Medic dentist sau medic ortodont?
Medicina dentară este o ramură a medicinei care se ocupă cu problemele specifice cavității orale și ale părților sale componente: dinții, maxilarele, gingiile și sistemele nervos și circulator aferente. Atât medicul dentist, cât și cel ortodont sunt specializați în tratarea diverselor afecțiuni orale, cu diferența că ortodonția este o specializare în cadrul medicinii dentare.
Cu ce se ocupă medicul dentist?
Medicul dentist se ocupă la modul general de sănătatea orală și este prima persoană la care un pacient apelează în cazul afecțiunilor specifice. Acesta asigură serviciile de bază în acest caz, anume: consultații preliminare, periaj profesionist, radiografii dentare, screenig pentru cancerul oral, prescriere de medicamente pentru cavitatea orală, medicină preventivă, precum și lucrări specializate: sigilări dentare, reparații dentare, curățarea cariilor și punerea de plombe, extracții, montarea de punți, coroane, fațete, proceduri de albire profesională a dinților, tratamente ale gingiilor, intervenții chirurgicale minore etc. De asemenea, în anumite cazuri, poate recomanda consultații în vederea aplicării unui tratament de specialitate de către medicul chirurg, specializat în chirurgie orală, sau de către cel ortodont.
Cu ce se ocupă medicul ortodont?
Medicul ortodont este medicul dentist specializat în problemele privind diagnosticul, prevenirea și tratarea problemelor de aliniere dentară sau mușcătură cauzate de creșterea defectuoasă a dinților, respectiv de poziția maxilarelor. Mai mult decât atât, specializarea medicului ortodont include cunoașterea și tratarea problemelor întregului ansamblu oro-facial, astfel încât prin aplicarea unor proceduri medicale adecvate (aparate dentare fixe sau mobile, gutiere etc.) să poată fi corectate deficiențele constatate. Medicul ortodont supraveghează creșterea facială corectă la copii, concepe și aplică planul de tratament cel mai potrivit pentru fiecare pacient în parte.
Din perspectiva experienței acumulate și a studiilor de specialitate, ortodontul poate corecta chiar și cele mai grave deficiențe constatate, cu rezultate notabile pe termen lung pentru pacient. Recomandările făcute de medicul ortodont iau în calcul întregul ansamblu oro-facial al pacientului și, în ultimii ani, au la bază implementarea celor mai noi tehnologii (imagistică, simulare 3D etc.). De altfel, implementarea noilor tehnologii a devenit o prioritate în medicina dentară la nivel mondial.
Așadar, fiecare medic ortodont este și dentist, dar nu fiecare dentist este și medic ortodont.
Când ai nevoie de o consultație la medicul ortodont?
Ca o regulă generală, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Prin urmare, copii pot fi duși la o primă vizită după vârsta de 7 ani, atunci când medicul ortodont poate constata dezvoltarea normală sau nu a maxilarelor și dentiției. Pe măsura descoperirii unor deficiențe, medicul va recomanda investigații suplimentare și, dacă este cazul, va putea interveni pentru corectarea acestora din timp, astfel încât să fie asigurată o creștere corectă. De fiecare dată, intervențiile timpurii au scopul prevenirii apariției unor posibile probleme mai grave ulterior, care vor fi mult mai greu de tratat. Prin urmare, medicul ortodont poate trata pacienți de orice vârstă.
Durerile dentare, cariile și alte probleme asemănătoare pot fi tratate cu succes de medicul dentist, de asemenea diverse probleme gingivale, inflamații sau infecții orale. Dar pentru îndreptarea dinților și corectarea mușcăturii, acesta va recomanda vizita la un medic ortodont.
Medicul dentist și medicul ortodont lucrează împreună
Îndreptarea dinților sau corectarea mușcăturii vor asigura nu numai un zâmbet frumos, dar vor contribui și la starea generală de sănătate orală, vor îmbunătății masticația și vorbitul și vor elimina presiunea suplimentară nedorită asupra încheieturilor temporo-mandibulare. Medicul ortodont este cel care știe să aplice metodele cele mai bune pentru îndreptarea dinților și a maxilarelor, precum și pentru păstrarea rezultatelor obținute în urma tratamentului pe termen lung.
Deși există diferențe de specializare, medicul dentist și cel ortodont colaborează pentru binele pacienților comuni. Dacă ar fi să comparăm sănătatea oro-facială cu o construirea unei case, am putea spune că medicul dentist este cel care realizează fundația, iar cel ortodont ridică structura de rezistență. De finisaje se ocupă împreună.
Vrei să afli cum să-ți alegi medicul ortodont? Află din acest articol!
Bibliografie:
https://www.thebrace.com/patient-information/orthodontist-vs-dentist
https://www.origin-orthodontics.co.uk/patient-focus/orthodontists-vs-dentists/
https://www.healthline.com/health/orthodontist-vs-dentist#who-to-see