Retainer mobil sau retainer fix?

În funcție de tratamentul dvs. ortodontic urmat, medicul vă va recomanda să purtați un retainer, pentru o perioadă. Retainerul se poate purta pe o perioadă mai scurtă sau pentru toată viața, conform planului de tratament. Există retainere fixe și retainere mobile.

În oricare dintre cazuri, pacientul va trebui să învețe să aibă grijă de acesta, ca să îl mențină intact pe durata purtării, mai ales că înlocuirea lui poate fi costisitoare. Există pacienți care le pierd sau le distrug pe cele mobile, ceea ce necesită înlocuire, deci bani în plus, timp și prelungirea perioadei de purtare, în unele cazuri.

Igiena dinților și retainerele mobile

Pentru că igiena dinților pe timpul desfășurării tratamentului ortodontic este deosebit de importantă, partea legată de retainer este și ea inclusă aici. Un retainer de care nu aveți grijă poate să înceapă să adăpostească bacterii, care pot cauza respirație urât mirositoare, placă bacteriană și alte neajunsuri pentru un pacient. Însă componenta igienă e doar o parte din ansamblul măsurilor pe care să le avem în vedere când vine vorba de un retainer.

Pentru cele mobile mai este integritatea aparatului, care se poate distruge din neatenție, de exemplu, pentru că nu este depozitat corespunzător pentru perioadele când nu este purtat. Retainerul poate fi stricat dacă pacientul îl poartă în timpul meselor.

Alimentele casante, alimente lipicioase sau pur și simplu purtarea în timpul mestecatului contribuie la deteriorarea acestuia. Acesta poate suferi accidente în timpul activităților sportive, un alt exemplu. E bine să vă consultați cu medicul dvs, care vă poate oferi alternativa gutierelor în timpul acestor activități. Ori sunt medici care recomandă pe perioada tratamentului ortodontic întreruperea anumitor sporturi, pentru evitarea accidentelor, într-o perioadă în care structura facială osoasă este sensibilă. Înotul poate fi o activitate în care să pierdeți definitiv retainerul, dacă nu sunteți suficient de atenți. Depozitarea unui retainer mobil este o altă provocare pentru pacienți.

El trebuie păstrat doar în caseta specială, nelăsat lângă aceasta, la îndemâna copiilor ori a animalelor de companie ori direct în soare ori pe alte surse de căldură – calorifer, sobe etc. De asemenea, retainerul se poate deteriora și dacă nu stă periodic în lichid cu substanțele adecvate tipului de material. În cavitatea bucală este mediu umed, însă în afara acesteia, dacă este ținut doar în caseta de protecție și nu pus în pahar cu apă și Corega. Evitați apa fierbinte!

Recomandări: igiena și retainerul fix

Cât privește retainerul fix, din punct de vedere al pierderii, pacienții au o grijă în minus. Rămâne însă problema igienizării, care nu e la fel de simplă, din cauza faptului că acesta e lipit de dinți. Dar și a alimentației. Anumite alimente pot fi periculoase pentru integritatea retainerului. Alimentele crocante și dure pot dezlipi retainerul – mușcarea alimentelor crocante in special. Evitați caramelele, acadelele, care pot provoca apariția cariilor, dar și a sucurilor acidulate și dulci.

Dacă purtați un retainer fix, trebuie să acordați atenție periajului. Poate fi considerat dificil, dar aveți deja experiență cu aparatele fixe, deci știți că trebuie să insistați în toate zonele, cu o periuță moderată ca duritate, timp de 2 minute, cu mișcările obișnuite de periaj. Urmați toate curbele retainerului, orizontal și vertical.

Priviți-vă în oglindă mereu, ca să fiți siguri că nu rămân resturi alimentare în zone ascunse! Niciodată nu efectuați mișcări prea bruște ori mult prea ferme!Dușul bucal și ața dentară sau air floss sunt indicate pentru igienizarea dinților și a retainerului fix. Nu folosiți scobitori, puteți deteriora retainerul!