Aftele sunt semnele unei afecțiuni generate în cavitatea orală de o ciupercă, candida albicans.
Această ciupercă trăiește în mod obișnuit în mediul oral, dar în anumite condiții ea se poate înmulți și cauza probleme. Leziunile provocate de înmulțirea excesivă a acestei ciuperci, aftele, apar de obicei pe limbă și interiorul obrajilor, dar în unele cazuri pot apărea pe gingii, bolta palatină și alte zone din cavitatea bucală.
Aftele pot apărea indiferent de vârstă, dar sunt mai comune la copii și adulții în vârstă, care, de obicei, au imunitatea mai scăzută.
Ele apar și la persoanele care suferă de anumite boli sau urmează tratamente medicamentoase. Deși reprezintă, de obicei, o problemă minoră, imunitatea precară poate agrava simptomele infecției care generează aftele.
Cum identificăm aftele?
Aftele se manifestă sub forma de leziuni albicioase, de multe ori ca niște mici umflături.
De asemenea, pot avea aparența unor zone roșiatice, cu aspect grunjos, care sângerează la frecarea cu alimentele sau limba și dau senzația de arsură (această senzație poate fi uneori atât de dureroasă încât să facă destul de dificile mestecatul și înghițirea hranei).
Aftele se pot manifesta și sub forma unor crăpături și inflamații roșiatice în colțurile gurii, precum și prin pierderea gustului sau alte simptome.
Care sunt factorii de risc?
Factorii de risc în apariția aftelor sunt: sistemul imunitar slăbit din diverse cauze (fiziologice sau medicale); diabet netratat sau neținut sub control (cantitatea mare de zahăr din salivă ajută la creșterea necontrolată a candidei); unele tratamente medicale, mai ales cele imunosupresoare, dar și cele cu corticosterioizi sau antibiotice care perturbă echilibrul microbian oral; alte probleme ale cavității orale: lucrări dentare de proastă calitate sau vechi, uzate, lipsa de hidratare (gura uscată) etc.
Prevenție și tratament
Putem preveni apariția aftelor, dacă luăm următoarele măsuri: igiena dentară regulată și corect aplicată (perierea dinților de cel puțin două ori pe zi, clătirea gurii, folosirea apei de gură și a aței dentare); igiena aparatelor dentare (la persoanele care poartă astfel de dispozitive); vizitele regulate la medicul stomatolog; limitarea consumului de alimente dulci; menținerea sub control a diabetului (la persoanele bolnave); hidratarea adecvată.
Tratamentul aftelor se face în funcție de gravitatea acestor leziuni. De obicei, medicul specialist poate recomanda tratament local sub formă de tablete sau lichid.
Dacă acesta nu funcționează se pot prescrie medicamente fungicide. Concomitent, medicul recomandă păstrarea unei igiene orale cât mai corecte, dezinfectarea aparatelor dentare, când este cazul, precum și clătiri cu apă călduță cu sare.
Infecția cu această ciupercă poate fi contagioasă mai ales la persoanele cu risc, prin sărut sau alt tip de contact direct cu saliva persoanei afectate. Întrucât prezența infecției cu candida poate semnala și alte probleme de sănătate, este bine să vă adresați medicului specialist.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/symptoms-causes/syc-20353533
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/diagnosis-treatment/drc-20353539
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10956-thrush
https://www.webmd.com/oral-health/guide/what-is-thrush
https://www.healthline.com/health/thrush