Nimănui nu-i place să vorbească despre eșecuri, cu atât mai mult atunci când este vorba despre tratamente de durată. Există însă situații, rare, în care unele tratamente eșuează, iar abordarea acestora într-o manieră critică ne va ajută să le evităm. În cele ce urmează vom prezenta câteva dintre cauzele principale pentru care unele tratamente ortodontice eșuează și ce trebuie făcut pentru evitarea acestora.

Ignorarea recomandărilor medicului specialist

Da. Ca să dea rezultatele scontate, tratamentul ortodontic necesită implicarea conștientă și constantă a pacientului. Prin urmare, acesta trebuie să urmeze întocmai indicațiile medicului specialist. Spre exemplu, dacă pacientul care poartă aparate fixe consumă alimente tari, acestea pot duce la slăbirea și chiar ruperea firelor metalice. Aceasta înseamnă că aparatele nu vor funcționa cum trebuie, cel puțin până la repararea lor de către medicul ortodont, fiind posibil ca dinții să migreze la loc, anulând astfel rezultatele obținute până în acel moment.

În cazul pacienților care au indicația de a purta elastice ajutătoare din faza a doua a tratamentului, dacă acestea nu sunt purtate exact timpul prescris de medic sau cum în maniera indicată de acesta, fie că pacientul le scoate, fie că pune mai multe (crezând că obține rezultate mai rapide), durata tratamentului se poate prelungi.

Pacienții nu poartă retainerul suficient de mult timp

În cazul persoanelor care au beneficiat de tratament ortodontic și au avut indicație pentru purtarea retainerului, dacă acesta a fost purtat mai puțin timp decât cel indicat sau chiar în unele cazuri nu a mai fost aplicat, acești pacienți pot experimenta migrarea dinților în pozițiile inițiale de dinaintea începerii procedurilor ortodontice. Fixarea dinților și a gingiilor în pozițiile dorite și obținute prin tratamentul ortodontic durează peste un an de zile, iar medicul recomandă purtarea retainerului tocmai pentru a preveni recidiva. De cele mai multe ori, retainerul nu este nimic mai mult decât o sârmă fixată în spatele dinților.

Lipsa de experiență a medicului

Nu toți pacienții prezintă același tip de probleme le danturii. Cazurile simple au nevoie de intervenții minimale pentru alinierea dinților, în timp ce în cazurile mai complexe este nevoie de multă muncă. În aceste din urmă cazuri este foarte important ca pacientul să apeleze la un medic specialist ortodont, cu experiență. Eșecul în unele cazuri intervine atunci când pacienții cu probleme se mulțumesc să fie tratați de medicul dentist și nu de cel ortodont. Medicul ortodont are în plus față de cel dentist ani de studiu și practică în domeniul ortodonției. La acestea se adaugă experiența căpătată în tratarea zilnică a diverșilor pacienți cu probleme ortodontice. Prin urmare, medicul specialist ortodont este cel mai în măsură să trateze astfel de cazuri.

Așteptările prea mari

De multe ori pacienții sunt atât de încântați de rezultatele obținute în urma purtării aparatelor dentare sau a tratamentului ortodontic încât consideră că medicul poate face minuni. Dar medicul ortodont, deși poate îndrepta și alinia dinții, corecta mușcătura și, implicit, aspectul maxilarului sau al feței, acesta nu poate schimba forma dinților, spre exemplu. Un medic specialist bun și onest, cu ajutorul ultimelor tehnologii îi poate oferi pacientului o imagine realistă a modului în care va arăta dantura sa după tratament și îi va putea explica limitările acestuia. Așadar, pacientul trebuie să fie realist în așteptări, iar medicul onest în legătură cu ce rezultate sunt posibile și care nu sunt.

Limita de vârstă

De fiecare dată, pacienții mai tineri au nevoie de susținerea și implicarea efectivă a părinților pentru ca tratamentul ortodontic să dea rezultatele scontate. Prin urmare, lipsa de implicare a acestora va conduce la eșec și la prelungirea perioadei dedicate procedurilor ortodontice. Copiii nu sunt conștienți de importanța purtării aparatelor dentare și de igiena strictă a acestora. De aceea, părinții trebuie să se implice în purtarea corectă a aparatelor dentare, conform indicațiilor medicului specialist (inclusiv a elasticelor, acolo unde este cazul), igiena strictă a acestora (precum și a danturii), regimul alimentar prescris și programarea consultului periodic de specialitate.

Cum se poate ajuta pacientul în timpul tratamentului ortodontic?

În primul rând, pacientul se poate ajuta prin urmarea cu strictețe a indicațiilor medicului ortodont, programarea din timp a consultațiilor, semnalarea problemelor apărute în timpul purtării aparatelor, igiena strictă a danturii și aparatelor, într-un cuvânt printr-o atitudine pro-activă și cooperantă, făcând echipă bună cu medicul ortodont și cu părinții, dacă vorbim despre un copil.

BIBLIOGRAFIE:
https://www.theorthodontists.com.au/blog/why-does-orthodontics-sometimes-fail
https://marinortho.com/can-orthodontics-really-fail-why-who-when/

Contactează-ne

Solicită o programare.

2 + 5 =