Ce legătură este între dinți și postură

În alcătuirea sistemului osos al corpului uman nicio componentă a acestuia nu este de prisos. Prin urmare, orice afecțiune a uneia sau mai multor componente ale acestuia afectează întregul. Desigur, parte a acestuia, maxilarele și dinții nu fac excepție. Ortodonția însăși, ca ramură a medicinii dentare, are ca scop îndreptarea (orthos – drept, în limba greacă veche), corectarea poziției dinților și maxilarelor.

O problemă în alinierea mandibulei, spre exemplu, poate declanșa o serie de probleme care să afecteze postura și echilibrul întregului corp, astfel: primii afectați sunt mușchii feței, iar afectarea acestora, de obicei prin încordare excesivă, se manifestă în dureri de cap, dureri de spate, dureri auriculare și vertij. Încordarea nervoasă poate afecta nervii feței, interconectați prin sistemul nervos cu întregul organism. Această inervare poate duce la senzația de amorțeală sau la furnicături la nivelul pieptului, precum și la afectarea echilibrului. În cele din urmă, alinierea defectuoasă a maxilarelor duce la schimbarea poziției capului în raport cu coloana vertebrală, care va pune o presiune suplimentară asupra vertebrelor, nu doar a celor cervicale, ci și asupra întregii coloane. Afectarea coloanei vertebrale se face simțită prin durere și încordarea mușchilor.

Cum putem preveni problemele constatate în alinierea dinților

În ultima vreme, o serie de studii importante au demonstrat existența unei legături directe între poziția mandibulei, alinierea dinților și modul în care acestea afectează echilibrul corporal și postura. Două dintre acestea au studiat relația dintre poziția mandibulei (deschisă, relaxată/închisă și mestecând) și mișcarea centrului de greutate al individului (o mișcare ușoară înseamnă stabilitate mai mare). Astfel, studiile au demonstrat că mestecatul, asemenea cu încleștarea maxilarelor, determină echilibrul cel mai stabil. În alte două studii a fost cercetată legătura dintre mușcătură (ocluzie, adică modul alinierii dinților) și echilibru. Astfel a fost demonstrată legătura directă dintre problemele alinierii dinților și echilibru, în sensul afectării negative a acestuia din urmă. Recorectarea poziției dinților și, implicit, a maxilarelor a dus la rezolvarea problemelor de echilibru. De asemenea, studiile au demonstrat influența reciprocă pe care o au nervul trigemen (controlează masticația) și cel vestibular (controlează echilibrul). Poziția greșită a dinților și mandibulei afectează nervul trigemen, care afectează nervul vestibular (echilibrul).

Tratarea timpurie a problemelor constatate în alinierea dinților și a maxilarelor, precum și a articulației temporo-mandibulare de către medicul specialist are ca scop eliminarea acestor probleme înainte ca ele să devină cronice. Problemele grave constatate în alinierea dinților și maxilarelor se tratează chirurgical.

Am discutat despre aceste probleme în articolul dedicat chirurgiei ortognate.

Corectarea posturii ajută și la alinierea dinților

Probleme pot apărea și atunci când adoptăm pentru o perioadă îndelungată pozițiile impuse prin folosirea laptopului sau a telefonului mobil. Pe lângă efectele asupra coloanei, aceste poziții afectează oasele, mușchii și nervii feței. Astfel, în timp vor fi observate probleme de aliniere dentară, chiar și la persoanele care nu au suferit astfel de situații în trecut. Cum? Poziția aplecată a corpului timp îndelungat determină o mișcare în față a mandibulei. Schimbarea poziției acesteia atrage după sine o mișcare în compensare a dinților și astfel apar problemele. Desigur, aceste mișcări se petrec în timp, de aceea este importantă corectarea posturii înainte ca problemele să devină cronice. Soluții simple pentru corectarea posturii la birou sunt: folosirea scaunelor ergonomice, exercițiile zilnice, fragmentarea perioadei de stat pe scaun prin întinderi și mers prin cameră.

Află mai multe și în articolul nostru: „Ce este posturologia și ce legătură are cu ortodonția”

Bibliografie:
https://www.marzbandds.com/how-does-my-jaw-affect-balance-and-posture/
https://balanceepigeneticorthodontics.com/patient-resources/blog/growth-and-development/how-posture-affects-oral-health.html
https://www.healthline.com/health/surgery-for-jaw#about-jaw-surgery
https://www.institutomaxilofacial.com/en/orthognathic-surgery/what-is-orthognathic-surgey/