Ce sunt anomaliile de aliniere dentara

ortodont bun bucurestiMedicul specialist ortodont este calificat să trateze anomaliile constatate la nivelul ansamblului oro-facial, în principal cele de aliniere a danturii și/sau maxilarelor. Prin urmare, anomaliile de aliniere dentară sunt cele mai comune probleme de acest fel remediate în cabinetul de ortodonție. În această categorie intră o serie de afecțiuni, care pot fi tratate cu succes, cum sunt:

  1. Ocluzia defectuoasă (mușcătura anormală), cu cele mai comune două tipuri: retrognatism (dinții maxilarului superior îi depășesc în aliniament pe cei de pe mandibulă, bărbia apare mai în spate față de planul frontal) și prognatism (dinții mandibulei devansează dinții maxilarului superior, bărbia apare mult adusă în față). Aceste anomalii pot avea diverse cauze, de la cele genetice la obiceiurile nesănătoase dobândite în copilărie (suptul degetului sau suzetei timp îndelungat).
  2. Ectopiile, adică erupția defectuoasă a unuia sau mai multor dinț În cazul acestei anomalii, dintele afectat apare în afara aliniamentului danturii. Ectopiile sunt printre cele mai frecvente anomalii de aliniere dentară. Cele mai întâlnire ectopii se manifestă, de obicei, unilateral și pe maxilarul superior, iar dinții cei mai predispuși ectopiilor sunt caninii și molarii.
  3. Spațierea dentară, care se poate manifesta fie sub forma existenței unor spații inter-dentare mai mari decât normalul (dinți rari), fie sub cea a aglomerării dentare. De asemenea, aceste probleme pot avea cauze genetice sau alte cauze (traume, probleme de sănătate sau nutriție etc.).
  4. Microdenția sau microdonția, ce presupune existența unuia sau mai multor dinți de dimensiuni reduse raportate la normalul danturii persoanei diagnosticate. Există trei tipuri principale ale acestei afecțiuni: microdenția singulară, care presupune afectarea unui singur dinte, microdeția relativă, care se manifestă în relația dintre dimensiunea dinților și a maxilarelor și microdenția generală, care afectează toată
  5. Aliniere defectuoasă a maxilarelor, care se poate manifesta sub diverse forme, raportat la axele de aliniere normală a ansamblului oro-facial.

Ce se întâmplă dacă nu urmez un tratament ortodontic

Majoritatea acestor anomalii, lăsate netratate contribuie la apariția unor probleme conexe, care afectează, în principal, gingiile și starea generală a organismului. Astfel, pacienții se pot prezenta inițial la cabinetul medicului specialist ortodont cu astfel de probleme conexe: afectări gingivale, migrene, pocnituri resimțite în timpul mișcării mandibulei (masticație, vorbit, înghițit etc.).

Examinarea medicală de specialitate, pe care orice medic ortodont o efectuează la prima vizită a pacientului, are rolul de a descoperi cauza problemelor reclamate. Tratamentul ortodontic va fi stabilit, astfel, în consecință și în deplin acord cu pacientul tratat, întrucât cooperarea medic pacient este un factor important în succesul oricărui tratament ortodontic.

De asemenea, este bine de știut că prevenirea dezvoltării unor probleme ortodontice este în beneficul pacientului. De aceea, medicul specialist ortodont recomandă ca prezentarea pentru un consult să se facă pe cât posibil în perioada dentiției mixte (6 – 12 ani). Astfel, vor putea fi obținute cele mai bune și durabile rezultate.

 

Bibliografie:

https://www.naplesvalleydental.com/blog/546246-common-dental-issues-orthodontics-can-treat

https://gsodentist.com/7-common-dental-issues-that-orthodontics-can-fix/

https://davidrossorthodontics.com/5-dental-problems-that-orthodontics-can-fix/

https://www.thurmanortho.com/4-dental-health-problems-can-fixed-orthodontic-treatment/

https://www.hardypedoortho.com/the-six-most-common-orthodontic-problems/