Cu cât este aplicat mai devreme, tratamentul ortodontic este mai eficace
Problemele sau anomaliile aparatului oro-facial diagnosticate de medicul specialist trebuie tratate cu toată seriozitatea, întrucât netratate pot provoca probleme mult mai grave, care să necesite abordări medicale mult mai complexe. Astfel, problemele de aliniere dentară, de la ectopii la poziția maxilarelor și dezvoltarea acestora, netratate, determină, în timp, afectarea nu doar a aspectului feței, ci și a coloanei cervicale și a posturii, cu impact semnificativ asupra stimei de sine, a vieții sociale a pacientului și a calității vieții, în general.
Totodată, ele conduc spre dezvoltarea unor boli asociate sistemului digestiv și respirator, cauzate de mestecarea și respirația defectuoase, dar și la dificultăți în vorbire. La acestea se adaugă afectarea inevitabilă a danturii (carii, fracturi dentare, uzură pronunțată etc.), a gingiilor (gingivită, paradentoză etc.) și a osului maxilarelor (pierdere de masă osoasă).
Gravitatea consecințelor crește odată cu vârsta
Gravitatea consecințelor crește odată cu vârsta, în cazul în care anomaliile orale s-au manifestat încă din copilărie. Aplicarea tratamentului ortodontic pentru ameliorarea și corectarea anomaliilor este mult mai eficient aplicat din momentul în care oasele sunt încă în dezvoltare, tocmai pentru a preîntâmpina complicațiile ulterioare, care pot implica abordări multi-disciplinare, mult mai complexe și costisitoare. Printre consecințele serioase ale ne-aplicării tratamentului ortodontic în cazul problemelor de mușcătură (aliniere defectuoasă) se numără și disfuncția articulației temporo-mandibulare, care se poate manifesta prin durere acută, amorțire, blocarea parțială sau totală a mandibulei.
O altă categorie de pacienți alege să nu mai revină la cabinetul medicului specialist ortodont în cazul recidivei, considerând probabil că nu se mai poate face nimic. Și această atitudine este greșită, întrucât există soluții pentru astfel de situații (de cele mai multe ori montarea unor dispozitive fixe, în spatele dinților sau purtarea unor gutiere).
Un principiu des exprimat în medicină susține că este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Acesta se aplică și în domeniul ortodonției. De aceea, este foarte important ca prima vizită la cabinetul medicului specialist să fie făcută încă din copilărie, mai precis la momentul eruperii dinților permanenți. Astfel, eventualele probleme sau anomalii vor fi observate din timp și vor putea fi tratate cu succes, evitându-se manifestarea unor complicații ulterioare.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.michaeltselepis.com/patient-information/orthodontic-faqs
https://barriedentist.ca/big-mouth-blog/braces-and-invisalign-articles/should-i-get-braces-again