De ce este importantă sănătatea gingiilor în tratamentul ortodontic

Starea de sănătate a gingiilor este foarte importantă pentru reușita tratamentului ortodontic, mai ales că acesta poate afecta gingiile, principala cauză fiind acumularea de placă bacteriană, dar și ligamentul parodontal, prin mișcarea controlată/forțată a dinților. Deși gingivita sau afectarea gingiilor se numără printre efectele nedorite ale tratamentelor ortodontice, parodontoza cauzată de purtarea aparatelor dentare apare foarte rar. De aceea, situațiile în care tratamentul ortodontic trebuie aplicat pe o dantură afectată de parodontoză sunt mult mai frecvente. Studiile recente au relevat importanța tratării concomitente a problemelor de natură gingivală și a celor ortodontice, cu rezultate benefice pentru starea de sănătate orală a pacientului tratat.

Cum afectează parodontoza tratamentul ortodontic

Tratamentul ortodontic presupune, în termeni simpli, îndreptarea danturii, care se realizează cu ajutorul aparatelor dentare, care mișcă dinții în poziția dorită. Forța aplicată de dispozitivele medicale asupra danturii afectează ligamentul parodontal și determină modificări ale țesutului osos, odată cu mișcarea dintelui.

Astfel, starea de sănătate a gingiilor și a ligamentului parodontal trebuie să fie una bună, astfel încât tratamentul ortodontic să fie unul de succes. Aceasta pentru că parodontoza implică inflamarea țesuturilor și pierdere osoasă, cu afectarea serioasă a danturii. În cazurile în care parodontoza este deja prezentă, abordarea multi-disciplinară se impune. Studiile arată că este de preferat ca tratarea problemelor parodontale să se realizeze înainte de aplicarea tratamentului ortodontic, iar acesta din urmă să se fie aplicat concomitent cu menținerea stării de sănătate a gingiilor și ligamentelor. În aceste cazuri, tratamentul pentru afecțiunile parodontale va fi unul adjuvant.

În alte cazuri, tratamentul ortodontic devine parte a tratamentului bolii parodontale cronice, ajutând la reducerea acumulării de placă bacteriană, corectarea anomaliilor gingivale și/sau osoase, îmbunătățirea aspectului general al danturii și pregătirea pentru montarea unor proteze dentare.

Soluții pentru o abordare comună a doctorului ortodont și a doctorului parodont

Pe de altă parte, probleme dentare ca aglomerarea dentară și înclinarea anormală a dinților generează probleme parodontale, care pot fi tratate concomitent cu folosirea aparatelor dentare. Aplicarea atât a aparatelor fixe, cât și a celor mobile reduce semnificativ pungile cu puroi formate local la pacienții cu astfel de probleme. Printre efectele benefice se numără și reducerea sângerărilor, a inflamațiilor și a pierderilor de țesut. De asemenea, în unele cazuri s-a dovedit benefică intervenția chirurgicală pentru tratarea problemelor gingivale, înainte de aplicarea tratamentului ortodontic.

Prin urmare, abordarea multidisciplinară – tratament parodontal și ortodontic – este cea mai bună soluție pentru obținerea unor rezultate favorabile pe termen lung pacienților afectați de astfel de probleme. Totodată, tratarea parodontozei sau a problemelor gingivale este bine să se facă înaintea aplicării aparatelor dentare. De asemenea, pe durata aplicării tratamentului ortodontic este foarte importantă urmarea strictă a regulilor de igienă impuse de medicul specialist ortodont, în scopul reducerii acumulării de placă dentară, principala cauză a bolii parodontale.

Bibliografie:

https://decisionsindentistry.com/article/exploring-orthodontic-periodontic-relationship/

https://aap.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/JPER.19-0306

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4060421/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2633146/