0314.315.198 | 0723.501.202 smile@ancaoltean.ro

Medic stomatolog vs. medic ortodont

 

În acest moment, în țara noastră, opțiunile pentru tratamentele ortodontice sunt foarte diversificate, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Dar cum să faceți așa încât să vă asigurați că alegeți cel mai bun medic pentru dvs?

Un tratament care are legătură cu înfățișarea și care va ajunge în final să modifice într-o proporție semnificativă chipului pacientului, este important să fie în mâinile medicului potrivit.

Unul dintre miturile care circulă este acela că tratamentele ortodontice pot fi făcute și de către medicii dentiști. Adevărul este că există diferențe notabile între medicul dentist și medicul ortodont. Ca să poți practica ortodonția este nevoie să urmezi rezidențiatul de ortodonție după terminarea facultății de stomatologie. Titlul de medic specialist în ortodonție se obține după cei 9 ani de studiu (6 de facultate și 3 ani de rezidențiat), în urma susținerii examenului de specialitate.

Alege un medic cu experiență

 

În plus, ca o garanție a experienței și expertizei în acest domeniu, un medic ortodont obține titulatura de medic primar printr-un examen, după un mimim de 5 ani de practică medicală ca medic specialist. Sunt niște ani dedicați studiului și practicii medicale, timp în care respectivii medici au ocazia să își completeze formarea și să propună pacienților lor cele mai potrivite opțiuni de tratament.

Mai mult, odată cu finalizarea studiilor, medicii care investesc în formarea lor continuă vor ajunge membri în societăți de profil, naționale și internaționale, vor participa la congrese medicale unde vor avea ocazia să se pună la curent cu inovațiile în domeniu – de la tehnologie, până la tipuri de tratamente. Domeniul acesta a evoluat atât de mult, încât mulți pași se întreprind acum digital, mai repede decât în trecut și cu o precizie mult mai mare.

Durata tratamentelor a scăzut și există acum conceptul de ortodonție fără limită de vârstă și ortodontie fără extracții. Medicul care este la curent cu toate acestea va avea grijă să vi le prezinte pe toate, cu pro și contra pentru cazul dvs., așa încât să alegeți împreună cea mai bună opțiune de tratament.

Toate aceste detalii ar trebui să fie disponibile în cabinetul medicului – examenele și titlurile luate, precum și calitatea de membru în diferite asociații. De asemenea, puteți întreprinde dvs o cercetare online, în care să citiți impresii despre medicul respectiv, de la pacienții care și-au lăsat mărturii pe diferite forumuri sau platforme sau în presă, dacă medicul respectiv a avut apariții publice – pe site-uri, bloguri sau pe alte canale. De asemenea, testimonialele de pe site-ul propriu al medicului respectiv, din partea pacienților, însoțite de fotografiile înainte și după sunt un indicator foarte bun. Recomandarea prietenilor sau colegilor este una dintre cele mai bune referințe pe care le puteți lua.

Repere în alegerea medicului ortodont

 

Dar cea mai bună recomandare este chiar discuția cu medicul respectiv. Cel mai bine e să vă faceți o programare și să aveți o primă discuție cu acesta. Este importantă comunicarea pe care o stabiliți cu medicul și dacă vă explică în detaliu care sunt pașii pe care un tratament îi presupune, de la istoricul medical, până la fotografii și diagnostic, planul detaliat de tratament și simularea digitală, dar și ce trebuie să facă pacientul acasă.

E importantă aparatura pe care o vedeți în cabinet și ce tipuri de aparate dentare vă prezintă, pentru că în acest moment domeniul cunoaște o adevărată revoluție, cum spuneam. Medicul ar trebui să vă povestească și despre durata tratamentului, cu marjele de eroare și despre costurile suplimentare asociate – de la radiografii, cât de des trebuie făcute, până la consultațiile lunare și costurile de la finalul tratamentului – cele legate de retainer și contenție.

Prețul final al tratamentului este și el un indicator important, precum și posibilitatea plăților eșalonate, care să mai ridice din stresul financiar de pe umerii pacientului.

Dar, la final, ce trebuie să știți este dincolo de prețul aparatelor dentare, ceea ce face un tratament reușit este măiestria medicului pe care l-ați ales, bazată pe experiența lui!

Cabinetele noastre sunt deschise și respectă toate normele de protecție care se află în vigoare.

Înainte să îți faci programare află cum și de ce schimbă pandemia COVID-19 vizita la cabinetul medicului ortodont.