Așa cum îi spune numele, abraziunea dentară este o formă de afectare a dinților prin deteriorarea stratului superior al acestora, adică al smalțului, care devine astfel abraziv.

Printre cauzele cele mai comune ale abraziunii dentare sunt:

  1. Folosirea incorectă a periuței de dinți, timp îndelungat, prin aplicarea unei forțe crescute în timpul perierii danturii, în condițiile unei durități sporite a materialului din care este confecționată aceasta, dar și a utilizării unei paste dentare de calitate îndoielnică sau din ingrediente cu potențial abraziv.
  2. Folosirea zilnică a scobitorilor pentru igiena dentară.
  3. Scrâșnirea cronică a dinților sau bruxismul. În acest caz nu este în pericol doar smalțul, ci și integritatea dinților afectați (prin tocire).
  4. Hrana și băuturile acide, consumate în mod curent.
  5. Loviturile aplicate la nivelul danturii, care pot duce la desprinderea unor bucăți din smalțul dinților, și care, în unele cazuri, se manifestă prin durere și sensibilitate dentară. Atenție și la piercing, întrucât cele aplicate la nivelul buzelor sau obrajilor pot afecta, în timp, smalțul dinților din spatele acestora.
  6. Consumul unor alimente tari, care implică aplicarea unei forțe sporite asupra danturii, ceea ce duce la afectarea smalțului prin interacțiunea acestuia și suprafața dură a alimentului respectiv.

În unele situații, medicul specialist este cel care are nevoie de o suprafață abrazivă, pe care și-o creează prin intervenția, în scop terapeutic, asupra unor dinți, spre exemplu în cazul aplicării unor plombe, al fațetelor sau al coroanelor dentare.

Cum prevenim abraziunea dentară?

Întrucât afectează suprafața dentară și poate duce la apariția cariilor dentare, pe lângă senzațiile de durere și sensibilitate la nivelul danturii, este bine să știm cum să prevenim abraziunea dentară.

În primul rând, trebuie să fim atenți atât la tipul de periuță folosit, cât și la pasta de dinți. Astfel, medicul specialist poate recomanda folosirea unor periuțe de dinți de duritate medie, concomitent cu evitarea pastelor de dinți care conțin elemente abrazive (în general a celor care garantează albirea dinților).

Totodată, va fi recomandată abținerea de la consumul unor alimente în coajă tare (alune în coajă, nuci în coajă, fistic etc.) și evitarea alimentelor acide.

În tratarea unor cazuri de abraziune dentară, medicul specialist poate folosi anumite instrumente de șlefuire a dintelui afectat, poate utiliza o substanță cu rol sigilator, o fațetă dentară, poate aplica o coroană nouă sau poate recomanda purtarea unor aparate protectoare (mai ales în cazul bruxismului).

Diagnosticarea abraziunii dentare se face de către medicul specialist ortodont, în urma vizitei la cabinetul acestuia.
De asemenea, durerea și sensibilitatea dentară sau gingivală (în  special la ingerarea alimentelor fierbinți sau reci) pot fi semne ale acestei afecțiuni.
Totuși, în absența acestora, abraziunea dentară se poate manifesta prin aspectul tocit al dinților sau apariția unor pete gălbui sau maronii pe suprafața acestora, în special aproape de gingii.

De aceea, îndemnul adresat pacienților este ca aceștia să se adreseze cabinetului de specialitate atunci când suspectează apariția unor astfel de simptome, pentru a beneficia la timp de cel mai bun tratament pentru păstrarea sănătății orale și a zâmbetului frumos.

Bibliografie:

https://www.uniteddentists.com/terms/abrasion/
https://www.smileydds.com/is-it-bad-to-brush-your-teeth-more-than-twice-a-day/
https://www.silversfamilydental.com/blog/2016/07/01/dental-attrition-vs-abrasion-what-172041
https://magazine.zhermack.com/en/category/laboratory-en/
https://www.dentistcarson.com/dental-abrasions-carson/