Ce sunt coronițele dentare
Coronițele dentare sunt piese realizate din diverse materiale, după mulaje ale dinților pacienților cabinetelor stomatologice sau ortodontice. Scopul acestora este atât terapeutic, adică înlocuirea părții superioare a dinților afectați în urma diverselor probleme dentare: fragmentare, fisurare, carii profunde, care au necesitat obturații de canal etc., cât și estetic, pentru corectarea mușcăturii, a defectelor dentare (formă, culoare) sau pentru obținerea unui zâmbet armonios.
Astăzi, medicul specialist are la îndemână o gamă variată de materiale (ceramică, porțelan, metal, rășină compozită etc.) pentru realizarea coronițelor dentare, cel mai comun fiind ceramica. Coronițele la care ne referim astăzi sunt realizate din oxid de zirconiu, un tip de ceramică a cărui duritate este superioară porțelanului și multor aliaje metalice și care nu cauzează probleme de uzură a dinților opuși celor tratați astfel (prin comparație, porțelanul poate avea un efect de șmirghel asupra dinților opuși).
Ce este oxidul de zirconiu din care se pot face coronițele dentare
Oxidul de zirconiu este cel mai durabil material de tip ceramic de pe piață, cu rezistență sporită la acțiunea mecanică asupra lui, prin urmare greu de spart sau fisurat. Oxidul de zirconiu a intrat în uzul medicinei dentare după anul 2000 și a fost folosit inițial în procedurile endodontice și pentru confecționare implanturilor. Fiind un material monolitic, a ajuns să fie din ce în ce mai utilizat pentru confecționarea coronițelor dentare, care dobândesc astfel o formă plăcută, naturală.
Avantaje și dezavantaje pentru coronițele dentare din oxid de zirconiu
Cu toate acestea, aparența translucidă a materialului necesită o tratare specială pentru a ajunge la culoarea naturală a danturii pacientului. Un studiu recent, realizat în S.U.A., arată faptul că 99% dintre medicii dentiști folosesc acest tip de material și doar 57% au menționat transluciditatea acestuia ca fiind o problemă. În general, duritatea și durabilitatea oxidului de zirconiu garantează coronițelor confecționate din acest material o durată de viață de până la 15 ani.
Desigur, asigurarea unei durate de folosință îndelungate presupune păstrarea unor norme de igienă strictă, dar și o alimentație din care să fie excluse alimentele cu potențial de afectare a integrității danturii (foarte tari sau lipicioase etc.). Totodată, oxidul de zirconiu are o toxicitate scăzută pentru organism, prin urmare este mai puțin probabil să genereze reacții adverse locale (inflamații). Noile tehnologii fac posibilă confecționarea coroniței în aceeași zi, ceea ce contribuie la reducerea timpului de tratament, în cazul în care cabinetul medical deține aparatura necesară.
Coronițele confecționate din oxid de zirconiu, prin avantajele pe care le oferă, sunt o alegere foarte bună în procesul de corectare și restaurare dentară, contribuind la un aspect plăcut al danturii, care durează în timp.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.healthline.com/health/what-you-need-to-know-about-dental-crowns-made-from-zirconia#other-types-of-crowns
https://www.webmd.com/oral-health/what-is-a-zirconia-crown
https://www.avfdentalgroup.com/zirconia-crown-advantages-and-disadvantages-of-zirconia-crown/
https://blog.ddslab.com/zirconia-dental-crowns-advantages-and-disadvantages