Medic stomatolog și medic ortodont
Într-un alt articol de pe blog am scris despre diferențele dintre medicul stomatolog și cel ortodont. În ceea ce privește pregătirea de bază, ambii sunt calificați în medicina dentară (stomatologie). Ortodonția vine ca o specializare în cadrul medicinii dentare.
Așadar, medicul dentist care dorește să devină ortodont trebuie să urmeze cursuri suplimentare de specializare în domeniu, care constau în noțiuni despre cum să poată îndrepta dinții sigur și eficient, precum și despre dezvoltarea armonioasă a acestora în relație cu maxilarele și oasele feței. Odată ajuns la finalul acestor studii de specialitate, medicul ortodont este calificat să diagnosticheze și să trateze problemele specifice ortodonției și ortopediei dento-faciale (aliniere dentară, mușcătură, anomalii ale ansamblului oro-facial etc.).
Ce tratamente pot fi realizate la medicul ortodont
Tratamentele specifice pot include: montarea diverselor tipuri de aparate dentare, a dispozitivelor medicale menite să asigure o creștere corectă a danturii sau maxilarelor, precum și a altor dispozitive medicale corectoare, în funcție de anomaliile diagnosticate. Desigur, medicul ortodont va fi și cel care va urmări evoluția tratamentului și va face ajustările necesare, în funcție de caz.
Ce tratamente nu pot fi realizate în cabinetul medicului ortodont
Pentru o serie de alte solicitări sau probleme dentare diagnosticate, medicul ortodont va îndruma pacientul către medicul stomatolog sau către alt specialist, ca medicul endodont sau către chirurg. Pacienții însă, de multe ori se așteaptă ca medicul ortodont să le rezolve toate problemele danturii, mai ales că, pentru ochii unui ne-specialist, toate cabinetele dentare arată la fel. Printre cele mai comune probleme pe care medicul ortodont este capabil să le diagnosticheze, dar nu le poate trata în cabinetul său, sunt:
• cariile;
• extracțiile;
• repararea sau reconstrucția dentară (coroane, pivoți, implanturi, fațete etc.);
• albirea dinților;
• diverse probleme gingivale etc.
Medicina dentară are mai multe ramuri
Cu toate că majoritatea problemelor pot fi tratate în cabinetul medicului dentist, problemele ascunse pot fi rezolvate prin proceduri endodontice și/sau chirurgicale. În general, chirurgia dentară este folosită ca ultimă soluție, atunci când dinții afectați nu mai pot fi salvați. Medicul specialist endodont va fi cel către care pacientul este îndrumat atunci când sunt necesare intervenții pe canale, rădăcini dentare sau altele menite să păstreze și asigure sănătatea dintelui afectat.
În concluzie, medicul ortodont este calificat să rezolve anomaliile de aliniere a danturii, precum și cele ale maxilarelor și ansamblului oro-facial. În cazul în care constată și alte probleme, cum ar fi carii, fisuri, demineralizări, afecțiuni gingivale etc., medicul va recomanda tratamentul acestora în cabinetul celorlalți specialiști dentari amintiți anterior (dentist, endodont sau chirurg).
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/orthodontist-vs-dentist#orthodontic-treatments
https://h2orthodontics.com/besides-braces-what-else-does-an-orthodontist-do
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-an-orthodontist
https://orthodontics.mintdentistry.com/orthodontics-blog/what-does-an-orthodontist-do