Igiena în timpul purtării aparatului dentar e foarte importantă
Tratamentul ortodontic presupune, în general, respectarea unor norme stricte de igienă dentară și alimentație, în primul rând pentru obținerea rezultatelor dorite, iar în al doilea rând pentru menținerea acestora în timp, post-tratament. Aceste norme, transmise de medicul specialist ortodont sub formă de recomandări, au ca scop principal împiedicarea dezvoltării și acumulării de placă dentară bacteriană, principala cauză a apariției cariilor, și evitarea accidentelor, fracturi sau fisuri, care se pot produce la nivelul atât al aparatelor dentare, cât și al dinților.
Dulciurile – un potențial pericol pentru dinți
Este cunoscut faptul că zahărul hrănește bacteriile, contribuind astfel la creșterea numărului acestora în cavitatea orală, lucru nedorit din motivele expuse anterior (acumularea de placă bacteriană). De aceea, medicul specialist ortodont va recomanda întotdeauna pacienților săi limitarea sau evitarea consumului de zahăr. Mai ales al produselor dulci, hiper-procesate, cu un conținut ridicat de zahăr adăugat, inclusiv băuturi carbo-gazoase.
Dintre alimente, cele care au potențial să genereze cele mai multe efecte nedorite sunt alimentele tari (bomboane tip drops) și cele lipicioase (caramele, nuga etc.), din motive care pot fi deduse ușor, pericol de rupere al aparatelor sau fragmentare dentară, respectiv, acumularea de placă bacteriană dentară. Alimentele dulci lipicioase aderă atât de aparate, cât și de suprafața dentară, iar în contextul unei igiene precare se constituie într-o formulă cu potențial dezastruos pentru sănătatea dentară a pacientului (demineralizare, carii sau gingivită).
Ce dulciuri putem consuma în timpul purtării aparatului dentar
Cum nu putem elimina întru totul glucoza din alimentație (ea este benefică funcționării normale a organismului), demersul medicului specialist vizează eliminarea zahărului procesat. Prin urmare, există o serie de alimente care pot fi consumate, cu moderație, de către pacienții purtători de aparate dentare (fixe sau mobile). Astfel, pot fi consumate fructe, desigur cele cu coajă tare trebuie curățate înainte, iar cele cu textură mai fermă tăiate în bucăți ușor de mestecat. De asemenea, pot fi consumate piureurile de fructe, înghețata pe bază de piure de fructe, prăjiturile pufoase (de evitat cele cu amestec de nuci sau semințe), clătitele (inclusiv cele americane), brioșele etc.
Mai rar, pot fi consumate jeleurile de fructe, ciocolata sau biscuiții moi, cu atenție însă ca acestea să nu conțină ingrediente tari (caramel, nuci, alune, fistic etc.). O atenție deosebită trebuie să aibă pacienții care poartă aparate mobile de tip Invisalign, pentru că igiena precară duce la creșterea foarte rapidă a bacteriilor și la acumularea subsecventă de placă dentară, mai ales că beneficiază de un mediu „protejat” de acest tip de aparate.
Pentru perioada post-tratament, recomandările medicului specialist sunt aceleași, adică evitarea consumului alimentelor tari sau lipicioase și dulci. Dacă pacientul optează pentru purtarea retainerelor, măsurile de igienă dentară și obiceiurile alimentare trebuie să fie observate cu conștiinciozitate, întrucât scopul final al oricărui tratament ortodontic, pe lângă zâmbetul frumos, este asigurarea sănătății și armoniei ansamblului oro-facial.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.doctorsmiles.com/blog/2019/3/4/foods-you-can-eat-with-braces/
https://www3.aaoinfo.org/blog/what-candy-can-you-eat-with-braces/