Ce este chirurgia ortognată?
Chirurgia ortognată este operația efectuată asupra mandibulei, maxilarului sau a ambelor, astfel încât să se corecteze mușcătura pacientului și/sau problemele respiratorii conexe. De aceea, operația mai este cunoscută și sub numele de operație de corectare a maxilarului. Ea implică tăierea maxilarului și/sau a mandibulei și reconstrucția prin fixarea unor elemente metalice, care asigură poziția și forma naturală corectă a acestor oase. Operația poate dura între două și patru ore și se efectuează sub anestezie generală, prin urmare pacientul nu simte nimic în timpul operației.
Succesul intervenției, atât al operației în sine, cât și pe termen lung pentru pacient, depinde de gradul de experiență al chirurgului ortognat, dar și de precizia intervenției. Tehnologia actuală permite vizualizarea 3D a scheletului cranial integral (oase și țesuturi moi), astfel încât operația să poată fi simulată înainte ca ea să aibă loc și astfel gradul de precizie să fie unul ridicat. Aplicarea noilor tehnologii în chirurgia craniană a determinat o diminuare a posibilelor corecții post operatorii.
Cât durează recuperarea post-operatorie?
Recuperarea post-operatorie durează între una și patru săptămâni pentru intervenția la un singur maxilar. În cazul intervenției la ambele maxilare recuperarea poate dura până la șase săptămâni. Perioada de recuperare, în ambele cazuri, depinde de fiecare pacient în parte, precum și de respectarea recomandărilor medicului specialist. Recuperarea efectivă post-operatorie este urmată de controale periodice, dar și de stabilirea și continuarea unui tratament ortodontic adecvat pentru situația fiecărui pacient în parte. În unele cazuri, rezultatele efective ale operației și tratamentului subsecvent pot fi vizibile după cel puțin un an de la intervenția chirurgicală.
Ce măsuri post-operatorii trebuie luate de către pacient?
Pacientul care a beneficiat de operația ortognată trebuie să aibă grijă să doarmă pe spate, cu capul ridicat, cel puțin o săptămână de la intervenție. De asemenea, trebuie să vorbească și să-și antreneze mandibula, să facă mișcare, dar să nu exerciții grele. Totodată, trebuie să nu ridice greutăți pentru cel puțin două luni și să-și ia medicamentele prescrise de medicul specialist. În cazul apariției unor umflături, pacientul poate aplica comprese calde sau reci pentru reducerea lor.
Ce alternative există la chirurgia ortognată?
În anumite cazuri, metodele alternative chirurgiei ortognatice includ implanturile faciale, corecția ortodontică a mușcăturii prin folosirea aparatelor dentare fixe, precum și prin intermediul altor proceduri ortodontice.
Ce legătură există între chirurgia ortognată și ortodonție?
Între chirurgia ortognată și ortodonție există o strânsă legătură. Ele se completează reciproc. De obicei, înainte de a se ajunge la intervenția ortognată pacienții sunt supuși procedurilor ortodontice, care încearcă să corecteze anumite probleme. De asemenea, proceduri specifice ortodonției sunt urmate și după operația de corectare a poziției maxilarelor, întrucât acestea asigură păstrarea pe termen lung a beneficiilor intervenției chirurgicale.
Aplicarea noilor tehnologii în chirurgia maxilo-facială a deschis discuția asupra posibilei renunțări la tratamentul ortodontic înainte de intervenția chirurgicală, mai ales în cazurile grave, întrucât ar însemna un consum de timp și bani în defavoarea pacientului. Astfel, abordarea clasică prin tratament ortodontic, în aceste cazuri, tinde să fie înlocuită cu intervenția chirurgicală precisă, urmată de tratament ortodontic post-operator în vederea alinierii corecte/naturale a dinților.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210261221004363
https://www.imedpub.com/scholarly/orthognathic-surgery-journals-articles-ppts-list.php
https://www.whatclinic.com/dentists/europe/orthognathic-surgery