Ce este protetica dentară
Protetica dentară este o specializare în cadrul medicinii dentare (stomatologiei) care se ocupă cu restaurarea danturii afectate de lipsa unor dinți, precum și de reabilitarea orală funcțională (ocluzie, masticație, vorbire). Protetica dentară are în vedere atât aspectul estetic, cât și cel funcțional al ansamblului oro-facial, astfel încât procesul de restaurare să fie unul complet. Astfel, montarea protezelor dentare, a fațetelor, coronițelor, punților, alături de implanturi și lucrări protetice complexe, reprezintă o parte importantă a operațiunilor pe care medicul specialist trebuie să le stăpânească.
Află mai multe despre o decizie în acest articol: Implantul dentar vs. proteza dentară finală
Importanța proteticii dentare rezidă în imposibilitatea regenerării dinților permanenți. Astfel, odată afectați și pierduți, aceștia nu mai pot fi înlocuiți pe cale naturală. Implicațiile pierderii unuia sau mai multor dinți sunt complexe, mergând până la afectarea stării generale de sănătate a organismului (pot fi afectate masticația, vorbirea, înghițirea, respirația etc.). Prin urmare, tocmai pe aceste considerente, este necesară efectuarea unor lucrări protetice, care au ca scop restaurarea sau înlocuirea unuia sau mai multor dinți afectați, precum și asigurarea integrității maxilarului afectat.
Rolul medicului ortodont în tratamentele protetice
Medicul specialist ortodont, prin natura meseriei pe care o practică, este calificat în vederea realizării unei părți importante a lucrărilor de protetică dentară, întrucât scopul tratamentelor ortodontice este corectarea anomaliilor constatate la nivel oro-facial și asigurarea alinierii corecte și sănătoase a danturii și maxilarelor. Astfel este asigurată funcționarea corectă a întregului ansamblu. Totodată, medicul specialist ortodont poate efectua proceduri care să ajute în procesul de restaurare dentară, asigurându-se că au fost rezolvate toate problemele care intră în competența sa, înainte de realizarea lucrărilor protetice propriu-zise (implanturi, punți, coronițe etc.).
În prezent, există numeroase studii care subliniază importanța aplicării tratamentelor ortodontice înaintea celor protetice, precum și ce a unor abordări multi-disciplinare. Este vorba în principal despre obținerea alinierii corecte și armonioase a danturii și a maxilarelor, precum și de asigurarea spațiului necesar pentru aplicarea implanturilor sau a punților (lucrări protetice). În situația pierderii unuia sau mai multor dinți, din diverse cauze, tratamentul ortodontic împiedică migrarea dinților alăturați.
Tratamentul pre-protetic
Astfel, în cazurile complexe, o abordare orto-protetică este cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemelor pacienților afectați. Abordarea ortodontică nu doar creează/asigură spațiu pentru implanturi sau îndreaptă dinți, ci și elimină, în unele cazuri, necesitatea extracțiilor dentare, care ar fi fost o soluție dacă s-ar aplica doar procedurile proteticii dentare.
Cea mai propice perioadă pentru aplicarea tratamentelor ortodontice pre-protetice este în copilărie și adolescență, atunci când tratarea anomaliilor constatate în urma examinării clinice contribuie la obținerea celor mai bune rezultate, chiar și în cazurile complexe. Aplicarea noilor tehnologii a făcut posibilă aplicarea cu maximă eficiență a tratamentelor ortodontice la orice vârstă, astfel încât reabilitarea completă a pacienților care au nevoie de proceduri protetice nu poate fi realizată fără implicarea medicului specialist ortodont.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.cdt-babes.ro/servicii/protetica-dentara.php
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/dental-prosthesis
https://pocketdentistry.com/14-the-link-between-orthodontics-and-prosthetics/
https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=https://www.rjor.ro/wp-content/uploads/2020/10/INTERRELATION-BETWEEN-PROSTHETIC-AND-ORTHODONTIC-TREATMENT1.pdf&hl=en
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8088386/