De ce ne este teamă să intrăm în cabinetul unui dentist sau ortodont?

Sunt mulți oameni care suferă de anxietate de halat. Adică pur și simplu sunt într-o stare de nervozitate maximă atunci când intră în cabinet. Poate au avut experiențe anterioare traumatizante. Sau poate au fobie de ace și de freze. De aceea și amână vizita la medic. De multe ori, toate aceste amânări duc la probleme dentare grave.

Pentru adulți, poate fi abordată perspectiva rațională: un tratament efectuat la timp sub anestezie are reale beneficii, față de complicațiile care pot apărea pe măsură ce vizita la medic este amânată.

Cum se face anestezia la copii?

Dar ce facem când vine vorba de copii? Și căror copii le este indicată această tehnică în cabinet? Căci tuturor părinților li se poate părea că este o măsură prea radicală pentru un copil.

Există situații când părinții ajung la cabinet cu cel mic și când acesta refuză să dechidă gura. Ori plânge foarte tare. Ori nu dorește să se așeze pe scaun. În toate aceste cazuri, medicul nu poate realiza intervenția. Pentru cazurile simple, controale de rutină, de exemplu, se poate reprograma consultația. Însă pentru cazuri de urgență, când copilul acuză dureri grave ori a avut loc un traumatism și medicul trebuie să intervină, e necesară anestezia copilului. Tocmai pentru a se facilita intervenția necesară urgent.

Ce fel de anestezii se pot folosi la copii?

Există mai multe tipuri de sedare (conștientă, ușoară, moderată și profundă). Astfel, în funcție de necesitate și de intervenție, se aplică anestezia prin sedare împreună cu anestezia locală, fie sub formă de gaz inhalator, fie intravenos. În timpul sedării conștiente, pacientul răspunde comenzilor verbale și poate respira independent, însă nu va simți nimic iar la sfârșitul intervenției nu va ști ce s-a întâmplat.

Ce trebuie să știi și la ce să te aștepți când faci o anestezie copilului tău

Pacientul nu trebuie să mânânce cu 6 ore înainte de intervenție și e bine să nu bea lichide cu cel puțin 2-3 ore. Odihna este și ea o condiție.

În timpul intervenției, medicul monitorizează în permanență pacientul. În urma sedării, pot apărea efecte secundare ușoare: somnolență, greață, vomă și febră. Revenirea completă diferă de la pacient la pacient, de aceea este foarte important ca micuții să fie sub supravegherea părinților în următoarele 24 de ore de la intervenție.

Părinții trebuie să știe că se mai recomandă și anestezie generală, doar în anumite cazuri. Acolo unde este nevoie să se intervină la copiii mici necooperanți sau unde există anomalii și e nevoie de intervenții chirurgicale ample ori de reabilitări orale complexe. Toate acestea se petrec pentru că tratamentele dentare convenționale nu sunt o opțiune.

Anesteziile la copii – sunt ele sigure?

Ce trebuie să știți însă este că în ultimii ani s-au făcut progrese remarcabile în domeniul tehnologiei și al medicației aferente pe partea de anestezie cu sedare, riscurile sunt rare, mai ales dacă pacientul nu are probleme de sănătate, iar anestezia este considerată o procedură medicală sigură.

Te interesează și articolul despre „ortodonția fără durere”?