Ce este posturologia

Posturologia este știința care se ocupă cu studiul posturii umane. Postura este poziția trupului în spațiu, determinată de structurile anatomice. Menținerea posturii este un proces reflex, întocmai ca respirația sau bătăile inimii, și este determinată în principal de reacția corpului la forța gravitațională terestră. Menținerea și controlul posturii se fac printr-o serie de interacțiuni între sistemele osos, muscular, nervos, vizual, vestibular etc.

Postura corectă înseamnă echilibru, care poate fi static sau dinamic. Din punct de vedere al interacțiunii dintre sistemele corpului omenesc, postura poate fi funcțională sau nefuncțională. Postura funcțională este caracterizată prin absența durerii, tonus muscular normal și armonie structurală în spațiu a scheletului. Postura nefuncțională înseamnă durere, distonie musculară, contracții musculare anormale, lipsă de echilibru și dizarmonie structurală a scheletului în spațiu.

 

Există o legătură între dinți aliniați și postura noastră

În prezent, există numeroase studii care demonstrează influența pozitivă pe care corectarea defectelor și obstrucției temporo-mandibulare o are asupra posturii.

Studiile recente subliniază importanța pe care, din punct de vedere biomecanic, o are echilibrul complexului anatomic cranio-cervical-madibular în stabilirea posturii naturale/funcționale. Modificările în poziția mandibulei induc variații funcționale care afectează postura, prin afectarea activității electrice a mușchilor posturali, în special a celor paravertebrali și a celor temporali. Una dintre cauzele acestor modificări o reprezintă problemele stomatologice: poziția ne-naturală a dinților („dinții strâmbi”), ocluzia (muscatura) dentară defectuoasă etc.

Astfel, între ocluzia dentară și poziția naturală a corpului uman există o legătură directă. Atunci când avem de a face cu ocluzii defectuoase, acestea sunt o cauză a durerilor cervicale și a migrenelor. Aceasta pentru că mușchii masticatori sunt nevoiți să se adapteze defectului danturii, iar această adaptare afectează în principal mușchii cervicali. De aici, reacția în lanț, care generează neajunsurile despre care am amintit.

De asemenea, scrâșnitul dinților sau încleștarea lor în timpul nopții conduc la suprasolicitare musculară, cu repercusiuni în articulația mandibulei, care, de asemenea, conduc la dureri cervicale și migrene. Lipsa unor dinți cauzează același tip de neajunsuri prin forțarea mușchilor să se adapteze noilor condiții.

Cu ce poate ajuta medicul ortodont

Problemele de ocluzie dentară sunt cel mai probabil responsabile pentru schimbările în postura naturală a corpului, alinierea coloanei vertebrale și chiar stabilitatea membrelor, care se traduc în discrepanțe funcționale, ce cauzează dureri acute în zonele cervicală și lombară. Ortodonția intervine să corecteze ocluziile defectuoase și alinierea dinților, iar aceasta conduce la o funcționare corectă a mușchilor și la corectarea posturii coloanei cervicale, înlăturând astfel durerea și disconfortul.

Cum fiecare om este diferit, identificarea posturii naturale individuale, în funcție de parametrii pe care îi furnizează posturologia, ajută medicul specialist să intervină mult mai precis pentru corectarea deficiențelor apărute prin ocluzia dentară defectuoasă, lipsa unor dinți sau poziționarea mandibulei în raport cu maxilarul superior. Astfel este restabilit echilibrul neuromuscular, îmbunătățindu-se calitatea vieții pacientului.