicului specialist.

Măselele de minte au nevoie de o atenție specială?

O statistică din SUA relevă faptul că, anual, sunt extrași aproximativ zece milioane molari de mine, din diverse cauze (cele mai comune sunt lipsa spațiului pe maxiliar/mandibulă și poziția anormală a dintelui în sine). De cele mai multe ori, molarii de minte sunt cei mai predispuși dinți la a dezvolta probleme, de obicei carii, leziuni proprii sau ale dinților alăturați.

Aceste probleme pot avea cauze structurale, așa cum am spus anterior, lipsa spațiului sau poziția greșită, dar și cauze ce țin de igienă dentară defectuoasă, dată fiind poziția lor periajul și curățarea cu ață dentară se fac cu greutate sau deloc. Astfel, resturi de hrană rămân prinse în zona acestor dinți, fapt care va conduce la dezvoltarea plăcii bacteriene, acumularea de tartru și apariția cariilor.

Există și situații în care molarii de minte erup parțial, iar acest fapt favorizează dezvoltarea de bacterii sub ginigii și apariția unor infecții locale, ce se manifestă prin durere, umflături sau senzația de înțepenire a mandibulei. Desigur, atunci când medicul specialist constată imposibilitatea prezervării integrității acestor dinți prin folosirea metodelor specifice, va recomanda extracția molarilor de minte afectați.

Ce presupune extracția unei măsele de minte?

În cazul în care molarii de minte nu sunt vizibili, medicul specialist va identifica, prin intermediul radiografiilor, poziția acestora și va propune extragerea lor, dacă constată unele anomalii sau posibila evoluție deficitară a lor.

Extracția acestor dinți urmează procedura obișnuită în astfel de cazuri, de cele mai multe ori, sau proceduri chirugicale mai complexe, atunci când molarii sunt poziționați transversal, complet „îngropați” sau au generat chisturi. Tratamentul post-extracție sau post-operator, după caz, va fi prescris în funcție de fiecare situație în parte.

În loc de concluzie, aveți grijă de dinții dumneavoastră, chiar dacă nu sunt atât de vizibili. Mai ales de molarii de minte, care trebuie periați cu atenție și hotărâre. De asemenea, programați-vă un consult la medicul specialist în mod regulat și solicitați o inspectare atentă a ultimilor molari.

Țineți cont de faptul că poziția lor determină apariția precoce a unor probleme, iar prevenția acestora este întotdeauna de preferat oricărui tratament.

BIBLIOGRAFIE:
https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-wisdom-teeth
https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/w/wisdom-teeth