Ce este ceara ortodontică
Ceara ortodontică este un material protector, asemănător cerii de albine, sigur pentru om și eficient în protejarea dinților, a gingiilor, precum și a țesuturilor moi (obraji, limbă) ale persoanelor care poartă aparate dentare fixe. Aceasta poate fi folosită în mod obișnuit de către persoanele sensibile sau ocazional, atunci când ruperea unui fir metalic din aparatul dentar sau slăbirea unui braket afectează țesuturile moi, rănindu-le. Ceara ortodontică acționează ca o barieră de protecție împotriva fricțiunii aparatelor dentare fixe cu țesuturile moi intra-orale.
În compoziția cerii ortodontice pot intra diverse produse similare naturale, ca ceara de albine purificată, sau parafina, precum și alte substanțe, care-i conferă un gust sau miros plăcute, pentru a o face mai ușor de acceptat și folosit de către pacienți. Deși aceasta poate fi achiziționată în diverse culori, cea mai folosită și cunoscută este cea translucidă, pe bază de parafină. Fiind un material creat pentru folosință terapeutică intra-orală, înghițirea accidentală a cerii ortodontice nu produce efecte în organism.
Când se recomandă folosirea de ceară ortodontică
Medicul specialist ortodont recomandă folosirea cerii ortodontice în cazul persoanelor sensibile la acțiunea aparatelor dentare, pentru protejarea extremităților ascuțite ale aparatelor fixe, care pot cauza răni intra-orale, pentru protejarea temporară a țesuturilor moi în cazul fracturilor dentare, până la vizita la cabinetul medical, precum și în cazul persoanelor sensibile la purtarea aparatelor mobile, care pot irita gingiile.
Ceara ortodontică poate fi achiziționată de la magazinele de specialitate, inclusiv online, sub forma unor bastonașe solide. Ceara ortodontică se înmoaie la temperatura corpului și sub acțiunea degetelor și devine maleabilă și ușor de aplicat în locurile indicate de medicul specialist sau acolo unde este nevoie de protecție (fire desprinse, rupte etc.). Odată aplicată, aceasta se solidifică și astfel oferă protecția necesară. Datorită proprietăților sale, aceasta este suficient de rezistentă astfel încât să reziste în mediul oral.
Cum se aplică ceara ortodontică
Modul de aplicare al cerii ortodontice este simplu, iar pașii de urmat sunt următorii:
- spălarea prealabilă a mâinilor,
- perierea completă a dinților, în scopul eliminării resturilor alimentare și asigurării unei suprafețe curate pentru aplicarea cerii,
- uscarea pe cât posibil a locului/locurilor unde urmează să fie aplicată ceara (în vederea asigurării unei aderențe cât mai bune),
- porționarea și modelarea cerii în funcție de necesități
- aplicarea ușoară, dar fermă a cerii în locurile indicate de medicul specialist sau acolo unde pacientul consideră că are nevoie (aceste zone prezintă iritații sau ulcerații create de fricțiunea cu aparatul dentar).
După cum am afirmat anterior, ceara ortodontică poate fi folosită și de persoanele care poartă aparate dentare mobile, atunci când acestea au tendința de a irita gingiile sau țesuturile moi intra-orale ale pacientului. Ceara dentară trebuie aplicată între mese, pentru a reduce riscul desprinderii acesteia în timpul mestecării hranei. Nefiind un material toxic, ceara dentară poate fi aplicată înainte de culcare. De asemenea, se recomandă înlocuirea bucăților de ceară dentară aplicate atunci când acestea se desprind.
Contraindicații în folosirea de ceară ortodontică
Nu este recomandată păstrarea bucăților de ceară ortodontică aplicate mai mult de o zi, întrucât poate contribui la acumularea de placă bacteriană și la apariția cariilor. În cazul fracturilor dentare, ceara ortodontică este doar o soluție temporară, până la vizita la cabinetul medicului specialist.
Prin urmare, ceara ortodontică este un material adjuvant în tratamentele ortodontice care implică purtarea aparatelor atât fixe, cât și mobile, care aduce beneficii pe termen lung pacienților care o folosesc. Deși există numeroase tutoriale online, medicul specialist ortodont este cel mai în măsură să recomande folosirea acestui material pacienților săi și tot el este cel care poate oferi cele mai bune sfaturi privitoare la aplicarea acestuia.
BIBLIOGRAFIE:
https://128harleystreetdentalsuite.com/orthodontic-wax-everything-you-need-to-know/
https://www.oaktreefamilydental.com/blog/5-tips-on-treating-a-broken-tooth/
https://www.thurmanortho.com/what-is-braces-wax-for/
http://themeloader.com/
https://bracesjourney.com/can-you-sleep-with-wax-on-your-braces/