Aparatele dentare la copii
Oriunde întâlnim copii, e ușor să observăm că cei mai mulți dintre ei poartă aparate dentare. De multe ori, doar observând acest lucru, părinții încep să se întrebe dacă și copiii lor ar putea avea o problemă de acest gen. Ceea ce îi determină să fie mai atenți la dentiția propriilor copii și ulterior să se adreseze unui medic specialist.
E adevărat, nu toți copiii au nevoie de intervenția unui medic ortodont. Dar acest lucru poate fi stabilit doar de către medic, după o consultație inițială.
În medie, 1 din 5 copii de vârste școlare are o problemă de ocluzie, adică mușcătură. Multe dintre acestea sunt de natură genetică (cineva din familie, dincolo de mamă sau tată, a prezentat anumite configurații dento-faciale) și mai sunt încurajate de obiceiurile vicioase de genul: suptul degetului, al suzetei sau de pierderea prematură a dinților temporari (carii profunde, gingii inflamate etc).
Ce semne pot urmări părinții
Este important ca cei mici să aibă o dentiție corectă, pentru mai multe motive, cele mai importante fiind: copilul să poată mesteca mai bine și să poată vorbi corect. Sunt cazuri când copiii nu vorbesc corect, iar părinții îi duc doar la logoped, când problema cea mai mare sunt dinții și eruperea lor incorectă.
Prin urmare, ce trebuie să urmărim ca părinți nu este doar aspectul/componenta estetică, deși nu este nici aceasta de neglijat din punct de vedere al stimei de sine, ci partea funcțională, de sănătate, pe termen mediu și lung. Cei mai mulți copii netratați la timp au ajuns adulți cu probleme grave, care s-au tratat chirurgical, cu niște costuri emoționale și financiare destul de mari.
Ca părinți, e bine să urmăriți creșterea dinților, pentru a depista la timp eventualele probleme. Cei 20 de dinți de lapte ar trebui să erupă toți până în jurul vârstei de 3 ani, iar cei permanenți între 6 și 12 ani. Împreună cu medicul, este necesar să vedeți dacă ei erup conform planului și dacă au loc unde să se alinieze pe arcadă. În cazul în care nu au loc, medicul ortodont poate interveni cu mijloace specifice.
Atenție, tratamentul ortodontic nu înseamnă doar aparatele mobile sau brakeții pe care îi vedeți montați la unii copii. Iar cei mai mulți copii care ajung să le poarte sunt cei care au întârziat prea mult vizita la medicul ortodontist. Să nu uităm că dinții înghesuiți se pot fractura ușor și pot reține particule de mâncare care să cauzeze carii dentare și probleme gingivale.
Intervenția interceptivă are un rol foarte important: menținerea spațiilor de pe arcade, în cazul în care anumiți dinți părăsesc arcada prematur. Practic, împiedică ceilalți dinți să migreze în spațiul rămas liber și atunci pozițiile corecte ale dinților să fie afectate, dinții permanenți să nu poată erupe și să apară înghesuiri, care la rândul lor sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea dentară.
O concluzie
Dragi părinți, nu este obligatoriu să recurgeți la tratament ortodontic. La urma urmei, este alegerea fiecărui părinte pentru copilul lui. Însă, pe termen lung, tratamentele ortodontice pentru îndreptarea dinților pot scuti viitorul adult de alte probleme mai grave care pot apărea pe parcursul vieții: cariile daorate înghesuirilor dentare, paradontopatiile apărute în urma unei ocluzii (mușcături) traumatice. Din păcate, în practica medicală am întâlnit multe probleme dento faciale și de înghesuire a dinților, cu impact deosebit asupra sănătății orale, dar și a sănătății digestive sau starea generală de sănătate a oamenilor. Ceea ce putea fi evitat, dacă în copilărie s-ar fi intervenit la timp asupra dentiției în creștere.