Idei de pachețel pentru școală pentru un copil care poarta aparate dentare fixe

Purtarea aparatelor dentare fixe poate fi o provocare pentru pacienții medicului specialist ortodont.
Lucrurile pot deveni complicate mai ales în cazul pacienților copii, care trebuie să urmeze cu strictețe sfaturile medicului specialist, dublate de cele ale părinților, referitoare la păstrarea igienei dentare și a unui regim alimentar sănătos și benefic pentru aceasta.
Totodată, părinții sunt responsabilizați în direcția urmării unor reguli în alimentație, care să asigure mese și gustări corespunzătoare pe durata tratamentului de specialitate. Pentru început, medicul specialist ortodont va face recomandările necesare pentru alcătuirea unui meniu adecvat.

Alegerea unor gustări și mese sănătoase care să nu pună în pericol integritatea aparatelor dentare poate fi o provocare pentru părinți, dar cu puțină planificare, aceștia pot crea pachețele delicioase și nutritive pentru copii lor. În continuare, vom explora idei pentru pachețel care sunt ușor de mâncat pentru un copil cu aparate dentare. 

Mese principale:

Sandvișuri moi:

  • Evită pâinea crocantă și optează pentru pâinea moale, care este mai ușor de mâncat.
  • Umple sandvișurile cu ingrediente moi, cum ar fi carne de pui dezosată, brânză moale, sau legume fierte și tocate mărunt.

Paste:

  • Pastele sunt o opțiune excelentă, deoarece sunt moi și ușor de mâncat.
  • Poți prepara un bol de paste cu sos de roșii și legume tocate mărunt.

Orez sau quinoa:

  • Amestecurile de orez sau quinoa cu legume fierte sunt o opțiune bună.
  • Poți adăuga și bucăți mici de carne de pui, curcan sau pește dezosat.

Gustări:

Iaurt:

Iaurtul este o alegere excelentă, deoarece este moale și ușor de mâncat.

Poți opta pentru iaurturi naturale în care să adaugi fructe proaspete tocate. Evită iaurturile cu fructe din comerț, întrucât conțin o cantitate foarte mare de zahăr adăugat și coloranți artificiali.

Smoothie-uri:

Smoothie-urile sunt o modalitate excelentă de a obține nutrienți esențiali.

Mixează fructe, legume și iaurt sau lapte pentru a crea un smoothie delicios.

Fructe moi:

Fructele moi, cum ar fi bananele și căpșunile, sunt o opțiune bună.

Poți să tai fructele mărunt și să le servești ca atare sau să le adaugi într-un bol de cereale.

Alte sfaturi:

  • Evită alimentele dure și lipicioase:

Alimentele dure pot cauza daune aparatelor dentare, iar cele lipicioase se pot prinde de aparate și pot fi dificil de îndepărtat. Aceste alimente aderente contribuie la creșterea plăcii bacteriene, cel mai mare dușman al sănătății orale.

  • Optează pentru alimente bogate în calciu și fosfor:

Aceste minerale ajută la menținerea sănătății dentare și la protejarea aparatelor dentare.

  • Hidratarea este importantă:

Include o sticlă de apă în pachețelul pentru școală pentru a ajuta la curățarea resturilor de alimente și pentru a menține o bună hidratare.

  • Prepară pachețelul împreună cu copilul tău:

Implică copilul în procesul de preparare a pachețelului. Acest lucru îl poate ajuta să se simtă mai implicat și mai entuziasmat de mesele pe care le va avea la școală.

 

Prin alegerea alimentelor potrivite și implicarea copilului în procesul de preparare a pachețelului, poți asigura că micuțul tău va avea mese sănătoase și satisfăcătoare în timp ce își protejează aparatul dentar. Urmează întotdeauna sfaturile competente ale medicului specialist ortodont, care este în măsură să recomande tipurile de alimente prietenoase atât cu sănătatea dentară, cât și cu integritatea aparatelor dentare fixe.