Alimentația echilibrată – un pas către reușita tratamentului ortodontic
Adeseori asociem vizita la cabinetul medicului specialist ortodont cu sfaturile referitoare la igiena dentară și alimentație, cu un pronunțat accent pe igiena dentară. În ultimii ani însă, numeroase studii au demonstrat importanța alimentației echilibrate în reușita diverselor tratamente ortodontice.
Printre sfaturile comune oferite de medicul ortodont pacienților săi se află și cele privitoare la tipul de hrană de consumat, cum ar fi evitarea alimentelor tari, crocante sau a celor colorate artificial, a celor lipicioase etc. Puțini medici însă dezvoltă cu pacienții lor tema importanței aportului nutritiv al alimentelor pentru sănătatea orală. De aceea, observăm cu unii pacienți se orientează spre alimente ușor de consumat (procesate), dar fără să țină cont de conținutul acestora (vitamine și minerale).
Organismul are nevoie în dezvoltarea sa de nutrienți (carbohidrați, proteine, lipide, vitamine, minerale și apă), pe care și-i ia din alimentație. Acest aport este cu atât mai important în momentele de creștere și dezvoltare, dar și în momentele de stres (traume, recuperări post-traumatice, tratamente, convalescență).
Ce minerale și vitamine ajută în timpul tratamentului ortodontic
Tratamentul ortodontic presupune aplicarea unor forțe asupra structurilor organismului uman (oase, ligamente etc.), iar reușita acestuia depinde de răspunsul organismului (resorbție, respectiv dezvoltare osoasă). Pornind de la aceste premise, studiile au subliniat importanța aportului de vitamine și minerale, precum și consecințele carenței acestora asupra sănătății și dezvoltării dentare. Astfel, este îndeobște cunoscut rolul pe care calciul, fosforul, vitaminele A, D și C îl au în formarea și dezvoltarea oaselor, implicit a dinților.
Creșterea dinților și mișcarea acestora (naturală sau indusă de tratament) este influențată de aportul de vitamina C în organism. Carența acesteia influențează sinteza colagenului, care afectează formarea ligamentelor și a țesuturilor osoase. În termenii tratamentului ortodontic, aceasta înseamnă afectarea retenției (ligamentul parodontal) și un procent crescut de recidivă.
Vitamina D este responsabilă pentru reglarea nivelului de calciu și fosfor în organism, elemente esențiale în creșterea și dezvoltarea dinților. Vitamina D stimulează activitatea țesutului osos și procesele alveolare, având un rol important în poziția și stabilitatea dinților. Astfel, carența acestei vitamine are ca efect încetinirea mișcării dinților, prin urmare creșterea duratei tratamentului și șanse mai mici de reușită.
Carențele de vitamine aduc probleme de dezvoltare dentară
Din perspectiva medicului ortodont, efectele carenței cronice de vitamine și minerale în organism sunt vizibile în problemele de dezvoltare dentară (întârziere a eruperii dinților, în principal), malocluzii severe, pierdere prematură a dinților, retenție, ectopii, afectare tisulară etc.
În vederea corectării anomaliilor constatate în dezvoltarea danturii, medicul ortodont va discuta cu pacientul despre importanța unei diete bogate în vitamine și minerale pe durata tratamentului și îi va oferi sfaturi în ceea ce privește tipul de alimente bogate în nutrienți, subliniind rolul benefic al acestora în succesul tratamentului.
Bibliografie:
https://www.jetir.org/papers/JETIR2010300.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6072678/pdf/ccide-10-165.pdf
https://www.ijrrjournal.com/IJRR_Vol.5_Issue.5_May2018/IJRR009.pdf
https://www.orthodrehab.org/downloadpdf.asp?issn=2349-5243;year=2018;volume=9;issue=4;spage=163;epage=167;aulast=Khatri;type=2