De ce să apelez la un medic specialist pentru periaj profesional?

Dacă obișnuiți să vă spălați pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi, ați putea să vă întrebați de ce este nevoie să apelați la medicul specialist pentru periaj profesional.

Motivele pentru care chiar și cei care sunt obișnuiți cu igiena orală zilnică ar trebui să apeleze măcar o dată pe an la servicii profesionale de curățare a danturii sunt următoarele:

1. Curățarea profesională a dinților urmărește în principal îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului care se acumulează inevitabil în spațiile greu accesibile periajului normal. Oricât de bine ne-am spăla pe dinți, din cauza bacteriilor și mineralelor pe care le conține în mod natural saliva, vor exista pe dantură zone acoperite de placă bacteriană și tartru. Acestea nu pot fi înlăturate decât cu mijloace profesionale, în cabinetul medicului specialist.

2. Pentru că este practic imposibil să vedem singuri toate locurile în care se acumulează placa bacteriană și tartrul, apelarea la medicul specialist este foarte importantă. Spre exemplu, în timpul periajului și după obișnuim să ne auto-examinăm, de obicei zâmbind în oglindă.

Ratăm ceva? Desigur, fața interioară a dinților! De cele mai multe ori, fiindcă sunt mai aproape de glandele salivare, zonele din spatele dinților sunt mai expuse dezvoltării plăcii bacteriene și a tartrului. Medicul specialist va curăța cu atenție acele zone și va îndepărta depunerile acumulate în timp.

3. Pentru cei care se tem de interacțiunea cu medicul specialist – stomatolog, aceștia trebuie să știe că periajul și detartrajul profesionale nu provoacă dureri. Este chiar plăcut pentru pacient să simtă diferența dintre dinții pe care-i credea curați și cei curățați profesional. Pentru cei care au o sensibilitate crescută a gingiilor și dinților sunt folosite substanțe anestezice locale (de obicei sub formă de spray).

4. Curățarea profesionistă a plăci bacteriene și tartrului asigură pacientului un zâmbet de invidiat, pe măsură ce sunt înlăturate inclusiv petele apărute în urma consumului de ceai negru, cafea, vin roșu sau cele cauzate de fumat.

5. Curățarea profesională a danturii ajută la prevenirea bolilor gingivale. Printre cauzele bolilor gingivale se află și acumularea de placă bacteriană la baza dinților, care ajunge să pătrundă sub gingie și astfel să cauzeze probleme pe termen lung.

6. Odată cu această procedură medicală, medicul specialist are ocazia să descopere eventuale probleme (leziuni, zone suspecte etc.), care să necesite investigații suplimentare.

Ce presupun periajul profesional și detartrajul?

1. Examinare orală. Înainte de a începe propriu-zis acțiunea de curățare, medicul specialist se uită cu atenție la fiecare dinte în parte, folosindu-se de o oglindă special creată pentru acest scop. De asemenea, examinează gingiile și este atent la orice semn care ar putea necesita investigații ulterioare (inflamații, carii etc.).

2. Îndepărtarea manuală a tartrului. Cu ajutorul unui instrument special și al oglinzii dentare, medicul specialist îndepărtează tartrul vizibil, acumulat între dinți sau între gingie și dinți.

3. Periajul propriu-zis. Cu ajutorul unei perii electrice și al pastei de dinți profesionale, medicul specialist va peria foarte bine fiecare dinte pentru a înlătura și ultimele urme de placă bacteriană și tartru.

4. Curățarea spațiilor dintre dinți cu ajutorul aței dentare profesionale. Pentru a se asigura că nu rămân urme de placă bacteriană sau tartru între dinți, medicul va folosi ață dentară profesională.

5. Clătirea. Curățarea propriu-zisă a danturii s-a încheiat, iar medicul specialist va oferi o soluție lichidă pe bază de fluor pentru ca pacientul să-și clătească gura. Această soluție nu se înghite, ci va fi eliminată în chiuveta de lângă scaunul pacientului.

6. Verificarea finală. Medicul specialist va inspecta dantura, cu atenție, la finalul periajului, tocmai pentru a se asigura că nu sunt probleme care necesită intervenții ulterioare.

Detartrajul și perierea profesională a danturii sunt, așadar, procedee preventive importante în igiena orală, ale căror beneficii merită cunoscute. De aceea, vă îndemnăm să vă programați măcar o dată pe an pentru efectuarea acestora.

BIBLIOGRAFIE:
https://thedentalsurgery.co.uk/reasons-for-professional-teeth-clean/
https://www.cunningdental.com/blog/seven-steps-professional-teeth-cleaning/
https://www.renewdentalgr.com/what-happens-during-a-professional-teeth-cleaning.php