De ce este importantă perioada dentiției mixte la copii și ce trebuie să facă părinții
Perioada dentiției mixte la copii începe în jurul vârstei de șase ani, concomitent cu apariția primilor molari și se sfârșește odată cu apariția ultimilor dinți permanenți, adică în jurul vârstei de 12 ani.
În timpul acestei perioade, dinții temporari, numiți popular de lapte, vor fi înlocuiți treptat de cei permanenți, în următoarea ordine: incisivii centrali inferiori, incisivii centrali superiori, incisivii laterali superiori urmați de incisivii laterali inferiori.
Află care sunt cele 7 semne – avertisment la copilul de 7 ani
În funcție de anumiți factori, de cele mai multe ori, genetici, eruperea ultimilor molari poate fi întârziată până la 14 ani. O situație aparte o reprezintă apariția celui de al treilea rând de molari, numiți de minte, care depășesc perioada de tranziție (apar între 17 și 25 de ani sau deloc). Transformările pe care dantura le comportă în tot acest răstimp cuprind resorbția rădăcinilor dinților temporari, pierderea acestora și eruperea dinților permanenți, concomitent cu creșterea și dezvoltarea oaselor maxilarelor și ale feței.
Cum se modifică dantura?
O perioadă după eruperea dentiției permanente, dată fiind perioada de dezvoltare osoasă, dinții nu sunt încă fixați definitiv în alveole.
Prin urmare, se pot deplasa și chiar pierde mult mai ușor în urma unor traume. Totodată, țesutul gingival este mult mai sensibil și pot apărea iritații în momentul căderii, respectiv eruperii dentare.
Tot în această perioadă sunt posibile ectopiile, adică apariția unor dinți în poziții sau locuri anormale. Igiena dentară precară din această perioadă poate conduce la acumularea de placă dentară și la apariția cariilor, atât pe dinții temporari, cât și pe cei permanenți.
Diagnosticarea precoce
Întrucât organismul este în creștere, orice anomalie constatată la nivelul dentiției este mai ușor de corectat și îndreptat. Diagnosticarea precoce, în această perioadă, a diverselor afecțiuni ale aparatului oro-facial, precum și a factorilor care predispun către dezvoltarea unor probleme mai grave mai târziu, cum ar fi cele de ocluzie (mușcătură), fac ca tratamentele de specialitate aplicate în această perioadă să fie cu mult mai eficiente și să ducă spre rezultate mult mai durabile în timp.
Printre problemele care pot fi constatate în această perioadă se numără: întârzierea apariției unor dinți (dinți rari), sau apariția prea multor dinți deodată (aglomerare dentară). Stabilirea unor diagnostice clare în această situație se face de către medicul specialist, cu ajutorul radiografiilor dentare. Tot cu ajutorul radiografiilor pot fi identificate precoce eventualele ectopii dentare (printre cele mai comune sunt cele ale caninilor).
Cum se pot corecta problemele dentare apărute la copii
Corectarea unor astfel de probleme se poate face fie prin extragerea dinților temporari care întârzie să cadă și astfel să facă loc celor permanenți, fie prin montarea clasicelor aparate, în cazul ectopiilor sau celorlalte probleme de aliniere dentară.
Totodată, dezvoltarea întârziată a maxilarelor sau a cavității palatine, constatată în această perioadă este mult mai ușor de corectat prin aplicarea tratamentului adecvat. De asemenea, orice altă problemă de estetică oro-facială este mai ușor de abordat și rezolvat în această perioadă de tranziție.
Având în vedere procesele specifice perioadei dentiției mixte, descrise anterior, este recomandat ca prima vizită la cabinetul medicului specialist să fie efectuată după apariția primilor dinți permanenți. Această perioadă este cea mai propice constatării eventualelor anomalii, precum și aplicării cu succes a tratamentelor de specialitate. De aceea, părinții sunt sfătuiți să semnaleze medicului specialist orice anomalie constatată în această perioadă în ceea ce privește dentiția copiilor lor.
Să nu uităm faptul că este mult mai ușor să previi decât să tratezi și, de asemenea, mult mai ușor de corectat problemele diagnosticate în timpul creșterii normale a organismului, adică în copilărie și pubertate, decât atunci când acest proces s-a încheiat, adică în perioada adultă.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/mixed-dentition
http://gopediatricdentistry.com/new-hampshire/dental-technology/mixed-dentition-eruption-guide
http://www.ctkidsdentist.com/blog/mixed-dentition-stage/