Pandemia de SARS-CoV-2 a reprezentat o perioadă în care societatea a fost nevoită să se adapteze și să-și dezvolte noi căi de interacțiune, ținând seama de exigențele restricțiilor motivate medical.
Din punct de vedere al medicului specialist ortodont, pandemia a însemnat o grijă sporită pentru asigurarea unui mediu aseptic în cabinetele medicale, în vederea desfășurării în deplină siguranță, atât pentru medic, cât și pentru pacient, a actului medical. Augmentarea măsurilor de igienă a însemnat inclusiv grija pentru limitarea producerii de aerosoli, prin limitarea sau eliminarea procedurilor generatoare ne-esențiale sau prin creșterea gradului de protecție personală (măști, ecrane, combinezoane etc.).
Totodată, numărul de pacienți care puteau fi primiți în cabinete și spațiile de așteptare a fost diminuat, ajungând până la momentul în care au fost recomandate și permise doar intervențiile care nu sufereau amânare. Aceasta concomitent cu utilizarea consultului la distanță sau tele-consultului, cu ajutorul dispozitivelor electronice (telefon mobil, tabletă, laptop, prevăzute cu cameră video).
Schimbări în avantajul pacientului
Măsurile adoptate în timpul pandemiei au determinat o limitare a interacțiunii medic-pacient, dar care, paradoxal, s-a dovedit a fi în avantajul pacientului, care a învățat să fie mai atent la el însuși, mai conștient de importanța grijii de sine.
Limitarea vizitelor la cabinetul medicului specialist doar la cazurile urgente, a contribuit la creșterea importanței auto-examinării. Pacienții au devenit mult mai implicați în observarea și ajustarea manuală a dispozitivelor medicale ce le-au fost montate.
Totodată, datorită tele-examinării, ei au devenit mai educați în ceea ce privește principiile de funcționare ale aparatelor ortodontice. Chiar dacă unele meta-analize post-pandemie au demonstrat faptul că, în pofida dorinței de implicare a medicilor și pacienților, tele-medicina în stomatologie nu și-a demonstrat eficiența practică, educarea pacienților în acest mod este un câștig evident.
Diverse studii vorbesc despre un adevărat „zoom boom”, care i-a făcut pe oameni mai conștienți de propria imagine.
Astfel, a crescut numărul pacienților care-și doresc un zâmbet frumos și care sunt mult mai interesați în obținerea unor rezultate durabile în timp. Aceasta a însemnat o creștere a interesului publicului pentru tratamentele ortodontice.
Medicul specialist ortodont vine în întâmpinarea nevoilor lor cu o serie de soluții, unele dintre ele cunoscând o creștere a cererii în timpul pandemiei. Mă refer aici la aparatele mobile de tipul alignerelor, care pot fi confecționate în serie pentru fiecare pacient, în funcție de evoluția tratamentului, și pot fi purtate cu observarea acelorași reguli de igienă ca și pentru dantură. În plus, acest tip de aparate nu necesită reglaje, fiind turnate, prin urmare, pacientul nu este nevoit să-și programeze vizite suplimentare la cabinetul medical.
Domeniul medical a fost printre cele mai afectate în timpul pandemiei de SARS-CoV-2, mai ales că grija pentru starea de sănătate a pacientului trebuie să fie pusă pe primul plan.
Este foarte greu să spunem cu siguranță care vor fi efectele pe termen lung ale măsurilor luate în timpul acesteia, dar un lucru este clar, sunt și beneficii pe care pacienții au început să le aibă în urma schimbărilor ce au survenit în timpul pandemiei.
La urma urmei, medicii specialiști își doresc pacienți informați și care pun accent pe educația medicală, plus devin mai responsabili de partea lor de intervenție când vine vorba de sănătate.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7386292/
https://www.scielo.br/j/dpjo/a/4N5Y5ccJcK5phvfHFhdm5fQ/?lang=enhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35056438/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32828609/
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0301574220964634
https://www.nature.com/articles/s41415-023-5451-3
https://www.nature.com/articles/s41415-023-5451-3