Ce sunt brackeții și cum se fixează
De cele mai multe ori, atunci când abordăm tema tratamentului ortodontic, ne referim la montarea și purtarea dispozitivelor medicale, numite aparate dentare. Acestea pot fi încadrate în două categorii distincte: fixe și mobile. Aparatele fixe sunt compuse din mai multe elemente: brackeții, firele metalice, ligaturile etc.
Brackeții sunt componenta aparatelor dentare care asigură fixarea acestora pe suprafața dinților. Fixarea brackeților se face cu ajutorul unui adeziv dentar (ciment). În prezent, brackeții pot fi confecționați din diverse materiale, cei mai comuni fiind cei din metal (oțel). Pe lângă aceștia, există brackeți din ceramică, safir (sintetic sau natural), rășină, plastic sau materiale compozite moderne.
Care sunt cei mai buni brackeți
Întrucât funcția principală a brackeților este fixarea aparatelor dentare pe suprafața dinților, cei mai buni brackeți sunt aceia care asigură o durabilitate în timp, suficientă pentru a duce la bun sfârșit tratamentul. Din acest punct de vedere brackeții din metal sunt cei mai eficienți (se fixează ușor pe suprafața dentară și sunt, practic, indestructibili), urmați de cei din safir sau ceramică. Brackeții din metal câștigă detașat atât în ceea ce privește costul, cât și în ceea ce privește igiena, fiind ușor de întreținut și curățat.
În prezent, pacienții sunt mult mai interesați de aspectul aparatelor dentare, ceea ce a contribuit la identificarea unor soluții care să răspundă cererii de a păstra un aspect plăcut al zâmbetului, implicit feței. Astfel, au început să fie din ce în ce mai solicitate aparatele dentare „invizibile” sau cele care să contribuie la un aspect plăcut (colorate, strălucitoare etc.).
Ce brackeți sunt cei mai buni din punct de vedere al aspectului
În ceea ce privește aspectul, cei mai buni brackeți sunt cei din safir, ceramică sau material compozit, care sunt fie transparenți, fie de aceeași culoare cu dantura, ceea ce-i face, practic, să se integreze natural danturii pacientului purtător, cu impact minim asupra înfățișării acestuia. Dezavantajul major al brackeților din ceramică, este că necesită o igienă mai amănunțită și eliminarea cafelei, a ciocolatei, a ceaiurilor sau a altor alimente care pot duce la pătarea/colorarea lor. În ceea ce privește backeții din plastic, rășină sau compozit, aceștia nu sunt atât de rezistenți în timp, fiind posibil să se fisureze/rupă în timpul tratamentului, dar sunt și mai susceptibili să se coloreze pe durata tratamentului.
Totodată, dezavantajul brackeților din safir este prețul, mai ridicat decât al celor din metal. De asemenea, din cauză că brackeții de ceramică, plastic, rășină sau compozit necesită mai multe reglaje pe durata tratamentului, costul total al acestuia poate fi mai ridicat decât al celui clasic (brackeții de metal).
Prin urmare, dacă luăm în considerare eficiența, costurile și durabilitatea în timp, brackeții din metal sunt cea mai bună soluție. Cu toate acestea, alegerea brackeților se face ținând seama și de preferințele pacienților. Desigur, medicul specialist ortodont va prezenta pacientului în cauză avantajele și dezavantajele fiecărui tip de bracket și se va asigura că acesta face alegerea potrivită scopului final al tratamentului ortodontic.
Bibliografie:
https://www.dentaltix.com/en/blog/brackets-orthodontics-how-choose-most-suitable-each-type-treatment