Ce aparat dentar mi se potrivește?

Aparatele dentare clasice (fixe), cunoscute sub denumirea populară de „sârme” sunt folosite în continuare de medicii specialiști în tratarea problemelor danturii. Acestea au suferit o serie de îmbunătățiri în decursul timpului, astăzi fiind mai ușor de aplicat, purtat și, implicit, tolerat de către pacienții care apelează la această soluție. Introducerea aparatelor dentare fixe, transparente, din material compozit sau ceramică, a diversificat paleta de opțiuni pusă la dispoziția pacienților cu probleme ortodontice, oferind în același timp o soluție celor care erau indeciși în luarea unei decizii din cauza aspectelor considerate inestetice ale aparatelor fixe metalice, cu aceeași eficiență în tratament. Care sunt însă avantajele și dezavantajele acestor tipuri de dispozitive medicale.

Luarea unei decizii în ceea ce privește utilizarea aparatelor dentare este influențată de cele mai multe ori de prețul acestora, vizibilitatea lor și eficiența în timp. Din punct de vedere al specialistului, cel mai important factor al acestei alegeri este eficiența în timp.

Avantaje și dezavantaje pentru aparate dentare fixe

Aparatele dentare clasice, fixe, sunt montate de către medicul specialist prin lipirea acestora de fiecare dinte în parte, elementele fiind interconectate cu ajutorul unui fir metalic, care poate fi acoperit cu un strat alb, ce il face mai discret. Alinierea danturii se realizează prin ajustarea firului metalic. Elementele acestui tip de aparat dentar sunt vizibile și produc un oarecare disconfort inițial. Ele pot fi personalizate prin colorarea firului metalic, necesită ajustare lunară și influențează aspectul facial. Aceste aparate sunt foarte eficiente, reprezentând uneori cea mai bună soluție de tratament. De asemenea, fiind din metal, sunt foarte eficiente pe toată durata tratamentului, necesitând un minim de întreținere concomitent cu rezistența crescută în timp (nu se crapă sau ciobesc și rezistă foarte bine la presiune). Ele sunt de asemenea, o soluție mai ușor de suportat din punct de vedere financiar.

Puncte forte: economice și rezistente.
Puncte slabe: inestetice.
Acest tip de aparate dentare poate fi purtat de către oricine.

Avantaje și dezavantaje pentru aparate dentare fixe transparente

Aparatele dentare fixe transparente, din ceramică, materiale compozite sau plastic sunt similare celor metalice în ceea ce privește eficiența. Fiind practic transparente sau adaptate la culoarea dinților pacientului (în cazul aparatelor din ceramică sau plastic), ele sunt mai greu de observat, confundându-se cu dantura.

Pe lângă acestea, în ultima vreme sunt din ce în ce mai folosite, ca alternativă în cazurile mai puțin grave, gutierele sau alignerele transparente, care îmbracă dinții. Acestea sunt fabricate în urma analizei imagistice detaliate a danturii pacientului și necesită o ajustare (schimbare) la fiecare 10-14 zile, pentru ca acțiunea lor asupra acesteia să fie eficientă. Pe de altă parte, ele trebuie îndepartate de fiecare dată când pacientul consumă hrană solidă și periate în mod regulat ca să nu se păteze. Ele sunt cea mai bună soluție pentru cei care nu au probleme majore de aliniere a danturii și nu doresc montarea aparatelor fixe, clasice. Costurile per total/tratament sunt mai ridicate în cazul acestui tip de aparate, dar sunt mai eficiente în ceea ce privește gradul de suportabilitate al pacientului (cele transparente). De asemenea, ele necesită un grad ridicat de auto-disciplină, de care depind durata și eficiența tratamentului. Gutierele trebuie curățate cu atenție. În ceea ce privește durabilitatea în timp, acestea se pot fisura sau crăpa în urma presiunii mecanice, fiind astfel contra-indicate sportivilor de performanță din sporturile de contact.

Puncte forte: practic fiind puțin vizibile, grad mare de personalizare, ușor de purtat.
Puncte slabe: costul și, uneori, durata tratamentului (în cazul gutierelor sau alignerelor) daca nu sunt purtate consecvent, uneori nececesita refacerea intregului set de gutiere.
Acest tip de aparate nu este recomandat în cazurile grave și nici sportivilor din sporturile de contact.

Factorul cel mai important în luare unei decizii în ceea ce privește folosirea aparatelor dentare este medicul specialist.

Bibliografie:
https://mogrendental.com/metal-vs-clear-braces-is-there-any-difference/
https://www.dentaly.org/en/clear-braces/
https://www.smilestraightyuma.com/types-of-braces.html