Ortodonție fără limită de vârstă

Conform unor studii efectuate în SUA, unul din 4 pacienți care trec pragul medicului specialist ortodont este adult. Cei mai mulți dintre aceștia se adresează medicului în urma efectelor negative cauzate de alinierea neconformă a dinților sau a diverselor probleme lăsate netratate încă din copilărie. Deși de durată, tratamentul ortodontic în viața adultă își face efectul, astfel încât pacienții pot beneficia de corecția mușcăturii, alinierea danturii etc., cu rezultate pozitive în ceea ce privește sănătatea pe termen lung. Aplicarea noilor tehnologii în domeniu face ca tratamentele aplicate adulților să fie mai suportabile și mai discrete în același timp, cu impact minim asupra vieții sociale a acestora.

Află mai multe despre „ortodonția invizibilă” realizată cu aparate linguale sau cu tehnologia Invisalign.

Alinierea defectuoasă a danturii constituie una dintre cele mai întâlnite probleme ale unui adult. Locul pe care imaginea personală îl ocupă astăzi în viața socială determină din ce în ce mai mulți adulți să se adreseze medicului specialist. Astfel, acesta poate identifica și trata probleme minore, de aliniament, sau, după caz, probleme mai grave cauzate de cele mai multe ori de aglomerarea dinților, cum ar fi: fracturi dentare, carii etc.

Problemele pe care le întâmpină un adult în fața unui tratament ortodontic

Cu toate acestea, legătura dintre aspectul fizic și implicațiile psihologice ale acestuia în viața adultă abia de câțiva ani a început să fie studiată în profunzime. Nevoia dobândirii unei imagini aproape perfecte a îndemnat mulți adulți să se adreseze specialistului ortodont. Consecința în timp a fost nevoia de identificare a unor soluții care să afecteze cât mai puțin imaginea pacientului, astfel încât acesta să accepte tratamentul mai ușor și să-l continue până la atingerea obiectivelor inițiale. Astfel, au fost îmbunătățite și diversificate aparatele dentare, bracket-urile și alte componente ale acestora, astfel încât astăzi există aparate dentare aproape „invizibile”.

O altă problemă cu care se confruntă pacientul adult este dezvoltarea completă și definitivă a danturii și maxilarelor. Această realitate biologică determină o abordare multidisciplinară din partea specialistului (ortodonție, chirurgie ortognată, estetică dentară, estetică facială). Scopul acestui tip complex de abordare este determinarea unor schimbări, chiar dacă lente, a aspectului danturii și oaselor feței, astfel încât rezultatul să fie cel dorit și așteptat. Din fericire, adulții sunt mult mai răbdători și cooperanți decât pacienții tineri, iar acesta compensează durata tratamentului, cauzată de răspunsul încetinit al organismului (oaselor). Înaintarea în vârstă produce și o schimbare a compoziției oaselor, ceea ce provoacă specialistul să abordeze diferit tratamentul propus. De cele mai multe ori, pentru stabilirea procedurilor corecte în cazul tratamentului ortodontic al adulților, investigațiile imagistice ocupă un loc foarte important.

Un medic ortodont bun poate să facă diferența

ortodont bun bucurestiPacienții adulți au așteptări mult mai mari de la medicul specialist, iar acesta trebuie să ia în considerare toate particularitățile pacientului, de la posibilele patologii, predispoziții, probleme sistemice (osteoporoza, dezechilibrul hormonal etc.), înainte de a stabili un tratament adecvat. Devin astfel obligatorii, pe lângă investigațiile imagistice, controlul dietei, anamneza completă, discuția cu medicul curant sau de familie, în cazul identificării unor probleme de sănătate, discuția aplicată cu alt medic implicat în tratament.

Tratamentul adulților reprezintă o provocare pentru medicul ortodont, dar în sens pozitiv, întrucât specialistul este motivat în găsirea celor mai bune soluții în vederea obținerii celor mai bune rezultate.

BIBLIOGRAFIE:

Adult Orthodontics v2

https://www.cardinaledentistry.com/blog/2018/04/orthodontics-in-adulthood
https://www.intechopen.com/chapters/48195