Ce este și când se petrece retragerea gingiilor

Retragerea gingiilor este o afecțiune comună printre pacienții cabinetelor dentare. În timp ce unii dintre aceștia nu reclamă niciun disconfort, alții se plâng de hipersensibilitate dentară sau reclamă aspecte estetice.

Afecțiunea în sine constă în dezlipirea țesutului gingival din jurul unuia sau mai multor dinți, care duce la expunerea rădăcinii acestora (marginea gingiilor este lipită deasupra joncțiunii dintre cement și smalțul dentar). Posibilitatea apariției acestei afecțiuni crește odată cu vârsta, indiferent de starea igienei orale a persoanei. Cauzele acesteia sunt de natură exterioară/directă (acțiune mecanică sau fizică) sau de interioară/indirectă (procese inflamatorii sau boli ale gingiei).

 Care sunt cauzele retragerii gingiilor?

Cauze externe:
Igiena dentară precară sau lipsa igienei dentare.
• Periajul insistent. Acesta poate duce la retragere gingivală și apare, de obicei, la pacienții care au o igienă orală bună.
Bruxismul, scrâjnirea cronică a dinților, care pune o presiune suplimentară asupra gingiilor, ducând în timp la afectarea acestora.
• Traumatismele produse de corpuri străine sau de proprii dinți.
• Creșterea anormală a unor dinți (înghesuiți sau încălecați).
• Poziționarea anormală a frenului.
• Tratamentul paradontozei sau restaurarea gingivală.
• Fumatul cronic.

Cauze interne:
• Predispoziția genetică.
• Tipul de gingie. Anumite tipuri de țesut gingival sunt mai sensibile și, prin urmare predispuse acestei afecțiuni.
• Paradontoza.
• Aplicarea defectuoasă a coroanelor dentare, precum și tratarea defectuoasă a dinților.

Cum se tratează retragerea gingiilor

Cazurile ușoare necesită o atentă curățare a plăcii bacteriene și tartrului de către medicul specialist, urmate de o igienă orală corectă, care va permite refacerea țesutului gingival. Tratarea formelor mai complicate ale acestei afecțiuni implică monitorizarea sănătății orale a pacientului, folosirea diverselor soluții medicamentoase, reconstrucția marginii gingivale, folosind diverse materiale (porțelan, compozit etc.), aplicarea gingiilor false, procedurile ortodontice și chirurgia.

Procedurile ortodontice aplicate corect pot preveni retragerea gingivală, contribuind la tratarea acestei afecțiuni. Deplasarea dinților în timpul tratamentului ortodontic nu atrage după sine retragerea gingivală, pentru că aceasta antrenează mai multe modificări: tisulare, alveolare, pe care organismul le reintegrează și corectează pe măsură ce ele se petrec.

Mișcările dinților în urma tratamentelor ortodontice atent planificate și personalizate contribuie la poziționarea acestora înspre centrul osului maxilarului, fapt care va duce la îngroșarea stratului paradontal, prevenind astfel retragerea gingivală cauzată de subțierea acestuia.

Cum putem preveni retragerea gingiilor

Cea mai bună metodă de prevenție a retragerii gingivale este periajul profesional, efectuat în cabinetul medicului specialist de cel puțin două ori pe an. Cu această ocazie, medicul specialist va îndepărta tartrul și placa bacteriană și va observa eventualele semne ale vreunei afecțiuni.

De asemenea, folosirea unei periuțe de dinți moale pentru periajul zilnic contribuie la înlăturarea uneia dintre cauze. Alte metode de prevenție sunt: renunțarea la fumat, dieta echilibrată și sănătoasă (incluzând eliminarea dulciurilor care favorizează constituirea plăcii bacteriene), investigarea oricăror modificări observate sau simțite la nivelul gingiilor (umflături, dureri, sensibilitate la rece sau dulce etc.).

Ignorarea sau netratarea retragerii gingivale locale sau generale poate duce la apariția și/sau agravarea unor afecțiuni, care au ca efect pierderea dinților afectați, cu implicații majore în starea generală de sănătate a persoanei.

 

Bibliografie:

https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2011.764

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944726/

https://www.refinedsmile.com/scottsdale-az/i-think-my-gums-are-receding/

https://lanedds.com/protecting-your-gums-from-recession/

https://www.webmd.com/oral-health/guide/receding_gums_causes-treatments

Contactează-ne

Solicită o programare.

12 + 8 =