Ortodonția, ca ramură a medicinii dentare, se ocupă de corectarea anomaliilor constatate la nivelul aparatului oro-facial, în special în ceea ce privește alinierea danturii și maxilarelor.
Tratamentele aplicate de medicul specialist ortodont sunt de durată și necesită implicarea pacientului, care trebuie să urmeze întocmai indicațiile medicului. Tratamentele ortodontice pot fi aplicate indiferent de vârstă, dar perioada cea mai propice este cea numită a dentiției mixte (6 – 12 ani), atunci când pot fi corectate cel mai ușor problemele de aliniere, întrucât organismul uman este în creștere, iar erupția anumitor dinți poate fi corectată în timpul sau chiar înainte declanșării ei efective. Astfel, rezultatele tratamentelor ortodontice sunt mai ușor de obținut și mai durabile.
Prevenția este esențială în ortodonție
… întrucât ajută la diminuarea riscului de apariție a unor probleme dentare mai grave și implicit a creșterii duratei și costului tratamentelor medicale aplicate.
Iată câteva măsuri preventive:
- Menținerea unei igiene dentare zilnice, prin perierea de cel puțin două ori a danturii și folosirea aței dentare, a apei de gură, dar și a dispozitivelor ajutătoare cum ar fi dușul bucal. Pacienții care poartă deja aparate dentare trebuie să se asigure curățarea acestora după fiecare masă, întrucât resturile de mâncare pot adera în locurile mai greu accesibile, făcând astfel posibilă apariția și dezvoltarea plăcii bacteriene, cel mai mare inamic al igienei dentare.
- Evitarea consumului alimentelor tari (nuci, alune, crutoane etc.), lipicioase (caramele, bomboane moi, guma de mestecat etc.) sau foarte dulci (inclusiv sucuri acidulate), care pot afecta dantura, dar și aparatele dentare.
- Purtarea unor apărătoare de gură în timpul activităților sportive care pot afecta integritatea danturii sau a aparatelor dentare. Totodată, evitarea situațiilor care pot genera traume în zona feței.
- Vizita regulată la cabinetul medicului specialist pentru verificarea danturii sau a aparatelor dentare. Aceste verificări ajută la depistarea precoce a eventualelor probleme și la tratarea lor din timp, precum și la ajustarea aparatelor dentare, în cazul în care acestea sunt deja montate.
- Urmarea recomandărilor și sugestiilor făcute de medicul specialist ortodont în funcție de particularitățile fiecărui pacient.
Există așadar câțiva factori cheie în ceea ce privește prevenția în ortodonție. Aceștia sunt:
- Păstrarea unei bune igiene dentare.
- Controlul regulat efectuat în cabinetul medicului specialist.
- Aplicarea tratamentelor corectoare încă din perioada copilăriei, atunci când dantura și maxilarele sunt în dezvoltare.
Urmarea măsurilor generale menționate anterior, dar și a acelora pe care medicului specialist ortodont le recomandă, înseamnă preîntâmpinarea unor probleme mai grave, menținerea unei durate rezonabile pentru tratamentul în curs și asigurarea unor rezultate durabile.