Din fericire, situațiile care pot fi numite „urgențe ortodontice” nu sunt atât de înfricoșătoare
Consultația de urgență presupune existența unei atare situații. De obicei, sunt considerate urgențe și tratate ca atare în cabinetele stomatologice traumele suferite la nivelul maxilarelor și danturii, infecțiile care se manifestă prin durere și umflături sau durerile acute ale dinților și/sau gingiilor. Din fericire, situațiile care pot fi numite „urgențe ortodontice” nu sunt atât de înfricoșătoare. Din această categorie fac parte: slăbirea sau desprinderea unor brackeți, benzi elastice sau fire metalice, fire metalice rupte, proeminente sau amplasate greșit, ruperea unor aparate mobile sau părți ale acestora etc. O problemă mai gravă poate fi cauzată de înghițirea accidentală a unor bucăți rupte din aparatele dentare sau aspirarea acestora.
Ai o urgență? Sună la 0314.315.198!
Medicul specialist ortodont va ști cum să-și îndrume pacientul în cazul producerii unei situații de urgență din cele menționate anterior și îl va programa pentru o consultație cât mai curând posibil. Astfel, în cazul slăbirii sau desprinderii unor brackeți, aceasta se poate întâmpla în urma mestecării alimentelor tari sau crocante (medicul ortodont avertizează întotdeauna pacientul asupra evitării consumului unor astfel de alimente în perioada purtării aparatelor dentare). În astfel de situații, medicul stabilește în urma consultației gradul de afectare al bracketului/brackeților și va efectua procedurile necesare re-fixării acestora (manevrare, poziționare, lipire etc.). Asemănător va proceda și în cazul ligaturilor desprinse sau a benzilor elastice, care vor fi înlocuite sau repoziționate.
Ce soluții există pentru urgențele ortodontice
În cazul arcurilor metalice proeminente sau rupte, care afectează gingiile sau interiorul obrajilor, medicul va încerca să împingă arcul în poziția dorită și să-l fixeze. În cazul în care această operațiune nu poate fi realizată, arcul va fi tăiat și adus la forma dorită și sigură pentru pacient.
În ceea ce privește înghițirea unor părți rupte din aparate, medicul va urmări simptomele pe care le poate manifesta pacientul. Dacă acesta tușește sau are dificultăți de respirație, este foarte posibil ca piesa să fi fost aspirată. În orice caz, medicul va încerca să localizeze piesa înghițită sau aspirată, care va fi îndepărtată prin proceduri medicale. După îndepărtarea piesei, medicul ortodont va evalua starea aparatelor și va face ajustările sau înlocuirile necesare în astfel de situații.
Cereți întotdeauna sfatul medicului ortodont
De multe ori, pacienții cabinetelor ortodontice consideră o urgență medicală disconfortul creat de purtarea aparatelor dentare, iritarea gingiilor sau a interiorului obrajilor, precum și apariția unor ulcerații. Acestea nu sunt considerate urgențe de către medicul specialist, iar pacientul trebuie instruit cum să le trateze pe fiecare, fie prin aplicarea preventivă a cerii dentare, fie a unui gel cu efect anestezic, ori alte tipuri de tratament local care poate fi aplicat acasă, în siguranță. Desigur, acutizarea acestor probleme necesită intervenția medicului ortodont, care va ști ce măsuri terapeutice să adopte pentru ameliorarea stării pacientului și vindecarea leziunilor.
Calea către un zâmbet frumos trebuie să fie una plăcută. De aceea, medicul ortodont va face tot posibilul să vină în ajutorul pacientului, indiferent de situația reclamată de acesta.
Bibliografie:
https://www.aaoinfo.org/system/files/media/documents/OrthoEmergency-FLYER-lgl-17-hl.pdf
https://www.bennettortho.com/orthodontic-emergencies/