Un studiu recent, întemeiat pe evaluarea stării a 105 pacienți de către trei medici specialiști în ortodonție din România, a concluzionat, printre altele, că majoritatea pacienților este de părere că pandemia COVID-19 le-a afectat tratamentul ortodontic într-un fel sau altul, în timp ce niciunul dintre ei nu a considerat periculoasă vizita la cabinetul specialistului în timpul pandemiei.
Un alt studiu, realizat în SUA cu participarea a 154 pacienți a demonstrat că numărul urgențelor ortodontice a fost destul de redus, raportat la perioada de lockdown, iar pacienții au manifestat un interes crescut pentru consultațiile la distanță, care însă nu a depășit pe cel pentru vizita directă la cabinet.

Astfel, nivelul de încredere în ceea ce privește interacțiunea directă medic – pacient s-a menținut ridicat. Pacienții implicați în acest studiu preferă comunicarea directă cu medicul specialist și vizitele regulate la cabinetul medical. În condițiile pandemiei COVID-19, aceasta înseamnă asigurarea unui mediu de lucru curat, evitarea aglomerărilor, utilizarea testelor rapide și urmarea unor protocoale medicale stricte.
Aceste studii, dar și altele care s-au adresat fie nevoii de stabilire a unor proceduri clare de triere și tratare a pacienților, fie limitării pe cât posibil a infectărilor, indică interesul crescut manifestat atât de medici, cât și de pacienți față de provocările și limitările impuse de pandemia COVID-19.

În acest context, există câteva întrebări de interes general din partea pacienților care urmează tratamente ortodontice, cărora le vom răspunde în continuare.

Cum știu dacă sunt într-o situație de urgență și trebuie să mă programez la medicul ortodont?

În mod curent, pacienții care urmează tratamente ortodontice și poartă aparate dentare se pot confrunta cu diverse probleme. De cele mai multe ori, acestea sunt minore și nu necesită o vizită la medicul specialist, ele putând fi rezolvate la termenul obișnuit de programare. Există și situații care impun această vizită. Spre exemplu, atunci când se produc deteriorări majore ale aparatelor dentare, rupturi sau desprinderi care afectează gingiile, obrajii, creând astfel senzația de disconfort, iritații sau sângerări. În astfel de situații, doar medicul ortodont poate repara defecțiunea și doar în cabinetul medical. În ambele situații, ca de altfel în orice situație care produce disconfort, pacienții trebuie să comunice cu medicul specialist, înainte de a lua o decizie.

Ce pot face în situația unui lockdown, pot beneficia de tele-consultație?

În situația în care deplasarea la cabinetul medicului specialist este restricționată, pacientul poate beneficia de consultație prin apel telefonic sau prin apel video, atunci când medicul solicită acest lucru. Desigur, astăzi există mai multe mijloace de comunicare, iar fiecare situație va fi tratată cu maximă implicare de către medicul specialist. De asemenea, recomandăm pacienților să fie atenți la recomandările medicului și să aibă o conduită preventivă corespunzătoare.
Dacă nu mai pot ajunge la cabinetul medicului specialist pentru consultație, înseamnă că tratamentul îmi va fi prelungit?
Durata tratamentului depinde de fiecare pacient în parte.

În mod normal, această durată este influențată de mai mulți factori concurenți: calitatea aparatelor dentare, planul de tratament, necesitatea unor intervenții asupra danturii (extracții etc.). În cazul în care nu este posibilă vizita la cabinetul medicului specialist și nici nu intervin urgențe, durata tratamentului va fi prelungită, avându-se în vedere atingerea scopurilor propuse. Recomandarea principală este ca pacienții să urmeze întocmai conduita preventivă și sfaturile medicului specialist, ca astfel să fie evitate situațiile neplăcute.

Cum să am grijă de aparatele dentare, în situația în care nu-mi mai pot vizita medicul ortodont?

În vederea eliminării situațiilor neplăcute, recomandăm pacienților care poartă aparate dentare următoarele:
– Fiți atenți la consumul alimentelor tari, cum ar fi fructele și legumele proaspete. Este bine să tăiați în felii fructele tari, precum merele sau perele, înainte de a le mânca, asemenea, legumele tari, precum și pâinea cu coajă tare.
– Evitați consumul dulciurilor sau al alimentelor lipicioase, greu masticabile sau tari, precum și al gumei de mestecat.
– Nu încercați să folosiți dantura pentru a îndoi sau desface anumite obiecte tari, pentru că vă poate afecta smalțul sau chiar integritatea dinților.
– Nu consumați alimente sau băuturi dulci înainte de masă sau de culcare.
– Eliminați consumul băuturilor carbogazoase și îndulcite artificial și limitați consumul sucurilor de fructe.
– Spălați-vă pe dinți timp de cel puțin 2 minute, de două ori pe zi. Clătiți-vă bine gura după periaj și folosiți apa de gură ca o măsură suplimentară de prevenție.
În cazul în care constatați vreo problemă sau nu vă simțiți bine, adresați-vă medicului specialist.

Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8169148/
https://progressinorthodontics.springeropen.com/articles/10.1186/s40510-021-00363-7/tables/7
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0301574220964634
https://www.bos.org.uk/COVID19-BOS-Advice/Patients-Advice/Historical-Documentation-in-relation-to-patient-advice/FAQ-for-patients-undergoing-orthodontic-treatment-during-COVID-19-pandemic
http://www.ijodontostomatology.com/en/articulo/care-of-patients-in-orthodontic-treatment-during-the-covid-19-pandemic-sars-cov-2-algorithm-presentation/