De ce apar cariile?

Cavitatea bucală, gura, reprezintă primul segment al tractului digestiv și are în componență mucoasa cavității bucale, buzele, obrajii, dinții și gingiile, palatul/plafonul cavității orale, limba și glandele salivare. Dată fiind funcția principală de segment al tractului digestiv, cavitatea bucală reprezintă un mediu pentru dezvoltarea diverselor bacterii, viruși sau ciuperci, care formează flora normală a acesteia. Unele dintre ele, și în cantități mici, sunt în general inofensive, dar sub influența unei diete dezechilibrate, cu un aport mare de zahăr, se pot crea condițiile ideale dezvoltării unor bacterii periculoase, producătoare de acid, responsabil pentru dizolvarea smalțului dentar și apariția cariilor.

Care sunt factorii care influențează sănătatea dinților?

Alt tip de bacterii pot forma placa dentară, care se poate acumula, în timp și atunci când igiena este precară, de-a lungul gingiilor, fapt ce va duce în timp la afectarea acestora și la dezvoltarea unor afecțiuni gingivale, care acutizate pot declanșa retracția gingivală și afectarea iremediabilă a danturii.
Alți factori care afectează sănătatea cavității bucale sunt: fumatul, lipsa igienei dentare sau igiena defectuoasă, consumul frecvent de alimente dulci, diabetul, unele tratamente medicale, care determină scăderea nivelului de salivă în gură, predispoziția genetică, unele boli infecțioase, schimbările sau dereglările hormonale, refluxul, vomitatul frecvent.

În depistarea eventualelor boli care se manifestă la nivelul cavității bucale, medicul specialist va efectua o verificare atentă a componentelor acesteia: dinți, gingii, limbă, obraji etc., atât vizual, cât și imagistic (radiografii). În cazul depistării unor anomalii (umflături, leziuni, tumori etc.), medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii, iar mai apoi a unor noi investigații mai amănunțite (CT, endoscopie etc.).

Tipuri de boli sau afecțiuni care se pot manifesta la nivelul cavității bucale:

1. Cariile.
Acestea reprezintă cea mai comună afecțiune depistată la nivelul cavității orale. Cariile se prezintă ca porțiuni distincte pe suprafața dinților, pe care se poate observa afectarea smalțului și a dentinei, uneori până la găurirea dintelui afectat și pătrunderea în profunzimea acestuia. Netratate, cariile pot afecta iremediabil dinții.

2. Gingivita.
Inflamarea gingiilor este cauzată de formarea plăcii bacteriene la nivelul acestora, ca rezultat al unei igiene precare. Netratată, poate cauza probleme mult mai grave.

3. Parodontoza.
Această afecțiune gravă se manifestă prin retragerea gingiilor, care duce la afectarea iremediabilă a rădăcinilor dentare, a osului maxilarului, putând de asemenea să creeze un răspuns inflamator în organism.

4. Fractura dentară.
Survenită de cele mai multe ori din cauze externe, acțiuni mecanice sau accidente, această afecțiune poate fi foarte dureroasă. Intervenția medicului de specialitate în astfel de cazuri este salutară.

5. Sensibilitate dentară.
Această afecțiune poate avea mai multe cauze, cum ar fi: boli gingivale, inclusiv retragere gingivală, fracturi dentare etc. La anumite persoane, această afecțiune este cauzată de stratul subțire de smalț dentar.

6. Cancer.
Cancerul oral se poate manifesta la gingii, limbă, buze, obraji sau bolta palatină.

De obicei, medicul dentist este primul care vede semnele acestor afecțiuni sau boli și poate recomanda investigații suplimentare.
Igiena cavității orale este foarte importantă atât pentru sănătatea acesteia, cât și a întregului organism. Prezența bacteriilor dăunătoare în cavitatea bucală poate declanșa diverse afecțiuni și procese inflamatorii în organism. Cea mai eficientă metodă de luptă împotriva acestor afecțiuni este prevenția, mai ales că aceasta implică periajul dinților de două ori pe zi și spălarea limbii și a gurii, gesturi simple, pe care cei mai mulți dintre noi le deprind din copilărie.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health#types-of-diseases
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31327369/

What is a Common Oral Disease?