Armonizarea profilului facial prin tratament ortodontic

Tratamentele ortodontice au un potențial impact asupra calității vieții, relațiilor sociale, sănătății orale și esteticii pacienților cărora li se adresează. Dată fiind importanța acordată astăzi imaginii personale, feței în principal, impactul tinde să fie semnificativ, proporțional cu tipul afecțiunilor diagnosticate.

De ce un tratament ortodontic?

Printre obiectivele generale ale tratamentelor ortodontice sunt:
• Definitivarea unei ocluzii normale, stabile și funcționale;
• Îmbunătățirea aspectului danturii;
• Îmbunătățirea esteticii faciale;
• Păstrarea în timp a rezultatelor obținute în urma procedurilor medicale aplicate;
• Împlinirea așteptărilor pacientului.

Armonia feței (îmbunătățirea esteticii faciale) este unul dintre obiectivele tratamentelor ortodontice. Majoritatea pacienților care apelează la medicul ortodont caută soluții atât pentru ameliorarea problemelor danturii, cât și pentru îmbunătățirea aspectului acesteia și al feței. Aspectul danturii, manifestat în zâmbet, și al feței în general reprezintă unul din motivele principale pentru care pacienții caută ajutorul medicul specialist. Zâmbetul frumos este întotdeauna un beneficiu al procedurilor ortodontice. Tratamentele ortodontice se adresează în principal danturii și maxilarelor, în funcție de complexitatea situațiilor cu care se confruntă medicul specialist.

ortodont bun bucurestiOpinia medicului specialist

Principalele repere pe care le analizează medicul specialist din perspectiva armoniei faciale:
• Tipul de mușcătură, vizibil atunci când pacientul zâmbește sau vorbește (anomaliile sunt percepute și creează disconfort).
• Spațierea dinților (problemele estetice sunt evidente în ambele cazuri, distanțare sau aglomerare).
• Poziția bărbiei (sau poziția sagitală) în raport cu glabela (regiunea anatomică dintre sprâncene, rădăcina nasului). În poziție normală a capului, din profil, acestea trebuie să fie aliniate.
• Poziția verticală a feței (privită frontal, fața poate fi împărțită în trei părți egale prin linii imaginare trasate la baza părului, a sprâncenelor (deasupra nasului/glabela), la baza nasului (deasupra buzei superioare) și la baza bărbiei.
• Simetria frontală (în raport cu linia mediană a feței).

Astfel, devine evident faptul că tratamentele ortodontice trebuie să țină seama și de țesuturile moi, care intră în alcătuirea feței. Acțiunea terapeutică aplicată asupra danturii și maxilarelor este de natură să influențeze țesuturile moi care le acoperă, modificând, după caz, aspectul feței și armonia acesteia, desigur, în sensul bun al cuvântului.
Prin urmare, medicul specialist acordă o mare atenție păstrării proporțiilor armonioase ale feței, printr-o evaluare atentă a acesteia, înainte de adoptarea celei mai bune metode de tratament. Legătura dintre anumiți dinți și structuri osoase ale feței și estetica generală a acestei este o preocupare permanentă a medicului ortodont.
Astfel, analiza feței este o etapă premergătoare necesară adoptării unui plan serios de tratament, alături de măsurătorile cefalometrice. Creșterea cererii pentru procedurile de armonizare a esteticii faciale a generat numeroase studii, în cadrul cărora au fost analizate cele mai bune metode de tratament, precum și succesiunea acestora, astfel încât medicul specialist are la îndemână numeroase alternative de lucru.

Când stiu că am nevoie de un tratament ortdontic?

Factori care trebuie luați în calcul, din punct de vedere al pacientului:
• Gradul de dizarmonie dintre maxilare;
• Creșterea și potențialul de creștere al dinților;
• Reacția personală a fiecărui pacient la tratamentele ortodontice;
• Starea generală a danturii;
• Vârsta;
• Gradul de implicare personală în tratament;
• Așteptările de la tratament;
• Experiența și îndemânarea medicului specialist.

Dizarmoniile minore sunt rezolvate de obicei prin proceduri simple, mai ușor de aplicat în prezent, datorită implementării noilor tehnologii în domeniu. Dacă maxilarele sunt corect aliniate, aplicarea aparatelor dentare corectează, de cele mai multe ori, poziția dinților și armonia facială este ușor de obținut. Gradul limitat de mișcare a dinților în raport cu poziția alveolară și maxilar, înseamnă folosirea unor metode complexe atunci când dizarmonia este accentuată.
În cazul tratamentelor complexe, chirurgia ortognată poate fi o soluție suplimentară și necesară celorlalte proceduri ortodontice. De aceea, armonizarea facială a pacientului poate integra tratamente și proceduri complexe (inclusiv soluții injectabile), care să se adreseze funcționalității, sănătății și esteticii dentare deopotrivă. Abordarea multidisciplinară (proceduri ortodontice, chirurgie ortognată și tratamente estetice) este o soluție în cazurile grave, atunci când se face o adevărată reconstrucție a feței.
Din fericire, în prezent, atât metodele de diagnostic, cât și cele de tratament sunt din ce în ce mai precise și țintite, medicul și pacientul având la dispoziție inclusiv posibilitatea efectuării unor simulări în timp real a posibilelor rezultate, astfel încât decizia adoptării unui plan de tratament să fie una informată și conformă cu așteptările.

Bibliografie:
https://www.scielo.br/j/bor/a/m8JQKtg9MkCNZJzMMSPdngn/?lang=en&format=pdf
https://www.researchgate.net/publication/351899370_Orthognathic_surgery_and_orthodontics_associated_with_orofacial_harmonization_Case_report
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9714283/
https://www.aaup.edu/sites/default/files/Publications/41______Harmonisation%20of%20the%20Dento-Facial%20Complex%20A%20Result%20Of.pdf
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1073874695800948
https://www.mdpi.com/journal/ijerph