Ce sunt brakeții unui aparat dentar

Brakeții sunt o componentă importantă a aparatelor dentare clasice, care se fixează pe dinți cu ajutorul unui adeziv special. Aceștia sunt confecționați din metal, ceramică, safir sau material compozit, au o formă rectangulară, de obicei pătrată, și asigură un control asupra mișcării dinților asupra cărora acționează. Brakeții pot fi purtați atât în adolescență, cât și în viața adultă și au scopul de a corecta alinierea dinților sau a maxilarelor. Pentru corecțiile minore ale danturii, astăzi sunt folosite aparatele transparente care îmbracă dinții. Cu toate acestea, cel mai bun nivel de corecție îl asigură aparatele fixe, care implică folosirea brakeților.

Astfel, aparatele fixe, cu brakeți, reprezintă tratamentul cel mai potrivit pentru: dinți înghesuiți, strâmbi sau distanțați, mușcătură incorectă sau aliniere incorectă a maxilarelor. Timpul de purtare a brakeților diferă în funcție de vârstă, cu un o perioadă mai lungă la adulți.

Când pot fi aplicați brakeții

Brakeții pot fi aplicați pe dinți începând cu apariția dinților permanenți, adică între 8 și 14 ani. Această perioadă de vârstă este cea mai recomandată pentru montarea brakeților, întrucât oasele feței nu sunt complet dezvoltate. Procedura de urmat înainte de lipirea brakeților implică: examinarea orală efectuată de medicul ortodont, radiografia panoramică, ce are ca scop identificarea poziției fiecărui dinte în raport cu ansamblul danturii, confecționarea unor mulaje ale danturii sau folosirea unor mijloace ultramoderne de modelare computerizată, eventuale extracții, în vederea obținerii unei alinieri corecte, precum și alte proceduri chirurgicale, atunci când este cazul.

Odată fixați pe dinți, brakeții contribuie la mișcarea acestora cu ajutorul firelor metalice flexibile care se atașează acestora, a ligaturilor elastice sau altor elemente componente ale aparatului dentar, care exercită o presiune constantă asupra dinților. Brakeții convenționali sunt din metal comun (de obicei inox), dar astăzi există brakeți din ceramică, compozit și chiar aur. Avantajul brakeților din ceramică sau compozit este că pot fi „invizibili” sau colorați în diverse culori, ceea ce îi face mai ușor de acceptat și chiar „cool” de purtat. Brakeții se fixează de obicei pe exteriorul dinților, dar în cazul aparatelor linguale, aceștia sunt fixați pe interiorul acestora, fiind, practic, invizibili.

Care este rolul brakeților

Piese importante ale aparatelor fixe, brakeții contribuie la îndreptarea dinților prin păstrarea constată a presiunii exercitate asupra dinților de care sunt fixați de către firele metalice, ligaturile sau benzile elastice, fixate la rândul lor de brakeți. Ca mod de operare, brakeții se aseamănă mânerelor fixe, pe care le folosim pentru a mișca diverse obiecte de care acestea sunt atașate. Presiunea asupra lor se transferă și acționează asupra obiectului, același principiu fiind valabil și în cazul dinților. Astfel, brakeții sunt „mânerele” de care se ajută medicul ortodont în procesul de aliniere a danturii pacientului purtător de aparate fixe.

Brakeții sunt piese rezistente, dar acest lucru nu înseamnă că pacientul nu trebuie să aibă grijă de ei. Din contră, fiind concepuți ca niște mânere sau dispozitive de agățare, brakeții pot acumula resturi de mâncare. Lăsate necurățate, aceste resturi contribuie la formarea plăcii bacteriene, responsabile de apariția cariilor. De aceea, igiena acestora este foarte importantă. Deteriorarea brakeților sau desprinderea firelor metalice, a ligaturilor sau benzilor elastice de aceștia, poate avea consecințe negative asupra reușitei tratamentului ortodontic. Prin urmare, urmarea întocmai a recomandărilor medicului specialist este o condiție esențială a eficienței folosirii aparatelor fixe, cu brakeți.

Indiferent de vârstă sau problemele de ordin ortodontic constatate, medicul specialist este singurul care poate decide cea mai bună metodă de tratament, precum și pașii de urmat pentru reușita acestuia.

Bibliografie:
www.mayoclinic.org/tests-procedures/braces/about/pac-20384607
www.northspringdental.com/understanding-the-parts-and-function-of-braces/
www.webmd.com/oral-health/braces-and-retainers#5