Analiza spațiului și strategii de obținere a acestuia în timpul dentiției mixte
Corectarea ocluziilor defectuoase presupune o analiză atentă a poziției dinților și maxilarelor.
Aceasta se poate face atât radiologic, cât și prin scanare intra-orală 3D.
Medicul ortodont trebuie să anticipeze cu foarte mare precizie mișcările danturii, astfel încât rezultatul final să fie cel scontat.
De multe ori, din cauze obiective (supra-aglomerare dentară, ectopii, dezvoltare insuficientă a maxilarelor etc.), medicul constată nevoia de spațiu pentru realizarea mișcărilor dentare.
Câștigarea spațiului necesar pentru tratamentul ortodontic se face prin aplicarea unor metode deja consacrate în domeniu, cum ar fi:
- Reducerea, prin șlefuire, a stratului de smalț dentar dintre dinții apropiați (în cazurile în care acesta există în exces), astfel încât să poată fi câștigat spațiul dintre ei.
Metoda nu poate fi aplicată copiilor, pacienților care au smalțul dentar deteriorat sau celor cu o igienă dentară defectuoasă.
Avantajul principal al acestei metode, atunci când poate fi aplicată, este evitarea extracțiilor.
Un alt avantaj îl constituie realizarea unui aspect estetic plăcut în cazul dinților cu aspect masiv, precum și a spațiului necesar igienei dentare.
Atenție! Această metodă nu înseamnă o „pilire” a dinților, ci îndepărtarea unui surplus de smalț, determinat în urma analizelor radiologice recomandate de medicul ortodont. - Montarea aparatelor fixe (de mai multe tipuri, fixe sau mobile) care contribuie la dezvoltarea suplimentară a maxilarului. Această metodă, dintre cele mai vechi utilizate în ortodonție, este aplicabilă persoanelor cu o dezvoltare redusă a maxilarelor și are eficacitatea cea mai mare atunci când este aplicată în perioada dentiției mixte (6 – 12 ani).
- Migrarea artificială, prin intermediul aparatelor dentare (intra-orale sau extra-orale, diverse configurații), a molarilor spre capătul arcului maxilar.
- Extracția dentară. În general, medicul ortodont va căuta metode de tratament care să evite o astfel de soluție, pe care o putem numi radicală. Totuși, extracțiile dentare în scop ortodontic sunt recomandate atunci când nu poate fi obținut spațiu suplimentar prin alte metode, în cazul ectopiilor, în cazul aglomerărilor dentare etc. În aceste cazuri, de preferat este extracția primilor premolari.
- Îndreptarea molarilor înclinați. Această metodă este aplicată în cazul în care pierderea unui molar secundar (traumă, extracție) a dus la înclinarea spre locul lăsat liber a molarului/molarilor alăturaț
- Îndreptarea dinților înclinați. Aceasta este realizabilă tot cu ajutorul aparatelor dentare.
De ce este important să apelez la medicul de specialitate?
Netratarea problemelor conexe lipsei de spațiu pentru dezvoltarea danturii poate determina, încă din copilărie, apariția mai multor probleme, cum sunt: aglomerarea dinților permanenți, ectopii și creșteri forțate, spre maxilar sau spre dinții apropiați, ale dinților afectați, uzura prematură și inegală a danturii, dezvoltarea plăcii bacterie în zonele în care nu este posibilă igiena dentară, respectiv apariția cariilor, reducerea stimei de sine și a afectarea interacțiunilor sociale ale persoanelor cu astfel de probleme.
Aplicarea metodelor expuse anterior se face, în principal, prin intermediul aparatelor dentare și a altor dispozitive medicale, la recomandarea medicului ortodont.
În ultimii ani, aplicarea tehnologiilor moderne în ortodonție a însemnat dezvoltarea sau crearea unor aparate mai ușor de montat și de purtat.
De aceea, se poate remarca o încredere crescută a pacienților în tratamentele medicale, precum și scăderea vârstei de la care aceștia se adresează medicului ortodont.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.slideshare.net/skaziz13/space-gaining-methods-orthodontics
https://www.straightteethsuite.co.uk/5-steps-about-teeth-space-creation/
https://dentalhealthsociety.com/family-dentist/dental-issue-my-kid-does-not-have-enough-space-for-new-teeth/
https://smile2impress.com/us/blog/ipr-interproximal-reduction