Ce ne oprește să ne punem un aparat dentar mai devreme?

Uneori, unii dintre noi amânăm luarea unei decizii în ceea ce privește sănătatea noastră până în punctul în care nu se mai poate, ne doare, ne deranjează din simplul motiv că nu știm la ce să ne așteptăm. Necunoscutul ne sperie, ne determină de multe ori să rămânem în zona de confort și siguranță.

Preconcepțiile care planează în jurul ideii de aparat dentar îi fac pe unii oameni să amâne foarte mult prima vizită la ortodont. „Cum o să mai mănânc?”, „o să mă doară”, „va fi nevoie de extracții?”, „la vârsta asta nu se mai îndreaptă dinții așa ușor”, „cum o să vorbesc?”: sunt doar câteva dintre frământările care ne fac să dăm înapoi sau să privim aparatele dentare cu teamă.

Dacă am avea răspunsuri la toate aceste întrebări înainte de prima vizită la ortodont și am ști exact cum acționează un aparat dentar și la ce să ne așteptăm în fiecare etapă, ne-am găsi mai ușor curajul de a începe un tratament ortodontic și am fi cu mult mai liniștiți.

Vrei să afli și când și „de ce este nevoie de un aparat ortodontic?”. Află mai mult din acest articol.

Teama de durere

Prima teamă a tuturor celor care se pregătesc să poarte un aparat dentar este teama de durere. În general, este teama primară a ființei umane. În primele zile după aplicarea aparatului dentar, datorită presiunii constante asupra dintilor, pacientul resimte o jenă care se poate intensifica atunci când mușcă alimente de consistență crescută. De aceea folosim arcuri foarte subtiri si flexibile în prima etapa a tratamentului, cea de aliniere dentara iar pecientului i se recomanda o dieta mai moale in aceasta perioada.

Cum se mișcă dinții?

Mișcarea și repoziționarea dinților nu este o misiune ușoară. Este ceva ce stă, în mod natural, în calea acestui proces: osul maxilarului. Având în vedere că nu există vreo modalitate directă de a crea spații în osul maxilarului astfel încât să fie posibilă mișcarea dinților, medicul ortodont va „păcăli” corpul să lucreze singur la această nouă misiune. Bracketii joacă un rol deosebit de important în îndeplinirea acestei nevoi.

ortodont bun bucurestiCum apar spații în osul maxilarului și cum se mișcă dinții? Bracketii aplică o ușoară presiune pe dinte, iar această presiune reduce fluxul sanguin din țesutul în care sunt fixați dinții în rădăcină. E ca și cum ai îndoi un furtun prin care trece apa, se va crea un punct de blocaj. Fără sânge, celulele respectivului țesut încep să moară. În mod normal, asta ar fi o mare problemă și ar duce la pierderea dinților, dar în cazul unui tratament ortodontic slăbirea țesutului care ține fiecare dinte este exact scopul urmărit de medicul ortodont.

În acel moment, sistemul imunitar trage un semnal de alarmă și trimite celule specializate, menite să reducă presiunea dentară și să restabilească fluxul sanguin. Reușesc să facă asta hrănindu-se cu calciul din osul maxilarului. Da, practic, celulele respective „dizolvă” ușor, ușor, osul. În cele din urmă, prin restabilirea fluxului sanguin din jurul fiecărei rădăcini de dinte, dintele reușește să își schimbe poziția și, cel mai important, rămâne un dinte viabil.

Cauți un ortodont bun în București? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0723.501.202

Durerea este temporară

Cunoscând modul exact în care acționează bracketii putem accepta și ne putem asuma un grad moderat și gestionabil de durere ca fiind absolut normal și de așteptat în acest proces. Aparatul dentar reprezintă un corp străin pentru organismul nostru și, ca în mai toate aspectele vieții, este nevoie de puțin timp de acomodare. Este o schimbare care intervine în corpul nostru și acesta reușește să se adapteze.

Este important să știi la ce să te aștepți mai ales în prima săptămână după montarea aparatului dentar, când corpul tău nu este obișnuit cu acest tip de presiune asupra dinților și asupra gingiei, motiv pentru care poate apărea o senzație de disconfort și ușoară durere. Nu uita că această durere dată de presiunea pe care bracketii o exercită asupra gingiei este una temporară, doar până se obișnuiește corpul tău cu noutatea apărută. Este perfect în regulă ca în aceste prime zile de la aplicarea aparatului dentar să apelezi la ușoare analgezice care să diminueze senzația de disconfort și să te ajute să îți continui rutina zilnică. Încet, încet tu și aparatul tău veți deveni buni prieteni, e nevoie de doar puțină răbdare.

Vrei să afli și „care sunt etapele premergătoare unui tratament ortodontic?”. Află mai multe din acest articol.

Cabinetele noastre sunt deschise și respectă toate normele de protecție care se află în vigoare.

Înainte să îți faci programare află cum și de ce schimbă pandemia COVID-19 vizita la cabinetul medicului ortodont.