Ce este albirea dinților?

Albirea dinților este una dintre cele mai cerute proceduri din cabinetele medicilor. Odată cu obținerea unei culori mai deschise a dinților și a strălucirii, în cadrul procedurii de albire se îndepărtează colorațiile și petele de pe dinții pacienților. În felul acesta, se schimbă total aspectul danturii, iar pacienții își îmbunătățesc starea de spirit, stima de sine, viața personală, profesională și socială. De aceea, nu trebuie subestimat acest procedeu, dar nici nu trebuie efectuat decât în siguranță și cu mijloacele cele mai potrivite pentru fiecare pacient.

Riscurile albirii dinților

Dacă acestea sunt beneficiile, trebuie spuse și riscurile. În principal, gingiile pot fi traumatizate, dacă albirea nu este făcută în cele mai bune condiții. Iar celălat risc are legătură cu smalțul dinților, care poate fi afectat dacă albirea nu este făcută în condiții optime de către un profesionist.

Mulți pacienți aleg să își facă albirea dinților singuri, acasă. Există creioane, geluri de albire, benzi de albire sau formule simple precum bicarbonatul de sodiu sau cărbunele activ ori pastele de dinți pentru albire. Acestea pot fi eficiente pentru unii pacienți, însă folosirea lor implică riscuri care au legătură cu aplicarea lor corectă, care nu de multe ori nu se face. Așa că pacienții pot rămâne cu sensibilitatea smalțului dentar sau pot afecta gingiile în acest proces individual de albire – riscurile de care ziceam mai sus. De aceea, este indicată albirea profesională a dinților, adică în cabinet, după ce a avut loc o evaluare a stării de sănătate a dinților de către medic și alte câteva etape preliminare.

De ce se deteriorează culoarea dinților?

De obicei, dinții își deteriorează culoarea din cauza alimentației (pacienții au consumat alimente și băuturi colorate sau intens procesate), de la fumat, de la tratamentele medicamentoase, de la lipsa igienei dentare corespunzătoare sau chiar de la vârsta înaintată.

Înainte de albirea dinților medicul va indica pacientului, în cadrul evaluării, după caz: tratarea problemelor de la nivelul gingiilor și de la nivelul dinților (ex: carii) sau alte proceduri de îndreptare a dinților.

Sunt totuși persoane pentru care albirea dinților nu este indicată: femeile însărcinate, copiii până la 16 ani, persoanele cu dinți din ceramică, cele care au carii și alte probleme dentare și gingivale nerezolvate, persoane cu sensibilitate dentară.

Ce include un tratament de albire a dinților?

În cabinetul nostru, albirea dentară o face medicul specialist în estetică dentară, împreună cu asistentul medical. Albirea dentară se face cu laser și este o procedură ce poate fi realizată în 3 ședințe de câte 10 minute fiecare. Riscul sensibilității dentare este inexistent, întrucât ultima ședință este urmată de tratament de fluorizare și desensibilizare.

Dar nu la toți pacienții se obțin rezultate identice. Aceasta din cauza faptului că fiecare pacient are un grad diferit de îngălbenire și de pătare, așa după cum fiecare are alt grad protetic – adică lucrările care cuprind plombe, coroane, implanturi, dinți de ceramică. Peste toate acestea nu va funcționa tratamentul de albire.

Este important ca, după finalizarea tratamentului, pacienții să urmeze un program de igienă orală, pentru ca rezultatele să dureze mai mult timp: pastă de dinți de albire, apă de gură și detartraj periodic.