Momentul ideal
Aplicarea tratamentelor ortodontice se poate face astăzi la orice vârstă.
Cele mai bune rezultate se pot obține însă atunci când tratamentul este aplicat în perioada copilăriei, mai ales în cea a dentiției mixte, a tranziției de la dantura temporară la cea permanentă, adică între 6 și 12 ani.
Importanța danturii temporare, a dinților de lapte, din punct de vedere ortodontic este dată de rolul jucat de aceasta/aceștia în dezvoltarea danturii permanente.
Iată câteva dintre motivele pentru care dentiția temporară/ dinții de lapte nu trebuie neglijată/ți:
- Dinții temporari/de lapte premerg celor permanenți, care erup și se dezvoltă în locurile lăsate libere de aceștia. Prin urmare, dinții de lapte crează și asigură spațiul pentru dezvoltarea dinților permanenți. Pierderea prematură a unui dinte temporar poate determina înclinarea dintelui adiacent și afectarea subsecventă a celui permanent care trebuie să erupă în acel loc.
- Rădăcinile dinților temporari/de lapte acționează ca niște mici ghidaje pentru dinții permanenți care se dezvoltă sub acestea. Astfel, dinții permanenți erup în locurile în care au fost rădăcinile dinților de lapte. Orice afectare a poziției dinților de lapte, poate duce la ectopia dinților permanenți următori.
- Dinții de lapte joacă un rol important în mestecarea și procesarea hranei primite în copilărie, prin urmare în dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase și în menținerea unei nutriții corecte. Afectarea dinților temporari (cădere, pierdere ete.) poate duce la greutate în mestecarea și ingerarea anumitor alimente și, în timp, la malnutriție și alte probleme de sănătate.
- Dinții temporari sunt importanți în dezvoltarea unei vorbiri corecte, întrucât ajută la formarea sunetelor. Pierderea prematură a unor dinți poate afecta, prin urmare, vorbirea și contribui la permanentizarea unor greșeli de pronunție.
- Dezvoltarea unui simț al încrederii în sine sănătos încă din copilărie poate fi afectată de pierderea prematură a dinților temporari. O dezvoltare afectivă armonioasă este în strânsă corelare cu stima de sine, iar aceasta în relație cu aspectul exterior, în cadrul căruia zâmbetul frumos și dantura îngrijită joacă un rol important.
Așadar, îngrijirea dinților temporari/de lapte este o activitate în care trebuie să se implice atât părinții, din momentul apariției acestor dinți, cât și copiii, atunci când pot fi educați să se spele pe dinți și să fie atenți la igiena acestora.
Dezvoltarea unor obiceiuri de hrană sănătoase este la fel de importantă pentru păstrarea integrității danturii temporare, întrucât dinții de lapte se pot caria mai ușor, iar pierderea lor prematură antrenează apariția unora dintre problemele expuse anterior.
Totodată, modul apariției și formării danturii temporare poate fi evaluat de medicul specialist ortodont în perspectiva depistării unor posibile anomalii sau probleme în dezvoltarea dinților permanenți.
De aceea, pe lângă menținerea unor norme de igienă dentare și dezvoltarea unor obiceiuri de hrană sănătoase, vizita la cabinetul medicului specialist ortodont în perioada dentiției primare este la fel de importantă.