Este nevoie să așteptăm să cadă dinții de lapte?

Tratamentul ortodontic ar trebui să aibă loc în paralel cu creșterea. Este greșită credința comună conform căreia trebuie să așteptăm eruperea tuturor dinților ca să căutăm sfatul medicului ortodont.

De la dentiția de lapte, un medic ortodont poate anticipa ce probleme pot apărea la copii. Un medic specialist în ortodonție și estetică dento-facială este expert în mișcarea dinților. El poate ajuta oasele copiilor să crească corect. Tot tratamentul pe care îl conduce are rolul ca dinții să crească și să rămână în poziția corectă. De aceea, este importantă colaborarea cu medicul specialist.

Cu cât mai devreme, cu atât mai bine

Una dintre problemele cele mai întâlnite la copii este disproporția dintre maxilar și mandibulă, ceea ce face ca poziția dinților pe arcadă să devină incorectă – ex: dinții din față în poziție foarte anterioară. Ortodonția interceptivă înseamnă că în perioada în care maxilarul și mandibula sunt în creștere, medicul intervine cu aparate ortodontice, ca să le stimuleze creșterea corectă, așa încât să se producă mușcătura corectă. În perioada adultă, această corectare se face uneori prin intervenții chirurgicale, care ar putua fi evitate daca se tratează la timpul cuvenit. Așadar, de aceea copiii care au probleme cu creșterea maxilarului sau mandibulei trebuie evaluați cel târziu până la vârsta de 6-7 ani.

Cu cât problemele de creștere osoasă sau de lipsă de spațiu se corectează mai devreme, în așa fel încât dinții permanenți să erupă cât mai aproape de poziția lor corectă, cu atât stabilitatea dinților pe termen lung este mai bună. Corectarea timpurie a problemelor dento-alveolare este mai puțin complicată, copiii vor fi mai cooperanți și orice tratament timpuriu se va desfășura mai simplu și cu costuri de toate felurile mai puține.

Motive pentru a consulta un medic ortodont

Așadar, perioada de creștere este cel mai bun moment pentru intervenția medicului ortodont. Putem spune că este acea fereastră de oportunitate pentru intervenție, din mai multe motive:

  • Corectăm obiceiuri vicioase care stau la baza unor probleme de creștere și erupție dentară;
  • Este momentul când putem menține mai ușor sau putem câștiga spațiu pentru dinții permanenți, în condițiile dispariției premature a dinților de lapte;
  • Îndrumăm creșterea oaselor tinere ale feței, așa încât să putem pregăti terenul pentru dinții noi care erup pe arcadă;Îndrumăm și corectăm dinții în erupție în poziția cea mai bună în mediul respectiv;
  • Putem stimula procesele de creștere la nivelul suturilor oaselor maxilare astfel incat sa obtinem spatiul necesar alinierii dinților.