Ce sunt elasticele pentru tratamente ortodontice
Elasticele pentru tratamentele ortodontice sunt folosite în cazul pacienților care poartă aparate dentare fixe, de obicei după câteva luni de la fixarea aparatelor. Ele sunt o parte importantă a tratamentului și ajută la crearea forței necesare, în mod constant, pentru alinierea corectă a dinților și maxilarelor.
De aceea, odată ce au fost recomandate de medicul specialist ele trebuie purtate cu responsabilitate de către pacient, spre binele acestuia și pentru asigurarea rezultatelor previzionate. Nefolosirea acestora și ignorarea indicațiilor medicului curant, indiferent de motive, conduce de cele mai multe ori la prelungirea duratei tratamentului ortodontic, adică la necesitatea purtării pentru un timp mai îndelungat a aparatelor fixe.
Tipuri de elastice ortodontice
În ceea ce privește elasticele folosite în tratamentele ortodontice, acestea sunt de mai multe feluri (diferențiate în funcție de rolul lor). Materialul din care sunt fabricate este, de obicei, latexul medical (în niciun caz nu sunt similare cu elasticele de prins părul sau banii 😊).
Spre exemplu, un tip de elastic este acela care ajută sârma oțelită a aparatului dentar să rămână fixată pe fiecare element metalic aplicat pe dinți. El contribuie la procesul de mișcare a dinților în poziția corectă, prin corectarea distanței inter-dentare, în conformitate cu tratamentul ortodontic. Acest tip de elastic se găsește într-o gamă variată de forme și culori și este schimbat de către medicul specialist atunci când este nevoie.
Copiii pot alege elasticele mai colorate, adulții preferă de cele mai multe ori pe cele incolore, mai discrete, însă și acestea se pot păta în timp, necesitând astfel înlocuirea lor.
Un alt tip de elastic, mai mare, este cel folosit pentru corectarea mușcăturii, prin aplicarea forței necesare alinierii corecte a maxilarelor. Acestea pot fi inserate de către medicul ortodont în funcție de corectura dorită, existând mai multe configurații (între maxilare, sus-jos, în interiorul arcului maxilar etc.). Și acestea sunt fabricate în diverse culori și forme, în funcție de necesitate.
Cât timp și cum trebuie purtate elasticele ortodontice
După cum am amintit, elasticele folosite în tratamentul ortodontic ajută prin aplicarea forței necesare pentru corectarea poziției maxilarului, în față sau în spate, în funcție de scopul urmărit de medicul specialist.
Aplicate și purtate corect acestea grăbesc procesul de aliniere, fiind astfel o parte importantă a procedurii medicale. Ele trebuie purtate atât timp cât stabilește medicul ortodont, în niciun caz mai puțin. În mod normal, medicul prescrie purtarea acestora pentru 10-12 ore/zi, dar în unele cazuri este posibil ca să fie necesară purtarea permanentă (în aceste cazuri ele nu vor fi date jos decât pe timpul mesei și al igienei dentare).
Există și cazuri în care pacienții, din dorința de a grăbi procesul de aliniere, pun mai multe elastice, crezând că o forță augmentată ajută în tratament. Aceasta este o greșeală, pentru că forța aplicată este calculată dinainte, iar orice intervenție asupra ei, în cazul acesta prin augmentare, duce la deteriorarea rădăcinilor dentare și astfel la prelungirea duratei tratamentului.
Care sunt avantajele purtării elasticelor ortodontice
Acceptarea purtării acestor elastice poate fi o problemă pentru unii pacienți, de aceea ele sunt produse într-o gamă variată de culori. Beneficiile pe care acestea le aduc tratamentului depășesc gradul de disconfort pe care îl poate resimți cel care le poartă. De aceea, acceptarea lor și purtarea conform indicațiilor medicului specialist reprezintă un pas important spre corectarea problemelor care au condus la aplicarea aparatelor fixe.
Un anumit grad de disconfort este normal după aplicarea acestor elastice, dar acesta se va diminua pe măsură ce pacientul se învață cu purtarea lor (de obicei după câteva zile). Întrucât ele sunt o parte esențială a tratamentului, pacientul trebuie să înțeleagă foarte bine rolul lor, să asculte și să urmeze întocmai indicațiile medicului ortodont, să nu-i fie teamă să pună întrebări sau să-și exprime nelămuririle referitoare la scopul acestora. Medicul va ști cum să răspundă de fiecare dată și ce sfaturi să dea în așa fel încât purtarea acestora să-și atingă scopul urmărit.
Elasticele sunt, de obicei, primite în cabinetul medicului, ele nu se găsesc în farmacie. E bine să vă asigurați că aveți un stoc suficient, pentru perioadele când medicul nu este la cabinet sau când dvs. plecați din oraș.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.belmarorthodontics.com/orthodontic-elastic-bands-work/
https://orthodonticsaustralia.org.au/
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/braces-rubber-bands#types
http://www.greenorthodontics.com/treatment/elastics-in-orthodontic-treatment
http://stratfordorthodontics.televox.west.com/treatment/orthodontic-elastics
https://www.mdpi.com/2073-4360/13/14/2236/htm
https://www.verywellhealth.com/rubber-bands-on-braces-what-purpose-do-they-serve-1059338