0314.315.198 | 0723.501.202 smile@ancaoltean.ro

Activitatea cabinetelor medicale ortodontice și de stomatologie în perioada pandemiei

Modul de transmitere a SARS-CoV-2 este foarte important pentru stabilirea conduitei terapeutice în ortodonție. Transmiterea virusului de la om la om se face în principal prin intermediul tractului respirator, prin inhalarea de picături fine/secreții de la o persoană infectată care tușește sau strănută, sau direct, atunci când virusul intră în contact cu mucoasele gurii, nasului sau ochilor. Cel mai mare pericol de transmitere a infecției cu SARS-CoV2 îl reprezintă aerosolii generați în urma procedurilor medicale specifice medicinei dentare.

În perioada stării de urgență (martie-mai 2020), tratamentul ortodontic a fost acordat doar în situații de urgență, în condițiile asigurării unui mediu cât se poate de aseptic în cabinetul medical, cu accent pe siguranța, atât a pacientului, cât și a medicului curant. Aceasta deoarcere medicul ortodont risca să se infecteze cu SARS-CoV2 prin contactul cu picături fine expirate prin tuse sau strănut de către pacientul infectat; prin atingerea suprafețelor care au intrat în contact cu mucoasele pacientului infectat; prin aerosolii creați în urma intervenției ortodontice; prin contactul repetat cu persoanele infectate.
(Urgența medicală în ortodonție înseamnă întrunirea unuia sau mai multor aspecte, cum ar fi: umflături, durere persistentă, sângerare, infecție, afectarea dinților sau a maxilarului sau mandibulei. Modul de acțiune în astfel de cazuri este stabilit de comun acord între medic și pacient.)

Aveți o urgență medicală? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0723.501.202

Tot în perioada stării de urgență, Interacțiunea medic – pacient s-a făcut prin intermediul mijloacelor de comunicare, online sau prin telefon, prin convorbire simplă sau apel video, în cadrul cărora s-au stabilit proceduri de urmat în fiecare caz. Medicul a furniza pacientului informații despre resurse online unde poate vizualiza anumite proceduri simple, în măsură să asigure întreținerea sau reglarea dispozitivelor ortodontice, astfel încât tratamentul să poată fi susținut până la stabilirea următoarei vizite la cabinetul medical.

Prevenția în perioada pandemiei COVID-19

Foarte importantă în perioada pandemiei COVID-19 este prevenția, poate cea mai importantă. Medicul ortodont va pune la dispoziția pacienților săi, dar și a potențialilor pacienți, resurse online cu privire la cele mai bune mijloace de prevenție în ortodonție.

Măsurile stabilite de autorități în ceea ce privește persoanele infectate cu SARS-CoV2, ale celor care au intrat în contact cu astfel de persoane sau a celor suspecte trebuie respectate întocmai, orice excepție însemnând un potențial risc pentru sănătatea, atât a medicului/echipei medicale, cât și a pacientului/familiei sale. De aceea, veți vedea că un prim triaj se face telefonic, până ajungeți la cabinet, de către asistenta medicală.

Înaintea vizitei la cabinetul medical, pacientului va completa un chestionar, cu privire la starea acestuia. La cabinet, acesta se va prezenta cu maxim 1 însoțitor, dacă este cazul, care să nu fi fost infectat sau să fi avut contact cu vreo persoană infectată cu SARS-CoV2. La intrarea în cabinet/clinica medicală pacientul și însoțitorul, acolo unde este cazul, vor purta masca de protecției și își vor dezinfecta mâinile, fie prin spălare cu apă și săpun, fie prin aplicarea unei soluții pe bază de alcool. De asemenea, este posibilă măsurarea temperaturii pacientului, în funcție de reglementările în vigoare sau condițiile impuse de unitatea medicală. În cabinet va intra doar pacientul.

Cum are loc vizita la cabinetul medicului ortodont in timpul pandemiei

 • Protocolul nostru integral este următorul:
  – programare în avans, cu răspuns la câteva întrebări de screening din partea noastră;
  • apel de confirmare din partea asistentei noastre;
  • prezenta la clinică la ora programată;
  • dacă nu aveți mască, veți primi din partea noastră;
  • vi se la lua temperatura;
  • vă veți dezinfecta mâinile;
  • veți primi și un halat de unică folosință, iar genta cu care ați venit va sta sigilată pe tot parcursul vizitei dvs;
  • veți completa formularul de triaj;
  • dacă pacientul anterior nu a părăsit clinica, sunteți invitați pe terasa noastră, în aer liber, așa încât să evitați contactul cu acesta și până când noi finalizăm dezinfectarea cabinetului.

Pentru PROGRAMĂRI ne puteți scrie la adresa smile@ancaoltean.ro, aici, pe facebook sau puteți suna la telefon 0723.501.202.

Sunteți rugați să nu întârziați la programare și nici să nu veniți mai devreme, pentru a nu intra în contact cu alt pacient. Între programări trebuie să fie respectat un anume timp dedicat manoperei medicale, dar și aerisirii spațiului pentru următorul pacient+toate măsurile de igienă aferente pe care le implementăm.

În această perioadă, nu efectuăm detartraj și air flow, pentru că sunt manevre care împrăștie multe picături de aerosoli în cabinet.

Medicul ortodont va acționa pentru reducerea la minim a riscurilor de transmitere a infecției cu SARS-CoV2.

Bibliografie:
ijodontostomatology.com/wp-content/uploads/2020/05/2020_v14n4_006.pdf
researchgate.net/publication/340959897_Clinical_orthodontic_management_during_the_COVID-19_pandemic
topdoctors.co.uk/medical-articles/orthodontic-care-during-the-covid-19-pandemic
meridian.allenpress.com/angle-orthodontist/article/doi/10.2319/033120-236.1/431784/Clinical-orthodontic-management-during-the-COVID
bos.org.uk/COVID19-BOS-Advice/Patients-Advice/FAQ-for-patients-undergoing-orthodontic-treatment-during-COVID-19-pandemic
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32396601/
aspectsdental.com/dental-news/emergency-orthodontic-care-during-the-coronavirus-covid-19-pandemic-from-the-british-orthodontic-society/
acpa-cpf.org/2020/05/01/acpa-statement-on-orthodontic-treatment-during-the-covid-19-pandemic/

Cabinetele noastre sunt deschise și respectă toate normele de protecție care se află în vigoare.

Înainte să îți faci programare află cum și de ce schimbă pandemia COVID-19 vizita la cabinetul medicului ortodont.