Cum se curăță aparatele dentare?

Aparatele dentare cunosc astăzi o varietate de tipuri și culori. În funcție de modul cum pot fi purtate, aparatele pot fi împărțite în două categorii: aparate dentare fixe și aparate dentare mobile. Pentru ambele tipuri există o procedură de urmat în ceea ce privește igiena.

Astfel, curățarea aparatelor fixe necesită respectarea întocmai a indicațiilor medicului specialist și atenție sporită, pentru a înlătura toate resturile de mâncare ce pot rămâne prinse în elementele aparatelor. Prin urmare:

1. Folosiți instrumentele potrivite pentru o curățare adecvată. Ar fi bine să înlocuiți periuța de dinți normală cu o periuță electrică, care vă va ajuta mai bine să curățați dinții și aparatele. Folosiți periuțe cu capete moi. De asemenea, pentru o curățare profundă este bine să folosiți periuțele inter-dentare, care vă vor ajuta să ajungeți în spațiile dintre dinți și dintre aparat și dantură. Curățarea resturilor alimentare se poate face foarte eficient și cu ajutorul dușului bucal, un accesoriu foarte folositor.

2. Periați dinții după fiecare masă, întrucât elementele aparatelor rețin ușor resturi de mâncare. Perierea trebuie să dureze minim două minute.

3. Nu folosiți multă pastă de dinți. O cantitate cât o bob de mazăre este suficientă.

4. Începeți curățarea dinților din exterior spre interior. Această zonă, peste care sunt fixate aparatele, este cea mai predispusă la acumularea plăcii dentare. Periați pe sub aparate, suprafața dinților, înlăturați resturile de mâncare vizibile și apoi periați deasupra aparatelor și încercați să cuprindeți o suprafață cât mai mare cu periuța. Înclinați periuța pe cât posibil ca să ajungeți în toate spațiile accesibile.

5. Periați cu atenție interiorul danturii. Nefiind acoperită de aparate, această suprafață poate fi curățată cu mai multă ușurință. Indiferent de tipul de periuță (normală sau electrică), folosiți mișcări circulare. Curățați cu atenție, nu vă grăbiți.

6. Folosiți periuțele inter-dentare și ața dentară. După periere, este timpul să insistați asupra spațiilor în care nu ați reușit să ajungeți cu periuța. Periuțele inter-dentare vă vor ajuta acum, de asemenea ața dentară. Poate vă va fi mai greu la început să folosiți ața dentară, dar veți învăța destul de ușor să o folosiți cum trebuie. Ața dentară e importantă, pentru că ea atinge alte suprafețe ale dinților, acolo unde periuța interdentară nu poate intra.

7. Nu uitați să curățați și limba.

8. Este timpul pentru dușul dentar, dacă aveți. Acesta vă ajută să curățați toate spațiile în care nu ați reușit să ajungeți până acum. Dacă nu aveți acest accesoriu, clătiți energic gura cu apă de gură de mai multe ori.

9. Faceți gargară cu apă sărată. Este foarte posibil ca medicul specialist să vă recomande acest lucru, deoarece ajută la reducerea inflamației, calmarea durerii și curăță suplimentar dinții.

10. Spălați cu atenție periuțele folosite și înlocuiți-le cu regularitate. Materialul dur al aparatelor cauzează uzura prematură a acestora.

11. Eliminați dulciurile și alimentele lipicioase din dietă, în special: floricele de porumb, caramelele, chipsurile etc.

Cum se curăță aparatele dentare mobile și gutierele?

În ceea ce privește aparatele dentare mobile (inclusiv gutierele), pașii de urmat sunt următorii:

1. Curățați aparatele mobile imediat ce le îndepărtați de pe dantură, întrucât sunt încă umede și pot fi curățate mai ușor.

2. Spălați-le sub jet de apă călduță, cu ajutorul unei periuțe moi, fără a freca energic. Puteți folosi pastă de dinți mai puțin abrazivă sau puțin săpun (pentru gutiere) ca să le curățați eventuala placă bacteriană acumulată pe ele. Pentru curățarea gutierelor, puteți folosi și un bețișor cu vată pentru urechi. De asemenea, bicarbonatul de sodiu este o soluție la îndemână pentru curățarea aparatelor dentare, întrucât dezinfectează în același timp.

3. Puneți aparatele în soluția de curățat recomandată de medicul specialist (ex: Corega).

4. Ca măsură de prevenție, mențineți aparatele pe cât posibil umede. Beți suficientă apă, mai ales când vă simțiți gura uscată. Evitați sucurile dulci și acidulate, vă pot afecta aparatele.

Curățarea aparatelor dentare, fixe sau mobile, este un proces esențial pe toată durata tratamentului . Această operațiune, pe lângă folosul ei în igiena danturii, contribuie la prelungirea duratei de viață a aparatelor folosite. Nu ezitați să întrebați medicul specialist ortodont indiferent de problemele pe care le întâmpinați pe durata purtării aparatelor dentare.

Bibliografie:
https://www.orthodonticslimited.com/braces/how-to-keep-braces-clean/
https://jusmiles.com/six-tips-for-cleaning-your-teeth-with-braces/
https://willowcreekortho.com/braces-clean/
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/how-to-clean-retainers#cleaning-your-retainer
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317894#Eight-tips-for-cleaning-a-retainer
https://centralcoastorthodontics.com.au/the-best-4-ways-to-clean-your-retainer/