Ce este apneea?

Apneea de somn este o problemă respiratorie care se manifestă prin pauze ale respirației survenite în timpul somnului. Există trei tipuri de apnee de somn:
• apneea obstructivă, care este cauzată de disfuncționalitatea/relaxarea țesuturilor/mușchilor care formează căile aeriene superioare, pe care le blochează în timpul somnului, de unde obstructivă;
• apneea centrală, cauzată de afectarea centrilor nervoși din creier, care nu mai transmit semnalele care inervează mușchii responsabili cu respirația;
• apneea complexă sau mixtă, o combinație a cauzelor anterioare.

Apneea obstructivă de somn este cea mai comună formă de apnee care survine în timpul somnului. De obicei, blocarea căilor aeriene superioare determină persoana afectată să se trezească, deblocându-se astfel căile aeriene. În cazurile grave, apneea obstructivă se produce foarte des, fapt care duce la tulburări grave ale somnului și oboseală cronică, precum și la scăderea nivelului de oxigen în sânge.
Cea mai comună cauză a acestei afecțiuni este acumularea de grăsime în jurul gâtului, asociată de obicei cu obezitatea. Alte cauze implică afecțiuni medicale, ca hipertiroidismul sau structurale, ca retrognatia mandibulară (bărbia retrasă).

Care sunt factorii de risc ai acestei boli?

• Greutatea în exces, care duce la acumularea de grăsime în jurul căilor aeriene, îngustându-le.
• Circumferința gâtului. Persoanele care au gâtul gros sunt predispuse la această afecțiune.
• Căi aeriene înguste anatomic. În acest caz, apneea obstructivă se manifestă încă din copilărie.
• Sexul masculin. Bărbații au un risc de trei ori mai mare să sufere de apnee decât femeile. Cu toate acestea, obezitatea și menopauza la femei cresc riscul de apnee obstructivă.
• Vârsta înaintată. Adulții în vârstă sunt predispuși la dezvoltarea apneei obstructive de somn.
• Istoricul familial. Persoanele care au rude de sânge care suferă de această boală sunt predispuse.
• Consumul de alcool, sedative sau tranchilizante. Acestea contribuie la relaxarea mușchilor gâtului și la apariția apneei obstructive.
• Fumatul. Fumătorii au un risc de trei ori mai mare de a face apnee obstructivă de somn decât nefumătorii. Aceasta pentru că fumatul contribuie la inflamarea căilor superioare aeriene și la retenția de lichide.
• Congestia nazală. Persoanele care au dificultăți în respirația pe nas, fie anatomice, fie alergice sunt predispuse la dezvoltarea apneei obstructive de somn.
• Problemele medicale, ca: infarctul, hipertensiunea, diabetul de tip II, sindromul Parkinson, sindromul ovarelor polichistice, tulburările hormonale, atacul cerebral, bolile pulmonare cronice etc.
Oboseala cauzată de lipsa somnului este simptomul cel mai comun al acestei afecțiuni. Celelalte simptome sunt: sforăitul puternic, oprirea respirației în timpul somnului, remarcată de partener, nevoia de aer în timpul somnului, senzația de gură uscată după somn, migrenele matinale, insomnia, hipersomnia, lipsa de atenție, dificultăți în concentrare, probleme cu memoria pe termen scurt și irascibilitate.

Apneea se poate trata?

Tratamentul apneei obstructive de somn implică tratarea cauzelor acesteia, dintre care cel mai comun este obezitatea, precum și prin folosirea unei măști respiratorii conectată la un aparat care asigură o presiune continua a aerului. Atunci când cauza este retrognatia mandibulară, și nu numai, pacienților le este aplicat un aparat dentar. Există mai multe tipuri de astfel de aparate, al căror rol principal este menținerea căilor aeriene deschise prin aducerea în față a bărbiei. Avantajul principal pe care-l reprezintă acest tip de aparate este că sunt mai accesibile și ușor de folosit. Odată identificat tipul potrivit, eficiența acestuia trebuie verificată periodic de medicul specialist. În cazurile grave, medicul poate recomanda tratament chirurgical.
Pe lângă soluțiile medicale prezentate, stilul de viață și prevenția constituie variante la îndemâna oricui.

Astfel, apneea obstructivă de somn poate fi prevenită și tratată prin:
• Pierderea controlată în greutate. Chiar și mici sau moderate, acestea eliberează presiunea din jurul căilor respiratorii. Atenție, apneea revine odată cu creșterea în greutate.
• Exercițiile fizice. 30 de minute de activitate fizică susținută în timpul zilei ajută la tratarea simptomelor apneei.
• Limitarea consumului de alcool, somnifere și analgezice.
• Renunțare la fumat.
Pentru orice întrebare legată de apneea obstructivă de somn, adresează-te medicului specialist!

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sleep-apnea/diagnosis-treatment/drc-20377636
https://www.britannica.com/science/sleep-apnea
https://www.sleepapnea.org/learn/sleep-apnea/obstructive-sleep-apnea/
https://www.sleepfoundation.org/sleep-apnea