0314.315.198 | 0723.501.202 smile@ancaoltean.ro

O întrebare la care nu există răspuns standard

„Cât costă un aparat dentar?” – este una dintre cele mai întâlnite întrebări ale pacienților, chiar înainte de a deveni clienți ai cabinetelor noastre. Adică înainte de a avea o primă consultație, în care medicul ortodont să facă o evaluare a stării de sănătate dentară a persoanei respective, fie ea adult sau copil. Din păcate, un răspuns standard la această întrebare nu există. Oricât am încerca să standardizăm, nu am reuși decât să picăm în eroare și, în felul acesta, să nu fim corecți față de pacienți. De ce spunem acest lucru explicăm în articolul de față.

 

Reușita tratamentului depinde de experiența medicului

Vă sfătuim să nu alegeți un tratament ortodontic exclusiv după prețul aparatului dentar! Aparatul dentar nu este un obiect care odată instalat să nu mai fie manevrat de către nimeni. Depinde foarte mult de măiestria, priceperea, deci experiența și expertiza medicului ortodont de cum va evolua tratamentul până la final. Adică toate acele activări periodice pe care medicul le va face, dar și recomandările de purtare și igienă pe care i le comunică pacientului. La final, tratamentul va trebui completat cu o contenție, care este unul dintre cele mai importante aspecte. Nu de multe ori, a survenit recidiva din lipsa comunicării acestor aspecte pacienților.

 Se poate plăti eșalonat

 Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0723.501.202

Cu ceva timp în urmă, când tehnologia permitea doar anumite tipuri de apare dentare și când abia apăruseră pe piață, acestea erau un lux pentru unii pacienți. În zilele noastre însă, tehnica a evoluat foarte mult și sunt multe opțiuni pentru pacienți. De aceea, cele mai noi pot fi și mai scumpe, în timp ce celelalte pot fi produse la costuri decente, deci sunt mai accesibile și pentru pacienți. De asemenea, faptul că pacienții pot primi ca facilitate plata eșalonată a tratamentului ortodontic este important.

 

Comunicarea cu medicul ortodont este importantă pentru a afla detalii legate de costurile unui aparat dentar

Înante de a lua o decizie legată de medicul care vă va trata și de ce aparat veți alege, asigurați-vă că aveți date despre următoarele costuri:

Costurile din etapa preliminară, de diagnostic: prima consultație, modelele care vi se vor lua, radiografiile sau tomografia pe care e nevoie să o faceți, fotografii și măsurători;

• Costurile aparatelor și ale montării acestuia – de regulă, sunt cam 80% din costul total de tratament și cuprind aparatele dentare propriu zise, dar și montarea lor pe arcade (în cazul aparatelor colate pe dinții pacienților). Montarea este o operațiune foarte importantă și depinde doar de experiența medicului ca ea să se facă foarte bine, așa încât bracketii să acționeze cum e nevoie asupra deplasării dinților. În această perioadă poate e nevoie de instalarea unor mini implanturi, pentru o perioadă de timp temporară. Costurile acestora nu sunt de neglijat. Sau poate e nevoie de o intervenție chirurgicală ortognată, al cărei cost trebuie luat în considerare. Sau poate pacientul are nevoie de un menținător pentru anumite spații.

• Costurile post montare aparat dentar – controalele și intervențiile lunare vor avea și ele costuri.

• Costurile de la demontarea aparatului dentar – la finalul tratamentului dentar, pacientului i se recomandă gutiere pentru purtat și eventual aparat de contenție pentru ca rezultatele să fie menținute pe termen lung.

 

Toți pacienții au nevoie de toate aceste servicii?

Nicidecum, toate cele de mai sus nu sunt valabile pentru fiecare pacient. Până la prima consultație, când se va face evaluarea pacientului, se vor efectua măsurători și se va gândi un plan de tratament, nu va fi posibil să fie comunicat pacientului un cost final.
De aceea, întrebarea care trebuie adresată medicului ortodont nu trebuie să fie cât costă un aparat dentar, ci care sunt costurile integrale ale unui tratament ortodontic pentru mine? În primul caz veți primi un răspuns general – un aparat mobil pentru o arcadă costă 1.300 lei și un aparat fix pentru o arcadă 2.300 lei. Fără să vă fie detaliate materialele din care sunt făcute respectivele aparate și nici incluse toate detaliile de mai sus. Ceea ce este incomplet, deci eronat.

Solicită o programare pentru un consult constatator

11 + 5 =

Cabinetele noastre sunt deschise și respectă toate normele de protecție care se află în vigoare.

Înainte să îți faci programare află cum și de ce schimbă pandemia COVID-19 vizita la cabinetul medicului ortodont.