Ortodonția – calea către un zâmbet frumos

După cum am putut observa în multe din articolele anterioare, ortodonția nu tratează doar problemele dinților, ci și pe cele generate de prezența acestor probleme, cum ar fi afecțiuni gingivale, ale oaselor feței, în principal mandibulă și maxilar, ale mucoaselor bucale, limbii etc.

Care este rolul frenum-ului

Bucata de țesut care unește buza superioară de gingia aferentă, respectiv maxilarul superior se numește frenum labial. Sub limbă există, de asemenea, un frenum care unește limba cu mandibula, numit frenum lingual, a cărui disfuncționalitate afectează în principal vorbirea. Disfuncționalitățile acestei mici părți tisulare, numită frenum, pot afecta în mai multe moduri armonia bucală/facială, în funcție de poziția și dimensiunea țesutului.

Întrucât nu există doi oameni identici, nu există nici două frena la fel. Spre exemplu, un frenum labial prea scurt sau prea strâns va atrage după sine probleme ale danturii, cum ar fi spațiu mare între dinții frontali. Totodată, simpla apucare sau mestecarea pot deveni dureroase. Pe de altă parte, un frenum labial mare și mai gros va genera durere în timpul periatului, putând conduce la o îngrijire defectuoasă a dinților. În ceea ce privește frenum-ul lingual, cea mai comună dintre afecțiuni este generată de scurtimea acestuia și afectează un procent de 5% dintre copii. Ea se manifestă prin alăptare dificilă și probleme de vorbire, pe măsură ce copilul se dezvoltă. Constatarea acestor probleme, dar și a altora care pot apărea din cauza disfuncționalităților frenum-ului labial sau lingual, impune abordarea unei terapii care să aibă ca rezultat îndepărtarea acestei părți de țesut.

Ce este frenectomia

Așadar, frenectomia înseamnă îndepărtarea chirurgicală a unei părți din bucata de țesut numită frenum. Procedura se face la recomandarea medicului ortodont. Majoritatea pacienților care suferă o frenectomia se pot bucura de beneficiile acestei proceduri imediat după efectuarea acesteia. Procedura durează în sine câteva minute (aproximativ un sfert de oră) și este relativ simplă. Ea poate fi realizată, fie cu bisturiul clasic, fie cu laser. Pacientul nu necesită spitalizare și poate pleca imediat după operație acasă, urmând ca minima senzație de disconfort zonal să dispară în câteva zile.

În ceea ce privește vârsta la care poate fi aplicată această procedură, ea este bine să fie făcută înaintea apariției dinților permanenți, cu scop preventiv. Atunci când apar dinții permanenți și se constată o distanță prea mare între ei, nu întotdeauna acest lucru este cauzat de probleme ale frenum-ului labial. În aceste cazuri, simpla frenectomie nu repoziționează dinții mai aproape unul de celălalt și se recomandă aplicarea terapiilor ortodontice, iar după, o reevaluare a influenței frenum-ului.

Frenectomia poate fi aplicată ambelor tipuri de frena despre care am discutat anterior (labial și lingual), cu efecte benefice și pe termen lung pentru pacienții la care au fost constatate anomalii sau disfuncționalități.

Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179