Ce este radiografia dentară

Radiografia dentară este unul dintre cele mai importante instrumentele de diagnosticare în medicina dentară, prin urmare și în ortodonție.
Aceasta permite medicului specialist să evalueze cât mai precis starea de sănătate a danturii, întrucât, prin intermediul razelor X, oferă imagini (radiografii) detaliate ale rădăcinilor dentare, interiorul dinților și al gingiilor.
Progresul tehnicii a făcut ca folosirea razelor X să fie astăzi unul dintre cele mai sigure și de încredere procedee imagistice.

De ce este necesară? Cum se realizează?

În timpul investigației în sine sunt luate o serie de măsuri de siguranță suplimentare, astfel încât siguranța pacientului să nu fie afectată. Totodată, nivelul radiațiilor folosite este sub cel al celorlalte aparate medicale similare.
Astfel pot fi depistate carii ascunse sub plombe sau inter-dentare, fisuri sau defecte ale plombelor sau altor lucrări, eventuale pierderi de masă osoasă (paradontoză), infecții ascunse la rădăcinile dinților, chisturi și alte probleme.
De asemenea, radiografia dentară ajută specialistul în adoptarea celor mai bune soluții pentru aplicarea aparatelor dentare, implanturilor sau pentru alte lucrări.
La pacienții tineri, radiografiile dentare ajută la monitorizarea dezvoltării dinților, identificarea eventualelor probleme, precum și la aplicarea cât mai corectă a aparatelor dentare.
Medicul specialist solicită, în funcție de situație, mai multe tipuri de investigații radiologice, ca astfel să poată investiga și diagnostica problemele legate de ocluzie sau generale ale danturii (în cazul radiografiilor panoramice).

Ce este scanerul intra – oral?

Scanerul intra-oral este un instrument de diagnosticare, ce folosește fascicole de lumină pentru realizarea unor imagini tridimensionale foarte precise ale suprafeței danturii și gingiilor pacienților investigați.
Folosirea acestui aparat înlocuiește clasicele mulaje din silicon și colectează informații complete despre dinți, gingii și problemele lor (carii, fisuri, acumulări de placă dentară etc.).
Lumina emisă de scaner și reflectată de suprafața dinților și a gingiilor este captată de senzorii aparatului și folosită pentru compunerea, cu ajutorul uni program electronic, a unei imagini computerizate, foarte detaliate a acestora.
Scanerul de dimensiuni reduse este introdus în cavitatea orală a pacientului investigat și mișcat peste zona/zonele investigate. Imaginea astfel realizată este proiectată pe monitor și analizată în detaliu.

Avantajele folosirii scanerului intra – oral

Printre avantajele folosirii acestui instrument se numără: gradul mare de confort al pacientului, comparativ cu metoda clasică (mulajele), prin eliminarea procedurilor și materialelor conexe; reducerea la minim a timpilor necesari în procedura clasică pentru realizarea mulajelor; posibilitatea reluării procedurilor imediat ce se constată erori; costuri reduse; comunicare medic-pacient îmbunătățită.

Există și câteva dezavantaje, în principal conexe gradului de deschidere spre tehnologie al medicului specialist, precum și dificultății de detectare a marginilor ascunse sub gingii a dinților tratați.

Pentru medicul ortodont, scanerul oral este un instrument foarte folositor în diagnosticare și stabilirea tratamentului. Imaginile tridimensionale obținute cu ajutorul acestuia sunt folosite ca punct de plecare pentru confecționarea și ajustarea aparatelor dentare.
În funcție de complexitatea soluțiilor software, medicul poate, de asemenea, efectua simulări ale rezultatelor posibile în cazul aplicării unuia sau mai multor tratamente.

Având în vedere multiplele avantaje ale acestei tehnologii este foarte posibil ca într-un timp scurt metoda clasică a realizării mulajelor să fie complet înlocuită cu scanarea intra-orală.

Bibliografie:
https://www.benco.com/technology-and-equipment/cad-cam-dentistry/intraoral-scanners/
https://www.bamfordorthodontics.com/treatments/orthodontic-technologies/
https://www.dentalavon.com/advanced-technology
https://dentalhealthsociety.com/general/are-dental-x-rays-safe/
https://www.interdent.com/gentle-dental/resources/guide-to-dental-x-rays/
https://vasseydentalpartners.com/why-are-dental-x-rays-necessary/